Skocz do zawartości
rs

Morderstwo w akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Dłuższą chwilę myślałem gdzie to napisać i wciąż nie jestem pewien. Mamy np.działy: sprzęt i technika, dla mnie to jest prawie to samo a mnie teraz by się przydał dział bezkręgowce (krewetki, ślimaki,rozgwiazdy i takie tam).

W każdym razie chodzi o krewetki. Dzisiaj w nocy zaobserwowałem jak moje dwie krewetki Lysmata amboinensis zabiły trzecią (też z tego gatunku). Przez przynajmniej pół roku mieszkały w jednym akwarium bardzo zgodnie, czasami tylko odganiały się od jakiegoś przysmaku. Jak zobaczyłem co się dzieje, było już za późno na jakąś reakcję. Krewetka miała odcięte lub połamane"wąsy"i nie miała już siły uciekać.W kamieniach zauważyłem wylinkę, jest szansa, że to właśnie tej zabitej bo trup wygląda na dość "czystą i nową". Zabiły ja dlatego, że była bezpośrednio po wylince? Wylinki krewetek zdarzają się u mnie dość często. Nagle pojawił się terytorializm? Moje krewetki są już od dawna dorosłe, noszą jaja, wypuszczają larwy. O co chodzi?

Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z takim zachowaniem tych zwierząt? Napiszcie, proszę, jak u was zachowują się Lysmata amboinensis.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze "bogryzaly" wylinke ???

"-------------------------------------- Elektronika - zawod, Akwarystyka - hobby

""Akwarysta""

Wersja 2ga kontrolera z MMC/SD w testach, miernik konduktancji w przygotowaniu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Też ostatnio straciłem, Lysmata, moje podejrzenie jednak padło na Stenopus, nie moge tego jednoznacznie stwierdić bo nie widziełem tej "zbrodni" ale byłem przy tym jak Stenopus, zjadł krewetkę z Morza środziemnego, wiesz nasze zbiorniki są taką kumulacją życia może w środowiski naturalnym nie było by kłopotu, ale tutaj na tak małej powierzchni...

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem gdzies ze kanibalizm wsrod krewetek to rzecz powszednia jeśli są stłoczone na zbyt małej powierzchni. Zależy jak duże akwarium masz na te 3 krewetki. Tolerują się na początku jak są młode a z wiekiem stają się bardziej agresywne względem siebie - co się uwidacznia przy stłoczeniu ich na zbyt małej powierzchni. Było coś o tym w jakimś artykule gościa który chodował krewety i je rozmnażał (wundermani).

Jeśli masz 3 sztuki w ponad 200L to nie wiem czemu sie zatukły. Jak mniejsze niż 150L to można się było tego spodziewać po jakimś czasie.

A co do stenopusa to z niego straszne bydle - tak jak moj arrow crab - niby taki pikus a jak wychodzi w nocy na łowy to nie ma zmiłuj się. (moj mi załatwił na 100% ślimaka dla techmexa i rozgwiazdę 4cm w ciągu 3 dni)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje akwarium ma wymiary 120x40x50 minus komin. Zakładałem, że wystarczy dla trzech krewetek. Ciągnę ten temat bo wciąż jestem pod wrażeniem tej nocnej obserwacji.Obie zabójczyni (nie wiem czemu piszę w rodzaju żeńskim) były dokładnie kierowane instynktem. Ogądałem to z odległości kilku centymetrów. Podchodziły do ofiary pojedynczo, wpychały szczypce w jej otwór gębowy i rozszarpywały prawie od wewnątrz. Obie robiły dokładnie to samo, jakby robiły to codziennie. Zmieniały się co chwilę aż ofiara przestała się ruszać. Rano nieżywa krewetka nie była nadjedzona, nie chodziło więc o zaspokojenie głodu. Dlatego tak bardzo jestem ciekawy czy ktoś zaobserwował podobne zachowanie u tego gatunku. Mam nadzieję, że na tym nie zakończy się ta dyskusja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm no to faktycznie akwa duże.

Co do zachowania krewetek to gość tam pisał w tym wspomnianym artykule że to nie o zjedzenie krewetek chodziło ale o wyeliminowanie "nadplanowych" współmieszkańców. Choć nie wątpie że jakbyś ją jeszcze zostawił martwą w akwa to by została zjedzona.

Teraz to już gdybam ale z obserwacji moich krewetek wydaje mi się że może lepszym pomysłem by było trzymać je dwójkami a nie nieparzystą ilość. Tak podzieliły by się na 2 dwuosobowe (dwukrewetkowe) grupy i każda by sobie siedziała w swojej części akwarium.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz już mam grupę dwukrewetkową. Zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja mam juz grupe jedokrewetkowa :)( z tym ze chodzi tutaj o gat. Urocaridella zolto-czerwona (ogolnie przepiekna) ktory jest polecany do trzymania w grupie i zebym na wlasne oczy w naturze nie widzial to bym dwoch nie wlozyl. A tak po weekendzie ostala sie jedna, ta wieksza i na dodatek sporo urosla, podejrzana o kanibalizm. Ktos trzyma te zwierzatka? Ktos wie cos o nich?

Nemo poszly do Zyda a chcialem miec cos mobilnego w akwarium no i mam. Ogolnie to chcialem wpuscic ze 4-5 ale teraz to sie boje. Mozna mieszac gatunki?

W sieci jest ekstremalnie malo na ich temat :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsylam potret pamieciowy kanibala:

<url>www.meerwasser-lexikon.de/de/55/831/Urocaridella/spp..htm</url>

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypas ta krewetka - wygląda jak modliszka.

Rozmiarowo jak sexy shrimp. A na pewno jakiś krab jej nie wciachał - taka malutka w końcu.

Ja sam się dziwie ze arrow crab zeżarł mi ślimaka techmexa i rozgwiazdę a moja bidna jedna jedyna sexy shrimp cały czas żyje i ma się dobrze. Fakt że skubana szybka jest ale te też wyglądają na zwinne. Sexy shrimp zaleca się trzymać w grupach co najmniej 3 krewetkowych ale mi się tylko jedna trafiła.

Ile za nie dałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UUaaaa Czyli ślimka Tecchmexa przeszedł na drugi świat. A taki ładny był.

Sam sie zastanawiam nad krewetą w moim pico:) Zapowiadają sie zmiiany i jak juz wszytko zrobie jakąś zapuszczze:)

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Zachowaia o których pisał Rafał zdażają się,żadko ale jednak zdażają. Rozmawiałem na ten temat ze znajomym egipcjaninem (w sharm el shaik swego czasu prowadził nawet olbrzymie akwa morskie - dziś został tylko budynek z reklamą koło Alf Leila wa leila- kto był to wie oczym pisze) - wspólne hobby zbliża ludzi. Nie chodzi tu o żadne zagęszczenie. Z tego co wywnioskowałem z dziwnej mieszaniny arabskiego i angielskiego krewetki jedzą systematycznie wylinkę własną i cudzą (tak jak niektóre kraby stare pancerze) aby odzyskać przynajmniej częćś mikroelementów które się w niej znajdują. W wypadku deficytu na jakiś składnik potrzebny krewetkom dochodzi do aktów kanibalizmu i wtedy wybierany jest najsłabszy osobnik - właśnie zaraz po wylince z powodu akiegoś osłabienia. Takze gdybyś ją zostawił najprawdopodobniej została by skonsumowana a tak to d*pa zbita.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomasz, dzięki za odpowiedź. Martwa krewetka został w akwarium. Wpadła w kamienie i nawet nie starałem się jej wyciągać. No to może coś tam jeszcze z niej skubnęły i na jakiś czas będzie spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy te maja wystarczająco mikroelementów - obstawiam że jeśli nie to ta mała w lewym górnym rogu je dziś uzupełni pozostałym :)

818-lysmatki_resize.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.