Skocz do zawartości
dany

Ukwial w pompie.

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj kawalek mojego ukwiala wciagnela pompa, szybko wlozylem go do pojemnika kwarantownego, przyczepil sie noga ale jest z jedne strony lekko poszczepiony. Poki co trzymam go w sumpie, nie ma tam swiatla.

No i cyrkulacja jest slaba. Co zrobic. przelozyc go do glowengo zbiornika?Jak go leczyc?

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przełożyć do głównego, podkarmiac np. mrożonym krylem.

Jeśli będzie pod światłem i będzie jadł, to rana mu się zrośnie w przeciągu ok. 2 tygodni.

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy przelozyc go tak luzem?Nie beda go podgryzaly ryby?? Czy wlozyc go w tym zbiorniku w ktorym jest ??

Dany

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakie masz ryby?

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chelmon, flav, nemo, garbik i bialobrody

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przezylem juz 7 ukwialow i zaden mi nie zostal mysle ze jest duza szansa ze nie wyjdzie z tego moj zrobil sobie to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tylko kawałek mu urwało to sprobuj go do głównego zbiornika wsadzić - w sumpie bez swiatła moim zdaniem ma duzo mniejsze szanse na przezycie. Choc słyszałem ze uszkodzone ukwiały w większości giną.

Moj pierwszy ukwiał tez wlazł w pompke ale tak na amen i dlatego dodałem do pompek surface skimmera (pobiera wodę jak komin z powierzchni) i SCWDa więc ukwiałki nie mają się jak unicestwiać.

Obecnie moj drugi ukwiałek (heteractis magnifica) siedzi w jednym miejscu i jest wniebowziety cyrkulacja ze SCWDa (raz z lewej raz z prawej)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ukwiał to wbrew pozorom bardzo wytrzymałe zwierzę. kikukrotnie miałe sytuację, że próbowąły "przejść" nad grzebieniem filtracyjnym - i kilkukrotnie miałem po takiej operacji dwa, gdy pękał w okolicach otworu gębowego.

U Ciebie na dwa bym nie liczył - przede wsyztski daj go do góry o obserwuj ryby - jak będą go któreś poddziobywać(a stawiam na garba i chełmona) to z nimi do sumpa na czas rekonwalescencji ukwiała.

Nie dawaj go pod zbyt silny prąd wody - teraz powinien mieć spokój, w naturze taki ukiwał wchodzi w zagłębienie skalne, gdzie jest mały prąd wody i światło od góry.

Koniecznie także go dokormiaj - jeśli tylko pozostała część się pompuje , a czułki nie sa zwitoczałe(płaskie) powinno być dobrze.

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.