Skocz do zawartości
ZenonPL

Turboflotor750 i jego #@$%#$% pompa

Rekomendowane odpowiedzi

Pompa od tego wynalazku ześwirowała. Przy podłączeniu tłucze się jak nie powiem co, bo już mi trochę przeszło wk.....nie, w ogóle nie zasysa wody. Nie wiem co robi wirnik poza tłuczeniem się, ale prawdopodobnie stoi w miejscu, lub obija o coś - bo bo hałas skądś się musi brać. Gdy samą pompę zanurzę w całości w wodzie, zdarza się jej zastartować poprawnie, (raz na cztery próby) ale gdy tylko podepnę ją do odpieniacza, świruje od nowa. Konstrukcja Turboflotora jest taka, że pompa musi być praktycznie częściowo wynurzona. Zresztą, gdy taką tłukącą się już pompę wypnę i zanurzę w całości, tłucze się nadal. Nie wiem co jej jest - zepsuła się? Wirnik i oś czyściłęm i oglądałem już dziesiątki razy, na oko wszystko wygląda dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie ma przypadkiem wirnik ogranicznika na osce. Moze sie wytarly i wirnik skacze jak glupi po osce gora i dol zamiast sie krecic.

Pozdrawiam

Maciej

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za radę - o tym nie pomyślałem zupełnie. Co prawda chyba wszystko było w komplecie, ale dołożyłem dodatkowo cienkie paseczki zrobione z zaślepki od ośki innej pompki, i zastartowała poprawnie, z tym że chyba trochę głośniej teraz pracuje - ale już do diabła z tym. Wczoraj dostałem piany na pysku gdy ją próbowałem uruchomić - niby wszystko jest, jak ma być, a nie działa - nienawidzę takiej złośliwości u przedmiotów martwych :).

W ogóle, to do ustawienia, ja już pisano, ten odpieniacz łatwy nie jest, chyba że ktoś ma wysoki sump/akwarium. Jeśli poziom wody jest za niski, piana nie dochodzi do kubka, jeśli za wysoki, wiadomo co. Z racji że mam ograniczoną wysokość słupa wody, i brak sumpa, na razie reguluję poziom eksperymentalnie dodając na sam spód odpieiacza różne cuda :). Wata fajnie zatrzymuje wylatujące dołem bąbelki, ale ma taki feler, że je również w sobie jakoś tam magazynuje, i wypuszcza jako wielki bąbel w najgorszym oczywiście momencie :) - akurat gdy piana z brudem podchodzi pod krawędź lejka, z dołu idzie "buuul", i cała pianowa konstrukcja siada :). Gąbka jest niezła, ale gdy jest za gęsta, to odpieniacz wywala wodę. Trzeba obczaić odpowiednią grubość, co właśnie robię.

Zastanawiam się czy zamiast orginalnej popmy nie dać jakiegoś MaxiJeta - podobno mają dołączaną dyszę Venturi, prawda to?, i nie dołożyć ewentualnie bioballa w roli wirnika igiełkowego. Ktoś podobno zrobił taki patent, ale się nie odzywa :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - ale podaj jakieś szczegóły, pliz :) - jakiej pompy użyłeś, i gdzie dałeś otwór do wyprowadzenia wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.