Skocz do zawartości
lukas

lawa z włoch

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

niedlugo zamierzam zalozyc solniczke i mam takie pytanie o lawe wulkaniczna

nie chodzi mi o ta co kupujemy w sklepach, czyli taki lekki pumeks. ta lawa ktora teraz posiadam w akwa slodkim z pyszczakami to lawa ktora sam osobiscie zbieralem na wulkanie (wezuwiusz w neapolu) lawa ta zasadniczo sie rozni od tej ze sklepu. co prawda kolor jest podobny ale ta moja lawa ma bardziej struktore skały niz pumeksu. no i rozni sie przedewszystkim wagowo.mozna to porownac tak ze ten sam wielkosciowo kawalek to jak cegla i pumeks. czy taka prawdziwa lawa wulkaniczna jest dobra do wlozenia do solniczki czy raczej bedzie wypuszczala jakies badziewie do wody??

pozdrawiam

lukas

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie polecam wkładać czegoś ze słodkowodnego (środowisko i jakość wody się znacznie rużni a lawajest porowata i nie da się jej idalnie wyczyścić biologicznie zresztom jak większości kamieni) do norskiego apoza tym to lawa nie nadaje się do norskiego (po co ryzykować) kup więcej żywaj skały a jeśli chcesz coż "zdechłego" to kup martwom skałe w AM po 18 zł za kilo

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj bedzie wpuszczala :D, przedewszystkiem wszelkie metale ciezkie, inne zwiazki chemiczne niewskazane w akwarium morskim, w akwarystyke slodkowodna bawie sie juz bardzo dlugo, w morska b krutko , ale jednego juz sie nauczylem- zapomnij o zasadach z baniaczkow slodkich , morskie to inny swiat, Blazej radzi Ci b dobrze jak juz to kup tuf wapienny, skale od kogos kto podmienia na nowa i swoja sprzedaje w dobrej cenie, na pewno wyjdzie to na zdrowie twojemu przyszlemu akwarium

pozdrowienia

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w planach mam akwa okolo 700l wiec troche trzeba do niego wlozyc. a wlasnie sobie uzmyslowilem ile kosztuje skala ;/ bo nawet ta cena 38 zl nie przeraza przy 10 kg no ale przy50-70 to juz sie troceh robi ladna sumka. i sie zastanawialem czy nie mozna by tego wlozyc zeby zapelnic troche. ale moze zamiast ryzykowac to lepiej sprzeedac i kupic za to skalke:D:D

aha i mam pytanko co to jest AM?

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AM - to taka firma Aquamedic :D

swoja droga to zabawne te skroty:) no nie , nie wiem czy to bol paluszkow przy pisaniu czy wyzszy poziom wtajemniczenia pisanie czyms takim - po prostu przywyknij :D i zapisuj sobie AM-y TM- y i wielel innych

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AQUA medic (AM) -firmowy sklep

w AM jak byśmy wzieli razem 100 kilo ( 40 biore ja ) to najprawdiwsza żywa skała jest po 30 zł

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak myslalem ze aqua medic ale nei bylem pewien;)

no ja chetnie sie z kims spikne jak bede bral zeby bylo taniej ale nie wiem jeszcze dokladnie kiedy to bedzie , poniewaz wszystko zalezy od tego kiedy sie przeprowadze. poniewaz nie chce teraz zaczynac zeby po dojraniu znowu przenosic wszystko( tak mi sie przynajmniej wydaje ze bedzie lepiej)

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro nie masz kasy na skale to zaloz sobie slodkowodne a co do skaly z AM to nie mam pytan skala dobra dla ryb a i zapomnij o 50 kg w 700l to bzdura mysl przyszlosciowo jesli ma to byc akwarium bezproblemowe bez 100-120 kg nie podchodz wiec moze zaloz sobie 200 l i daj sobie spokoj bo jak juz nie masz kasy to jak sobie pomysle co dalej to ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, rs4 ma rację. Jaki sens mieć w planach willę 700m2 jak Cię nawet na działkę nie stać. Kup sobie M4, ładnie urządź i jest ok. Także wstaw 200-240l, do tego 40-50kg skały, dopry odpieniacz, światło DIY i pomału zagospodarowuj.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze od razu sie podzielimy na tych z kasa i tych bez. Zrobmy oddzielne forum dla jednych i drugich, i wtedy ci z kasa nie beda musieli odpowiadac tym bez.

Czasami zlosc mnie bierze jak czytam takie odpowiedzi. Moze powiecie mi w ktorej to ksiazce pisze ze w akwarium 700 l musi byc 100-120 kg zywej skaly, ja takiej jeszcze nie czytalem.

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do lawy, to nie nadaje sie do akwarium morskiego. Mozesz zastosowac martwa skale rafowa lub wapn drazony.

Niektorzy sami buduja rafe wykozystujac zwir koralowa i bialy cement.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek nie unoś się tak bo nie ma powodu.

te 20 % skały jest oczywiście jakąś wartością którą ktoś kiedyś wziął z ksieżyca i tak się już utarło.

Jednak koszt założenia, wyposazenia i utrzymania dużego zbiornika to nie tylko koszt skały.

Może to smutne ale niestety prawdziwe: szczęśliwi posiadacze dużych zbiorników (700, 1000 i więcej) raczej nie utrzymuja się z pensji w budzetówce - tak jest przynajmniej w Polsce.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi sie budowa rfy z cementu i zwiru:):D:) Mozna by ładnie wybudowac rafe pod akwarium, na wymiar:):):D:):D

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli ktos ma zamiar trzymac tylko rybki i pare grzybkow to koszty utrzymania beda porownywalne ze slodkowodnym, dojda tylko koszty soli. Co do wyposazenia to najwzniejszy w tym wszystkim bedzie dobry oapieniacz, przydal by sie tez ozon lub lampa UV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rosiczka, a jak chcesz cementowa skale zobaczyc na zywo, zapraszam do siebie, daleko nie masz :)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:) A jakim cementem to sklejales??? Podaj nazwe i jak mozesz to i cene:)

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie moze cos wiecej na temat tej cementowej rafy.

mam takie jeszcze pytanie, wiem ze dla tych ktory juz maja zalozone akwa to pewnie bedzie bardzo banalne , no ale coz ja nie mam i chcialbym sie dowiedziec dlaczego zywa skala jest nazywana zywa. czy tylko dla tego ze ma na sobie roznego rodzaju zyjatka i roslinki czy ma jakies jeszcze specyficzne wlasciwosci?

i drugie pytanko- czy zalożmy jak sie wlozy martwa skale pod zywa skale to po pewnym czasie ta martwa ozyje( zdanie jak tytuł "noc zywych trupów" ) i bedzie spelniala funkcje zywej czy nie??

np. wlozyc ze 20 kg martwej na dno a na to z 50kg zywej

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukas

od tego co znajduje sie na powierzchni zywej skaly wazniejsze jest to co jest w jej wnetrzu. Szczegolnie chodzi tutaj o bakterie zasiedlajace wewnatrz zywej skaly.

Jezeli jako fundament uzyjesz lekkiej mocno porowatej skaly wapiennej to z biegiem czasu tez zostanie ona zasiedlona przez szczepy bakteri. Jezeli bedzie to lity wapien, jak np. wapien drazony, to niestety oprocz kolorowych alg wapiennych oraz innych glonow nic go nie zasiedli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blazej wspomnial wczesniej o martwej skale. czy to byla kiedys zywa skala tyle ze jest wysuszona? i czy moze sie zregenerowac po jakims czasie? i ile to mniejwiecej trwa?? (przepraszam ze o to pytam ale sie nie znam i nie jest to dla mnie oczywiste, jak narazie to mam do czynienia tylko z akwa slodkowodna malawi,tanganika,wiktoria)

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczegoly i linki do cementowych skal szukajce w archiwum pod haslem: aragocrete

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja początkowo podpaliłem się do aragocrete, miałem zamysł takiego ukształtownia skał w zbiorniku by ukryć sprzęt. Kleiłem kleiłem a potem wszystko wywaliłem i skleiłem zabudowę z suchej skały rafowej.

Odradzam

1. Brudzi wodę na początku i wiąże wapń

2. nie sposób osiągnąć naturalne kształty

3. nie jest zbyt porowata

370L 2xT5-54W cyrk- 8000l/h foto: http://www.nano-reef...e=gallery&f=716

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1)nalezy plukac/moczyc 3 miesiace (jesli od razu zalales - to twoja wina/glupota)

2)mozna osiagnac dowolne ksztalty, ale nie kazdy jest Michalem Aniolem :)

3)jest tak porowata ze wieloszczety siedza spokojnie w srodku. Wystarczy powiedziec ze ta skala nasiaka woda.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie moze zdjatka ze swoich raf gdzie taka skala z cementu juz troche lezy?? Czy rozlupywaliscie ja??

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa takie zdjecia w necie ale nei chce mi sie szukac

byly do nich linki na reefcentral

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.