Skocz do zawartości
sigreg

Przywracanie rownowagi w 40 l.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Rozjechala mi sie mikrorafka 40 litrow, niestety z mojej winy. Rafka sobie dziala od prawie dwoch lat. Parametry wody zazwyczaj stabilne jak na tak mala objetosc, akwarium dziala bez odpieniacza, bazuje na podmianach 5 litrow solanki na bazie soli Preis co tydzien. Mierze podstawowe parametry, czyli amoniak, NO3, Mg, Ca, PH, KH i zasolenie. Te parametry staram sie utrzymywac na odpowiednim poziomie, nieznana jest mi zawartosc mikroelementow ktorych nie mierze. Swiatlo przez pierwsze pare miesiecy powercompact 18W, po czym dodalem jeszcze 9W.

Obsada: dwa malutkie blazenki, jedna mala babka, krabik, nieznana ilosc malych rozgwiazd i wieloszczetow, dwa slimaki piaskowe, dwie male zolte strzykwy.

Koralowce: wylacznie miekkie - z tych prostszych, czyli xenia, sarcopython, Capnella, Clavularia, roznorakie grzybki itd, z tym ze jest ich calkiem sporo, szybko sie rozrastaja, zwlaszcza clavularia, chetnie przejelaby w posiadanie kazdy fragment wolnej skaly. Nie posiadam koralowcow twardych.

Filtracja: wylacznie mechaniczna, wata filtracyjna wymieniana co tydzien, gabka plukana co tydzien w wodzie RO. Wegiel czy pochlaniacz fosforanow stosuje wylacznie kiedy widze ze w akwarium zaczyna sie dziac cos niedobrego (cyjano, glony itd). Obecnie brak wkladow poza wspomniana filtracja mechaniczna.

Akwarium zasadniczo trzyma sie w pewnej chwiejnej rownowadze, czasami wystepuje lekki wysyp glonow czy okrzemkow, ale bez znamion plagi, same zanikaja, jesli trzeba wspomagam sie pochlaniaczami czy weglem. Dozuje w zaleznosci od potrzeb: Magnez (Kent), Wapn (Kent), KH Buffer. Regularnie od miesiaca: Essential elements (1 ml na tydzien), Korall Fluid (4 krople co tydzien). Sygnalem ze czegos brakowalo jest chociazby to ze nie utrzymaly sie zoantusy, wlasciwie wogole sie nie przyjely, podobnie euphylia (dla blazenkow), rozwinela sie raz, i tyle ja widzialem. Szybko zniknela rowniez Ricordea. Z tym ze proby z tymi koralami podjalem zanim zaczalem dozowac Essential Elements, rowniez swiatlo bylo o mocy w sumie 27 W na 40 litrow.

Ostatnio akwarium przechodzilo trudne dni, swietlowka zakonczyla swoja ziemska egzystencje, a ze to swietlowka nietypowa przez prawie 3 tygodnie nie udalo mi sie kupic nowej - moj blad, powinienem miec zapas. Przez caly ten czas akwarium chodzilo na awaryjnym swietle o mocy zaledwie 9W na 40 litrow. Sprawa zakonczyla sie przebudowa oswietlenia na 2x24W tydzien temu. Przez czas "zaciemnienia" polecialy dosyc mocno parametry wody, ostatni pomiar sprzed 2 dni wykazal:

- PH: 8.2

- KH: 6

- amoniak: 0

- NO3: 20

- Ca: 350

- Mg: 1110

- zasolenie: 1,022

- temperatura: 26 st.C

Jak widac bardzo niski jest poziom magnezu, niski KH i nieco niskie rowniez Ca. Te parametry staram sie obecnie suplementowac nie przekraczajac zalecanych jednorazowych dawek. Mocno wzroslo NO3 (przed zaciemnieniem 7) z tym akurat nie wiem co zrobic. Nie zauwazylem obumierania koralowcow przez czas kiedy ilosc swiatla byla bardzo mala, xenia i clavularia wlasciwie nic sobie z tego nie robily, niestety grzybki co prawda nie padaly, ale pozwilaly sie i do tej pory duzo im brakuje do pelnej okazalosci.

Pytanie: co jeszcze dozowac oprocz wspomnianych powyzej preparatow zeby przywrocic rownowage systemu i pomoc grzybkom sie rozwinac ? Co powinienem dozowac regularnie, czego moze brakowac skoro nie przyjely sie zoa, euphylia i Ricordea ? (zaznaczam ze proby z tymi koralami przeprowadzilem przed dozowaniem Essential Elements i przy slabszym swietle) ?

Grzesiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sigreg, moim zdaniem przy tym litrażu i obsadzie nic bym nie dozowała. jedynie systematyczne podmianki na dobrej soli.

może zastanów sie nad zmianą soli? ja bardzo długo stosowałam preisa, ale ostatnie dwa wiaderka miały mocno niefajne parametry (zawsze mierzę solankę z nowego wiadra) i dlatego zmieniłam sól. wypadło na TM bio-actiff.

a co do ustabilizowania parametrów, to chyba najlepszym wyjściem byłoby kilka podmian (rozłożonych w czasie) ze stabilnego zbiornika.

:)

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

SPRZEDAM:

-akwarium 100x70x55, sump, stelaż, hydraulikę;

-lampa DIY 2x150W HQI + żarniki Reeflux;

-lampa DIY 8x T5 39W

-OR 3500

LINK DO TARGOWISKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam niewiele ponad to, co napisała nika.

Może tylko, że ja bym zmieniał używaną sól co jakiś czas. Więc raczej kupowanie różnych soli w małych opakowaniach. Nic bym nie dozował poza preparatem na KH - reszta z podmian. No i wywaliłbym tę gąbkę. Nie wiem jak dużo jej jest ale może być źródłem NO3.

W takim akwarium przydałoby się sporo skały i dobra cyrkulacja. Jak to wygląda u ciebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Niestety bez dozowania Mg i Ca te parametry ostatnio szybko leca, stosuje "od zawsze" sol Preis, wychodzi na to ze hipoteza Niki o slabym skladzie tej soli ostatnimi czasy sie potwierdza, szkoda, myslalem ze moge tej marce ufac. Z ostatniego opakowania Preis'a zostalo mi soli na jakies 3-4 podmiany, zastanawiam sie teraz czy wykorzystac to czy od razu zmienic na TM.

Z gabka jest ten problem ze bez niej nie mialbym jak, do czego zamocowac waty filtracyjnej :) Moje akwa to typowa kostka renomowanej chinskiej jakosci :) Posiada wbudowany panel z ktorego wywalilem wszystko w stylu biobale i inne ceramiczne cuda, zostawiajac jedynie owa gąbke na ktorej ukladam dwie wartswy waty. Jesli usune gabke to nie bede mial jak, na czym ulozyc waty filtracyjnej, no chyba ze po prostu "wepcham" do panela kilka warstw az zasloni przeplyw i bedzie filtrowac sama z siebie. Gabka plukana jest co tydzien, nie zmienia to faktu ze w akwa siedzi juz 2 lata. Czyli radzicie powiedziec gabce precz ?

Ilosc skaly mozliwej do zastosowania ogranicza mala pojemnosc, obliczona pojemnosc uzyteczna akwa to okolo 35 litrow wody łącznie z panelem. Jesli skala jest dobra, porowata, to przy ksiazkowej ilosci (ilosc kilogramow rowna 20% objetosci) robi sie juz spore gruzowisko, nie bardzo jest miejsce zeby jakos finezyjnie to porozkladac. Optimum znalazlem stosujac 5 kg porowatej skałki.

Na tej fotce widac jak to mniej wiecej jest ulozone, niewiele sie zmienilo w ulozeniu od czasu zrobienia zdjecia. Widoczne glony zeszly jakis czas po dojrzewaniu, pompa zmieniona zostala na Coralie.

53566d04a71fda25med.jpg

Cyrkulacje zapewniaja dwie pompy, jedna - zestawowa, ktora przy okazji wyrzuca wode z panela o przeplywie wg producenta 400 l/h (to ten gorny wyplyw), i dolozona przeze mnie Coralia Nano - 900 l/h. W sumie okolo 1200-1300 l/h krecacych sie wokol gruzowiska :)

No i glony, po ostatnim upgradzie oswietlenia postanowily przejac we wladanie cala tylna sciane, grzalke, i Coralie. Wybitnie mi sie akwa rozchiwalo, ale spoko, dwa lata zabawy nauczyly mnie akwarystycznej prawdy - bez nerwowych reakcji :)

Grzesiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie przywiązywałem większej wagi do soli ale w tym wypadku może być ona istotna.

Dobrze by było robić podstawowe testy nowej solanki - będziesz miał porównanie.

Jak nie masz biokulek i ceramiki w panelu to może zmieści się tam odrobina skały albo może uda się zorganizować mini filtr glonowy?

Zamiast gąbki (nie mam pewności, że jest zła) może jakaś półka z plexi czy tam coś...

Tak, najważniejsze to nie robić wielu nerwowych ruchów na raz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Tak tez mysle, wywalic jednak tą gabke i wstawic jakas półeczke zmontowana z plexi. Chetnie bym zastosowal zaawansowane metody filtracji ale to bardzo maly panelik, jak i cale akwa. Panel ma 3 nastepujace po sobie komory o wymiarach srednio 7.5 x 10 cm, i bez oswietlenia, wiec jak widac nie ma szalenstwa z miejscem :) Chociaz przyznaje - podstaw opieki nad akwarium morskim jako tako sie nauczylem przez 2 lata i chetnie zastosowalbym ktoras z bardziej zaawansowanych technik filtracji i usuwania niepozadanych zwiazkow, tym bardziej ze akwarium pracuje bez odpieniacza. Niestety za malo o tym wiem, nie wiem co daloby sie zastosowac w takim "mikrusie".

W miedzyczasie przegladajac forum widze co robilem zle, i kolejna prawdopodobna przyczyne dlaczego nieco bardziej wrazliwe koralowce nie chcialy sie u mnie przyjac :)

Mianowicie, mam salimetr splawikowy AquaMedic ... wiecie juz w czym rzecz prawda ? A mnie dziwilo ze jak kupuje nowego korala czy rybe to wlewajac ta niewielka ilosc wody z woreczka ktora zostala po aklimatyzacji do swojego akwa widze smugi, myslalem ze to z powodu roznic temperatury. Nie, to byla roznica gestosci wynikajaca z zasolenia :) Splawik AquaMedic pokazuje wskazania w gestosci, nie w SG !

Najwyzsza zanotowana u mnie wartosc zasolenia pokazana przez splawik to bylo 1.0245 rok temu, co oznacza okolo 1.0275 w skali SG, obecne 1.022 to 1.025 SG. A niech to..

Gdybym stosowal vodka method to zamiast do baniaka wlabym ja sobie teraz w gardlo.

Grzesiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy przypadkiem muwisz o tym niebieskim plynie Essential Elements?

Jesli tak(moze jest u was jakis inne o tej samej nazwie)zerknij na co napisalem

o tym niebieskim plynie w czsci dla nowych na tym forum.

Sk

120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slawku, nie moge znalezc Twoje posta o Essential Elements (tak, to ten niebieski plyn). Czy moglbys powtorzyc co napisales albo wskazac linka ?

Grzesiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pzeczytaj (dokladnie)skladniki tego POS.

I to malom oferte (mozna zwrucic te produkt

ja jest sie nie zadowolonym)tak u nas na nich

pisze.

Sk

120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pisalem zostala mi resztka 4kg opakowania soli Preis. Postanowilem jeszcze raz przygotowac wode na podmiane na bazie tej soli i przy okazji zmierzyc parametry swiezej solanki. Soli zostalo juz naprawde niewiele, jest tez nieco wilgotna - jesli mialoby to miec wplyw na pomiary. Niestety eychodzi na to ze Nika ma racje a Preis bardzo mnie rozczarowuje. Oto co otrzymalem:

temp wody : 24 st.C

SG: 1.025 (wyliczone z gestosci 1.022 jaka pokazuje plywak AM)

PH: 8.2 (test TM)

KH: 7 (test TM)

Ca: 340 (test salifert)

Mg: ... 1020 (test salifert)

A ja sie dziwilem ze wlewam do tak malego baniaka gigantyczne ilosci magnezu i nie jestem w stanie dojsc do normalnego poziomu. Zastanawialem sie co moze pochlaniac tak wielkie ilosci magnezu, a tu prosze, okazuje sie ze podmieniajac wode zamiast ja wzbogacac wrecz wyjalawiam. Ale jaja... Ciekawe jak sprawa wyglada z mikroelementami ?

No nic, zuzyje jeszcze tym razem przygotowana juz solanke i bede kontunuowal suplementacje magnezu i KH buffera, od przyszlego tygodnia przejde na inna sol.

Grzesiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzales jaki masz poziom Cu?

Sk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety Slawku, nie mam testu na Cu. Chyba wezme pod koniec tygodnia nieco wody z baniaka i poprosze o test na Cu i inne pierwiastki w lokalnym sklepie z morszczyzna.

Grzesiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sigreg, jeżeli spławik AM pokazuje w 24*C 1,022 to masz za niskie zasolenie. Przy 25*C zasolenie wychodzi tylko 1,0217. Dlatego wychodzi Ci niski Ca i Mg. Podnieś na spławiku gętość do 1,230 w 24*C to Ci parametry się poprawią.

"Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Az trudno mi uwierzyc, ze sól Preis przy 1.025 ma tylko nieco ponad 1000mg/l magnezu.... jesli na opakowaniu jest numer serii to podaj go prosze, napisze do Sandry :) moze faktycznie mieli klopoty z jaką partią, chociaz watpie bo by bylo raczej slychac...

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#264594 sigreg :

Oto co otrzymalem:

temp wody : 24 st.C

SG: 1.025 (wyliczone z gestosci 1.022 jaka pokazuje plywak AM)

PH: 8.2 (test TM)

KH: 7 (test TM)

Ca: 340 (test salifert)

Mg: ... 1020 (test salifert)

@AquaManiac, wydaje mi się, że problem jest z prawidłową gęstością solanki.

"Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do soli Preis, mam opakowanie 4kg, i albo nie ma oznaczonego numeru serii, albo go nie potrafie znalezc. Przed pomiarem solanka mieszala sie przez 20 godzin, sama sol jak wspomnialem byla juz nieco wilgotna (koncowka opakowania) - nie wiem czy wilgoc ma wplyw na pomiar solanki czy zmiane parametrow samej soli

Co do pomiaru zasolenia, no przyznaje ze troche sie gubie. Ale spokojnie, powiem Wam jak sobie wyliczylem zasolenie, moze znajdziecie blad w rozumowaniu. Z instrukcji splawika Am, znalezionej gdzies w sieci:

"Its possible to gather precise values of the density of sea water with this hydrometer" Niestety instrukcja milczy na temat jednostek, w kazdym razie splawik mierzy gestosc i wyskalowany jest w zakresie 1.000 - 1.040

W tym temacie omawiany jest problem ze splawikami AM

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=28662&d=0 , wspomniano ze splawik AM zaniza o 2-3 kreski i podano rozwiazanie - tabele do przeliczenia gestosci na SG:

http://home.arcor.de/leszek.boleslawski/Density.pdf

jest tu pewien problem z wielkosciami. W tabeli density jest znacznie wyzsze niz 1.000 - 1.040 w jakich wyskalowany jest splawik, rzucilem to na karb niezgodnosci jednostek. Wiec mamy 1.022 zmierzone przez splawik co daje okolo 1.025 SG, oczywiscie w temperaturze 25 st.C.

Na koncu tego tematu http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=20605&d=15 znalazlem przyklad:

"Zasolenie 34510 mg/litr daje gęstość 1.023g/cm3 w temperaturz 25C. W temperaturze 20C gęstość przy tym zasoleniu wyniesie około 1.0244g/cm3"

Czyli przy spadku temp. o 5 stopni gestosc zmienia sie in plus o 0.0014, co oznacza ze przy roznicy 1 stopien jest raczej pomijalna jak na pomiar splawikowy.

No i mam tu klopot, bo wg powyzszych informacji, zaczerpnietych z forum, SG mam na poziomie 1.025, chociaz jak pisalem - gdzies tu moze lezec moj blad, czy to spowodowany blednym rozumowaniem czy blednymi informacjami. Jakbys byl Wlodku dobry sprawdzic czy dobrze rozumuje ... bo nie wiem teraz czy zasolenie obnizac czy podwyzszac.

Grzesiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sigreg, zrób solankę o gęstości 1,0237 w 24*C i zmierz parametry. Nie kombinuj z przeliczeniami bo jak widzisz sam, nadal nie wiesz jak i co mierzysz i wychodzą cuda. W Zabrzu masz sklep erybkę. Weź butelkę solanki, idź do nich i ładnie poproś o zmierzenie gęstości. Bedziesz miał pewność co do Twojego pomiaru.

P.S. W osmozie aerometr powinien pokazać 0,0. Jeżeli pokaże inaczej to albo inne jednostki niż gęstość albo walnięty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pare moich spostrzezen.

Cu jest dosyc ok to Mg jak jest na tym

poziomie to nie straszna tragedja.

Bo Ph masz 8.2.Mg powoduje stabilnosc

Ph.(chyba ze sie wacha dzien /noc mocno)

Patrze na foto I caly tenk wyglada bardzo

podobnie jak moj parenascie lat temu.

Mialem problem z rybami I uparlem sie

(nieslochalem tych co sie znali) I dodalem

dosyc wiele Ca .Nic nie pomoglo a przez

wiele lat takie dziwne glony rosly I tenk

lubial sie zalamywac pare razy.Ten

plyn magiczny ma dosyc malom ilosc

Ca I po jakims czsie jak go lejesz za duzo

jest mozliwosc nazbierania sie tego metalu.

Skaly I piach dzialaja jak gombka ktora po jakims

czasie sie zapycha I powoli oddaje metal

spowrotem do renku.Miezenie soli ma zawsze

jakies niedokladnosci .Idealnie jej poziomu

I tak nie utrzymasz(0.000)

Sk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Woda z akwarium pojedzie do labu, za jakis czas beda wyniki. Na miejscu w erybce sprawdzilismy zasolenie refraktometrem, nie wiem w jakich jednostkach mierzy moj egzemplarz salimetru AM, ale mierzy dobrze, z wystarczajaca dokladnoscia. Refraktometr wykazal zasolenie 1.023, plywak w temperaturze wody 25 st. pokazal 1.0225 (pomiar pomiedzy kreskami), czyli zasolenie jest w porzadku.

Po ostatniej podmianie wody w weekend (ostatnia proba z sola preis z "dyskusyjnym" wynikiem) zamilkl sarcopython, po prostu od tej pory sie nie rozwija. Wzialem wczoraj z erybki 5 litrow gotowej solanki z dzialajacego zbiornika i podmienilem u siebie, zobacze po powrocie z pracy czy cos sie zmienilo.

Na chwile obecna wstrzymuje dozowanie czegokolwiek poza magnezem ktorego poziom mam bardzo niski i KH Bufferem. Po prostu nie wiem czy caly problem wynika z niedoboru czy tez nadmiaru jakichs mikroelementow. Padla tez sugestia ze byc moze po 2 latach skala sie "wyeksplatowala", i jest propozycja zeby podmienic kawalek. Skaly mam zaledwie 5kg wiec zastanawiam sie nad podmiana czesci. Nie wiem tylko czy to nie rozchwieje jeszcze bardziej systemu.

O soli Preis zapominam. Wychodzi na to ze moj salimetr mierzy dobrze, solanka miala mniej wiecej wlasciwe stezenie zasolenia (mniej wiecej ze wzgledu na pomiar w 24 st. zamiast 25), co oznacza ze magnez rzeczywiscie byl tak niski (no chyba ze salifert "plynie" z pomiarami), co znowu tlumaczyloby problemy z utrzymaniem magnezu w baniaku przy cotygodniowych podmianach wody pomimo suplementacji. Preisa uzywam od 2 lat, od poczatku zabawy z morszczyzna, mysle ze czas na zmiane.

Grzesiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maly update:

Koralowce maja sie dobrze, ladnie sie rozwijaja, wiec jest znaczna poprawa. Nie ustepuja glony, tu sie zapowiada na dluzsza walke. Co do tej pory zrobilem:

- dwukrotnie podmienilem 5 litrow wody stosujac gotowa solanke sciagnieta z duzego baniaka w erybce. Podmiany co tydzien.

- suplementacje ograniczylem do KH Buffera, Magnezu i Ca (wszystko Kent)

- dzisiaj zamontowalem w panelu TAKI nano skimmer. Musialem go nieco przerobic zeby sie zmiescil w panelu, pompka normalnie jest przy samym odpienku, u mnie zeby sprzet wszedl do malych komor panelu musialem pompke umiescic w innej komorze i polaczyc z odpieniaczem 15 cm wezykiem. Sprzet bardzo ladnie pieni, w kubku zbiera sie lekko zoltawy plyn, wiec chyba odpieniek ustawiony jest na "zbyt mokra" piane, ale cos tam zbiera.

- zakupilem na probe 4 kg soli TM Pro reef. Jutro pierwsza podmiana, standardowo 5 litrow.

I pytanie: czy majac odpieniacz w tak malej rafce i zalozmy ze dobra sol, nie powinienem pomyslec o zmniejszeniu czestotliwosci podmian wody ? Moze rzadsze podmiany pozwolilyby sie parametrom ustabilizowac ?

Grzesiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.