Skocz do zawartości
Żeglarz

Pompa do zadań specjalnych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zastawiam się nad zaprzęgnięciem do pracy jednej pompy zamiast kilku. Proszę o opinie następujących założeń:

Zastąpienie 2 pomp cyrkulacyjnych 1500l/h, pompy odpieniacza stożkowego (45 cm wysokości) i pompy filtra pelletów (1 litr) jedną pompą obiegowa OR 6500.

Czy pompa o tej wydajności jest w stanie uciągnąć wymienione urządzenia?

Jak to wygląda w praktyce?

Wiem że są osoby które używają jednej pompy obiegowej wysokiej wydajności do zasilania kilku urządzeń i ciekawi mnie czy 6500 l/h jest w stanie to uciągnąć. Nad większymi pompami się nie zastanawiałem z uwagi na rosnące koszty zakupu i wydatek energetyczny.

250 full opti (80x80x45) / tunze 6045 / RO + DY / Sump 85 - czeka na zalanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest to mozliwe ale 6500 ci tego nie pociagnie bo musisz rozgalezic wezel do kazdego urzadzenia a tam nietey spadki beda i to spore,a poza tym nie ryzykowalbym takiego rozwiazania jesli ci ta pompa sie zwali to masz baniak bez cyrkulacji,odpieniacza i reszty sprzetu jaki jest do tej pompy podlaczony,wiec bedzie mama katastrofa.

grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na próbę tak zrobiłem z dokładnie tą pompą,chciałem zrobić obieg + dodatkowa cyrkulacja+napęd pelletek.Niestety ta pompa jest ogromna,ledwo się zmieściła w komorze a jak ją włączyłem to w minutę wyssało mi wodę z sumpa,powrót mam na 3/4 cala ale i tak się woda spiętrzyła bo też grzebień nieprzystosowany był.Jak pomyślałem jeszcze o tych wszystkich zaworach do regulacji to dałem sobie spokój i przeprosiłem się z moją AB3000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam odpieniacz i filtr z kulkami na jednej pompie - Gray Dragon 6000, która dodatkowo robi też sporą cyrkulację w baniaku - z powrotu dmucha jakieś 3-4 tys. l/h. Jednak bez dodatkowych pomp cyrkulacyjnych się nie obejdzie.

Musze powiedzieć że jestem bardzo zadowolony z takiego rozwiązania. Na początku używałem nawet OR 6500, ale była za duża jak na mój SUMP. A zaworów nie jest znowu tak dużo - jeden na powrót, jeden do regulacji odpieniacza i jeden do regulacji przepływu przez filtr.

250L + SUMP 75L, "Black Python" 120W + 2xHagen GLO 1xATI Blue Plus 24W, Grey Dragon 6000, 2xTunze 6055 z Single Controller 7091 i Y-adapter + Tunze 6025, Deltec AP600, Deltec FR509, dolewka Dr Witt, GHL Profilux Dosing Unit SA 4, RO 75 GPD + DI

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=25772

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.