deral Zgłoś Napisano 17 Maja 2010 Modelu ELN-60-48D nie możesz regulować (ściemnianie, rozjaśnianie) sygnałem PWM (w przeciwieństwie do modelu P) tylko zmniejszając napięcie prądu (1 ~ 10V). Model ELN-60-48P możesz podpiąć tak jak napisał smithpl np. pod profiluxa, ten model P możesz również kontrolować zmniejszając napięcie (1 ~ 10V). I tu i tu możesz podpiąć 12 LEDów. Oba modele niczym się nie różnią jedynie modelu D nie możesz kontrolować sygnałem PWM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony Zgłoś Napisano 17 Maja 2010 Jest jakis model zasilajacy tylko 6ledow i majacy opcje sciemniania? Cytuj jeszcze tu wroce:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deral Zgłoś Napisano 17 Maja 2010 Mean Well ELN-30-24-P lub D powinien być OK. http://www.wellforces.co.nz/PDF/eln-30-spec.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman Zgłoś Napisano 17 Maja 2010 Ok. Czyli jak chcę bez sterowania to mogę spokojnie użyć. Ale regulacja prądu i napięcia jest w tym modelu D? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deral Zgłoś Napisano 17 Maja 2010 Jest regulacja w tym modelu: 3-24V i 0-1,25A. Co to znaczy nie chcesz mieć sterowania? Nie chcesz mieć regulacji jasności czy chodzi Ci o sterowanie PWM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ Zgłoś Napisano 17 Maja 2010 z tego co patrzę to i u nas da radę za te 600USD zrobić taką lampę Cytuj no i się zrobiło 1000L - http://nano-reef.pl/...elowe-akwarium/ a teraz jest na sprzedaż ... http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman Zgłoś Napisano 18 Maja 2010 Witam! Bez sterowania PWM. Chyba, że masz jakiś schemat jak takie sterowanie zrobić? Jeśli tak to prześlij mi proszę na priv. I przepraszam, że zaśmiecam wątek . Będę pisać na priv. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 18 Maja 2010 #260350 MiQ :z tego co patrzę to i u nas da radę za te 600USD zrobić taką lampę Oj, coś dużo wychodzi jak na projekt DIY. 600 USD - to prawie 2000zł Dokładając nieco ponad 300zł masz produkt z 3 letnią gwarancją, lepszymi diodami(XP-E RB 3W D6) i kompletnym sterowaniem BT(co tylko sobie wymyślisz - wschody/zachody, zmiana ct, moonlight itd. Na pewno dobrze policzyłeś? Bo jak na DIY bez sterowania - to nie licząc swojej własnej pracy(bo to przyjemnośc przyjemność) - różnica jest nieznaczna.. Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 Zgłoś Napisano 18 Maja 2010 Przemku, jaka lampa ze sterowaniem, o mocy ~150W na diodach CREE kosztuje ok 2300 PLN?? Cytuj http://akwariummorskie.blogspot.com/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ra Zgłoś Napisano 18 Maja 2010 Mam pytanie jak rozwiązujecie problem przykrycia akwarium. u mnie powieszenie lampy nad akwarium 850l nieprzykrytym nie wchodzi w grę. Parowanie miałbym chyba z 40l dziennie oraz grzybiarnie na scianach w pokoju. Obecnie akwarium mam przykryte szybami na szyby swieci hqi, grzejac je. efekt jest taki ze krople wody nie osadzaja sie na szybie i swiatlo swobodnie przechodzi przez nie do akwarium. lampy led nie wydzielaja ciepla zatem na szybie - pokrywie beda krople ktore beda utrudniac przjscie swiatla. Pytanie jak rozwiazac probelm przykrycia akawrium przy lampach led? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 18 Maja 2010 #260364 thomash666 :Przemku, jaka lampa ze sterowaniem, o mocy ~150W na diodach CREE kosztuje ok 2300 PLN?? Mea Culpa - nie spojrzałem na moc lampy - chodzi mi o IO - nominalnie ma 78W - choć będzie też limitowana edcja IO(w nieco wyższej cenie) o mocy 130W - tzw. Anniversary Edition. pozdrawiam Przemek Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ Zgłoś Napisano 18 Maja 2010 no już mysłałem że jakaś mega promocja jest a tak licząc to 48 diody po 20-23pln + 4 zasilacze po 100pln już daje 1500pln więc wyjdzie mniej niż 600usd a pozatym żyje w świecie gdzie dolar po 3 pln jest Cytuj no i się zrobiło 1000L - http://nano-reef.pl/...elowe-akwarium/ a teraz jest na sprzedaż ... http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikegtr7 Zgłoś Napisano 18 Maja 2010 #260295 deral :Modelu ELN-60-48D nie możesz regulować (ściemnianie, rozjaśnianie) sygnałem PWM (w przeciwieństwie do modelu P) tylko zmniejszając napięcie prądu (1 ~ 10V). Model ELN-60-48P możesz podpiąć tak jak napisał smithpl np. pod profiluxa, ten model P możesz również kontrolować zmniejszając napięcie (1 ~ 10V). I tu i tu możesz podpiąć 12 LEDów. Oba modele niczym się nie różnią jedynie modelu D nie możesz kontrolować sygnałem PWM. A czy nie jest tak, ze profiluxem mozna sciemniac wlasnie sterujac napieciem? Myslalem, ze mozna podpiac kontroler profiluxa "1-10V control port" do dwoch dodatkowych kabelkow sterujacych sciemnianiem z Mean Wella i juz. Nie mam w tej kwestii zbyt duzo wiedzy, wiec moze mnie oswiecicie Cytuj 108L, 60x40x45cm, miniflotor, 2 x JVP-101, oświetlenie 6x24W, poki co skała dojrzewa Start zbiornika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 18 Maja 2010 #260403 MiQ :no już mysłałem że jakaś mega promocja jest a tak licząc to 48 diody po 20-23pln + 4 zasilacze po 100pln już daje 1500pln więc wyjdzie mniej niż 600usd a pozatym żyje w świecie gdzie dolar po 3 pln jest Tylko oprócz diód i zasilaczy trzeba jeszcze parę rzeczy dokupić - radiatory, pastę termoprzewodzącą, kabelki, jakąś osłonę ledów itd. Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver200 Zgłoś Napisano 18 Maja 2010 #260413 Przemek :Tylko oprócz diód i zasilaczy trzeba jeszcze parę rzeczy dokupić - radiatory, pastę termoprzewodzącą, kabelki, jakąś osłonę ledów itd. to fakt i nagle z takich "pierdół" po 10 pln robi się 500 pln. jednak lampa fajna a zasilacze jeszcze fajniejsze Cytuj Sygnatura;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl Zgłoś Napisano 18 Maja 2010 Brawo Moja świeci już od Listopada i ma się OK Powodzenia Cytuj 180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI + niebieskie 2 x 54 + LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smk Zgłoś Napisano 18 Maja 2010 wersja meanwela "P" jest sterowana sygnałem PWM a wersja "D" sygnałem 1-10V. Do sciemniania za pomocą profiluxa więc potrzebna jest wersja "D" + jeszcze moduł profilux EVG-AP który wyłączy prąd gdy sygnał 1-10V spadnie do minimum (inaczej całą noc bedzie paliła się na minimum mocy). Ci którzy maja w profiluxie ściemnianie T5 wiedzą o co chodzi z podłączeniem EVG-AP. Dla tych którzy nie chcą sterowania, a nie znają się na elektronice na tyle żeby sobie podłączyć zasilacz odpowiedni i divery jest też wersja Meanwela bez literek P i D ze zwykłym ON/OFF Cytuj 550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deral Zgłoś Napisano 18 Maja 2010 Parman poszperam i wyślę. Poza tym nic nie zaśmiecasz po to jest ten wątek. Zrobię kiedyś następny właśnie ze sterownikiem PWM. Ra u mnie jest rozwiązanie identyczne.Mam pokrywę, która ogranicza to abym lampę powiesił wyżej. Akwarium mam przykryte cienką pleksi. LEDy są troszkę powyżej 1cm od pleksi. Brak kropelek wody w miejscu gdzie jest lampa. Panowie napisałem, że lampka kosztowała około 600$. Nie liczyłem pierdół. Z szacunkami ostrożnie przy projektowaniu. Faktycznie to 650$ bite ale tylko przez moje lenistwo. Byłem na tyle znudzony projektowaniem projektu, że nie trudziłem się specjalnie żeby znaleźć sklep (internetowy) gdzie mógłbym cokolwiek taniej kupić. Do tego trzeba jakiś kontowniczek aluminiowy (albo dwa), jakieś śrubki, które by zajedobrze pasowały a niestety takich nie mamy i trzeba się pognać do Castoramy. Kabelka do połączenia LEDów też możemy odpowiedniego nie mieć, albo np. wtyczek do gniazdka czy zasilacza 12V do śmigieł. Niestety te rzeczy również wpływają na koszty projektu. Jestem jednak przekonany, że jak ktoś trochę rozsądniej niż ja będzie robił zakupy mógłby zaoszczędzić na korala albo dwa. Odnośnie profiluxa nie wiem, nie posiadam. Wiem jedynie, od tubylców, że modele P można z niego sterować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smk Zgłoś Napisano 20 Maja 2010 modele "P" można sterować jednak sygnał jest odwrócony w stosunku do sterowania 1-10V w modelach "D". Więc przy sterowaniu Meanwella P (PWM) trzeba zamienić w ustawieniach wykresu oświetlenia profiluxa noc z dniem. Co więcej wyczytałem na reefcentral że w profiluxie sterowanie modelmi P nie idzie liniowo tak jak w przypadku modeli D i jakoś tak dziwnie nierównomiernie ściemnia / rozjaśnia. Także do sterowania profiluxem kupujcie modele Meanwella D nie P. Cytuj 550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danp Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2010 Widzialem lampke na wlasne oczy, wyglada rewelacyjnie. Szkoda ze kolega deral wstydliwy jest z natury i nie chce pokazac Cytuj 380l FOWLR sie robi, beda rybki... 190l kosteczka, na ledach, pare rybek, same lps i zoaski, sprobuje to zrobic jak nalezy tym razem... link do kostki: http://nano-reef.pl/...ow/#entry656361 link do FOWLR: http://nano-reef.pl/topic/91587-380l-fowlr-nie-ma-jak-rybki/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_s Zgłoś Napisano 1 Września 2010 Witam, Żeby nie zakładać nowego wątku podepnę się tutaj: - ilu i jakich diod potrzebuję do 120 litrów? Czy 120 w led będzie ok czy za dużo? Dodam, że chciałbym zrezygnować z t5. Pozdrawiam Jacek_s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 1 Września 2010 Do takiego akwarium - nawet mocno obłożonego SPSami wystarczy połowa tego - czyli coś ok. 50-60W. Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_s Zgłoś Napisano 1 Września 2010 Ok, dzięki za odpowiedź. Czy diody i zasilacze kupię u nas czy muszę kupić za granicą? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 1 Września 2010 Możesz albo zdecydować się na zrobienie lampki samemu - albo wybrac gotowe rozwiązanie - np. IO 78W. pozdrawiam Przemek Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_s Zgłoś Napisano 1 Września 2010 Chcę zrobić sam, dlatego pytam czy wszystkie potrzebne elementy kupię u nas w kraju czy za granicą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach