Skocz do zawartości
Waldemar Żak

Jaka świetlówka aktyniczna?

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam w rozsądnej cenie i z naprawdę ładnym, wybarwiającym korale światłem, świetlówki T5/80W. Mam aktualnie OSRAM BlauBlue, ATI blue. Miałem kiedyś Philips TLD 03 i przyznam że ich barwa najbardziej mi odpowiadała. Niestety nie ma takich T5, a może się mylę? Co poradzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa swietlowki ATI Blue Actinic. Maximum lezy na 421nm, czyli fioletowo-niebieski. Dla porownania ATI Blue Plus 450nm - czyli niebieski.

Sa one do dostania tutaj

http://www.aquaterrashop.de/meerwasser/am_beleuchtung/am_beleuchtung.htm

Leuchtmittel -> ATI

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro temat o t5-kach to czy ma ktos akwarium na samych takch swietlowkach? chce u siebie zamontowac 4 razy po 24 w t5 ( bedzie 96 w na 96 l) i chetnie przeczytam jakas opinie na temat tego pomyslu.pozdro

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.korallenriff.de/Mohr

Erfahrungsberichte -> Licht ist Leben - Aquarienbeleuchtung im Wandel der Zeiten

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki Arcadio - nie mam wiecej pytan:)pzdr

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tak w 100litrach tyle że 5x24W dwie aktyniczne dwie

dzienne i jedna blue+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldek a dlaczego nie chcesz Tego Philipsa TL03? Jeśli chodzi o wybarwienie koralowców to o dziwo żadne firmówki T5 jej nie dorastają do pięt. Jeśli boisz się że bedziesz miał za mało światła z T8 TL 03 bo widzę że chcesz T5 80w czyli niezły pałer, to możesz kupić Philipsa TL03 140W. Koralowce przy niej wychodzą z akwa.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Tomku !

To nie tak że go nie chcę ale niestety nie znalazłem jeszcze T8 140W W hurtowni gdzie kupowałem poprzednie TL03 facet utwierdził mnie w przekonaniu że nie ma 140W. Zależy mi na tak długich świetlówkach z uwagi na długie akwa 160cm. Dlatego zamieniłem na T5 80W ale jakoś ta barwa moich ATI Blue plus mi nie leży.

Arcadio!

Nie wiedziałem że są T5 Blue actinic! Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldek! Zwróć się do przedstawiciele Phillipsa i po sprawie. Są takie świetlówy. Sam mam taką. Ma 140W i 150 cm długości więc siądzie Ci idealnie

Tomek

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to nie mozesz ich tam znalezc??!!

Kliknij link. Wywali sie cala masa sprzetu ale ty wybierz po lewej stronie

Leuchtmittel

Nastepnie tez po lewej stronie

ATI

Wyswietl artykuly od 11-20 i tam sa te swietlowki.

Sorki, ze tak jak w szkole ale rozumiem calkowicie jesli ktos nie czai tego dziwnego jezyka. :yes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hallo Waldemar :yes

Wo bist Du gewesen Du "Schweinebacke"....? :), habe Dich überall gesucht :):) hihihi

Ps; Fajnie ze sie znowu pojawiles :D:yes , ide obejrzec sobie Twoj zbiornik .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HAHA :yes wyprzedalbys troche ta plage xeni :):D

Po zatym to baniak niczego sobie :)[yellow] gratuluje[black]

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj!

Zaniedbałem w sensie zmian i rozwoju akwa bo zająłem się dość poważnie nurkowaniem :) Trochę brak mi czasu. Nie mniej dziękuję, ale nie jestem zadowolony z wyglądu zbiornika. Zbyt mała różnorodność korali a poza tym nie takie oświetlenie. Faktycznie xenia u mnie jest plagą :) Już oddałem całą zalegającą na tylnej szybie a była jaj połowa wiadra! Pokusiłem się o przesyłkę konduktorską do kumpla z Wrocławia. Wolałbym aby ktoś przyjechał - z chęcią oddam nadmiar :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozmnozyla Ci sie okrotnie :), ale to w sumie tez i dobrze swiadczy o jakosci wody , bo znam takich akwarystow ktorzy probowali kilkakrotnie osadzic xenie w swoich zbiornikach i sie nie udalo (nie przyjela sie )

Czyli z woda u Ciebie jest jaknajbardziej ok .

Ide poczytac jakie masz tam oswietlenie .

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem w koncu jakie masz oswietlenie ..? zarnik 150 wat 1000K ..? jezeli tak to jest ok i wystarczajaco do korali miekkich .

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam HQI 150W 10000K ale aktynikę mam zbyt niebieską :con Chciałbym mieć bardziej fioletową i to jest jedyny problem czyli moje preferencje wizualne :) Korale mają się super to fakt ale słyszałem że w zbiornikach w których nie ma zupełnie NO3 xenia nie chce rosnąć / żyć. Ja nie mam mierzalnego NO3 ale zgodnie z tą teorią musi być :). Zrezygnowałem z wszelkiej sterylizacji wody. Teraz akwa broni się same - i jest OK od 6 miesięcy (akwa ma rok). Strona jest bardzo nieaktualna - nie zapraszam. Muszę ją uaktualnić. Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.