Skocz do zawartości
Sienki

Odpieniacz Scuma IT 150 Blau Aquaristic - opinie?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio popularny temat odpieniaczy..

słyszałem pozytywne opinie od osób które zakładają zbiorniki, podobno model 110 i 150 sa naprawdę ok.

planuje przyszłościowo, max wymiar to pewnie 400, więc ten jest z dużą rezerwą.

Proszę o opinie na temat odpieniacza tego jak i ogólnie modeli firmy BLAU.

Odpieniacz znany chyba bardziej jako SCUMA NW 150 ? (o ile to to samo)

Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem model it110 i byłem z niego bardzo zadowolony.

pracował cicho, bardzo stabilnie dzięki idealnej regulacji poziomu wody w odpieniaczu.

pienił u mnie jakieś pol roku i oprócz cotygodniowego mycia kubka był bezobsługowy.

zadnego czyszczenia dysz itp.

Modele nw widze ze roznią sie budową,ale pewno tez benda udane.

100x40x60h, Sunpower 6x39w, Vertex omega 130, 6045 + RW8,  Tunze 1073.020, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...hey...zastanawiam sie nad dziwnym podobienstwem z odpieniaczem Octopus,ktory posiadam,podobna jest nazwa ,tez "nw" ,podobny jest numer "110" czy "150" i pracuje na tej samej pompie Octopus 1000 lub 2000...tez wizualnie bardzo przypomina moj z tym ze moj jest zewnetrzny (wole zewnetrzne ze wzgledu na wiecej miejsca w sumpie,ktore mozna wygospodarowac)...czyzby "Blau" to byl odpowiedni Octopusa z seri NW czy DNW...?...Jesli tak to nie rozumiem za bardzo polityki tej "metamorfozy"...w kazdym razie na NW Octopus mozna liczyc,rzeczywiscie sa bezobslugowe i rzeczywiscie wogole niekaprysne...obojetnie co wrzucisz do akwa obsesyjnie pienia...jednym pokarmem,ktory powoduje ich rozlegulowanie na pare godzin to "reef booster",poza tym nic nie jest w stanie ich "odciagnac" od swojej systematycznej pracy...wlasnie zmienilem wegiel dzisiaj nie wyplukawszy go...zrobil to NW w przeciagu godziny...nazbieral kubek czarnej wody a woda w akwa znowu klarowna...odpieniacz warty uwagi...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeże temat bo właśnie mam go na testowaniu w zastępstwie mojego H&S i powiem wam, że ten Chińczyk spokojnie daje radę z moimi 500 litrami w obiegu. Pieni super a nie jest nowy lecz kilku letni ( jeszcze ta niebieska wersja ) . Kultura pracy pompy to jest szok. Cichutko jak w lesie aż miło patrzeć jak pracuje bo nic nie słychać. Za te piniądze pienidło które da radę w akwarium 400l to chyba warto.

Jedyna wada to konstrukcja . Nie wszędzie można wyczyścić odpieniacz ręką . Potrzeba specjalnych szczotek (takich na drucie ) żeby się dostać i umyć body odpieniacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.