Skocz do zawartości
Tester

Krytyczny okres po aklimatyzacji.

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie czysto teoretyczne. Zakladajac ze kupujemy nowego zwierzaka (ryby, krewetki, slimaki) Po jakim minimalnym okresie mozemy mowic ze zwierzak sie "przyjal"? Albo z innej strony. Jesli zwierzak odszedl to po jakim okresie czasu mozemy wykluczyc przeprowadzke do nowego zbiornika jako powod zejscia. Chodzi mi to tylko o wplyw cech chemicznych i fizycznych wody i stresu zwiazanego z "chlupotaniem" przez jakis czas w torebce foliowej. Nie chodzi mi natomiast o interakcje pomiedzy nowym a starymi mieszkancami akwa. Zakladam ze zwierzak jest zdrowy.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie ma sztywnych ramek. Zależy o jakie zwierzaki Ci chodzi, jeśli chodzi o ryby, to jak dla mnie ryba "przyjęła" sie wtedy kiedy normalnie pobiera pokarm, wydala resztki, nie kryje się (chyba że leży to w jej charekterze), nie wykonuje nienaturalnych ruchów i nie ma widocznych gołym okiem zmian chorobowych. Dla każdego gatunku a nawet osobnika ten czas może być różny.

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakie moga byc ramy czasowe takiej pelnej aklimatyzacji: 24h, 48h, 72h? Chodzi mi o teoretyczna wartosc srednia po ktorej uznajecie ze zwierze moze jeszcze nie jest w 100% oswojone z nowymi warunkami, ale juz uznajecie ze: "uff udalo sie" Czy jesli zwierzak przezyje powiedzmy pierwsze 48h to "powinno juz byc ok". A moze potrzeba dluzej, np dwoch tygodni.

Chodzi mi o praktyczne podejscie. Czy jesli np kupilem kreweke w piatek a dzisiaj jest niedziela - minelo 48h. Krewetka zachowuje sie "normalnie" Czy moge uznac ze "przyjela sie"?

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka odpowiedź nie istnieje :clapping

Ja bym podzieliła to na trzy etapy:

- ocena stanu po przesyłce

- aklimatyzacja i kilka godzin po

- ocena organizmu po kilku miesiacach typu: je, rośnie, napompowuje się

Ale nawet dla 1 gatunku nie podjełabym się określenia czasowych ram. Kiedyś prawie jednocześnie kupiłam ricordee, od dwóch róznych sprzedawców. Po rozpakowaniu jedne były tylko skurczone, a drugie jakieś odbarwione prawie przeźroczyste jakby zdechły- tyle że nie śmierdziały. Pierwsze po kilku dniach napompowały się i wygladały ładnie. Drugim stan się nieco poprawił ale ciągle wygladały kiepsko. Po trzech miesiacach pierwsze pokurczyły się i przestały istnieć, drugie zaczeły całkiem ładnie rosnać.

A rybami też jest różnie, czasem te łowione na cyjanek po miesiacu dwóch przestają jeść i zdychają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest dosyc wielka roznica z rybami.Jak sa urodzone w farmie powinny sie przyjac latwiej.Te ryby ktore sa lowione

czasami maja wiele problemow(czs przesylki,urzycie cjanku przy ich lowieniu itp)Z coralami podobnie jedynie czasami

jak sa chodowane.Wiele razy sa one hodowane przy urzyciu dos sporej ilosci swiatla,chemi.Mozna to nazwac ze jechaly na prochah

(stereoidy).Dlatego czsami zajmuje dos dlugo zeby doszly do siebie.Szczegolnie z rybami mozna spodziewac dosyc doza ilosc

wczesnego padniecia kiedy cjanek jest uzywany.Latwo je poznac poruszaja sie powoli i sa jakby oglszone.Poprzez urzycia tego badziewa

maja bardzo malo ilosc tleny w organizmie.Najlepiej zapytac sie sprzedawcy kiedy byly dostarczone do slepu i poczekac okolo 30 dni zanim je kupisz.

Jesli sa one za bardzo podtrute pada po jakis dwoch do trzech tugodni.

Nastepna zecza jaka jest dobze miec jest Tz.Tenk Szpitalny..Osobny tenk pozwoli tym stworzeniom uspokaic i przyzwyczaic do chemi

ktora ty urzywasz.Jest tez wzkazane urzywaniem tej samej wody co jest w tenku glownym.

Pozatym czas oswietlenia,temperatura wody,PH powinnien byc taki samy ja w tenku glownym.

Potrzymanie poprzez 30 dni pozwoli na lepsza obserwacje,wykrycie jakies choraby i jest latwiejsza mozliwosc na podanie lekarstwa

przy jakis sporadycznych problemach.Nawet przy kupnie nowej zywej skaly jest dobze ja przetrzymac bo sam wiesz nie kture

miglance ze skaly moga pozjadac twoje okazy

SK

120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie przeszedłem krytyczny okres po aklimatyzacji i nie wytrzymam! Zaaklimatyzowałem się na forum ale nie ze wszystkim!

Slawekkrzyzanowski, też jestem za "wielką wodą" i powiem szczerze, ilość byków jakie robisz w postach przeraża mnie! Proszę Cię podeślij mi na priv swój adres, z wielką przyjemnością wyslę Ci słownik języka polskiego i podpowiem jak zmienić czcionkę, żeby były polskie znaki ( pomimo, iż wydawać się to może bardzo skomplikowane, takowe nie jest!). Kolego wypisując takie hieroglify nikt Cię poważnie traktować nie będzie, mimo iż piękny masz ten swój tenk i wszystko inne, jest to mimo wszystko forum polskie, gdzie wszyscy piszą i czytają po polsku, więc błagam z szacunku dla forumowiczów plis be mor polski men!

Czytając Twoje posty wiem już skąd pojawiają się dowcipy, kiedy Polak po 3 miesiącach w stanach wraca do Polski i prosi na pokładzie samolotu o orange juice, który może być jabłkowy. Nie wiem kiedy wyjechałeś do stanów ale domyślam się, że było to bardzo dawno temu, skoro nie porafisz napisać jednej składni w języku polskim, nie ustrzegając się błędu. Ja niestety jestem w USA tylko sześć lat, więc bardzo przepraszam za brak zrozumienia dla Twojej słabości i życzę powodzenia.

Na naukę nigdy za późno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.