Skocz do zawartości
dolec

Filtr kaskadowy HBL-701

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

chciał bym się dowiedzieć, poznać waszą opinie na temat filtra kaskadowego HBL-701 a dokładnie z czego jest zbudowany wałek, ośka na którym pracuje wirnik od filtra, bo moje przypuszczenia są takie że ośka jest metalowa a z tego co wyczytałem nie wskazane są elementy metalowe jak to jest.

a może proponujecie jakieś inne rozwiązanie filtracji (chodzi mi o filtr nie za spory)

85x60x55h LR20kg LS9,07kg LED DIY około100W Wave Motion 8000 BLAU odpienek TURBOFLOTOR BLUE 1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

Taki filtr można założyć do nano rafki zamiast panela i włożyć do niego zamiast gąbki mały odpieniacz.Co do ośki zawsze można zmienić na nierdzewną i będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do ośki czym można ją zastąpić żeby nie była stalowa?

Może ktoś to już przerabiał i podpowie z czego najlepiej?

85x60x55h LR20kg LS9,07kg LED DIY około100W Wave Motion 8000 BLAU odpienek TURBOFLOTOR BLUE 1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

W sklepie spawalniczym można dostać drut nierdzewny do TIG-a lub elektrody nierdzewne,średnice można dopasować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żeby wsadzić odpieniacz do kaskady HBL?... to chyba jakis mikro-odpieniacz, widziałem ten filterek w sklepie i on jest strasznie mały, chyba nawet za mały na węgiel

moim zdaniem lepiej kupić jakąś kaskadę np. aqua clear (obecnie chyba eheim je produkuje)

HBL to naprawde mikro-zabaweczka, moim zdaniem mozna ja mieszać wode w mikro-rafie ale nic wiecej, na pewno nie jako filtracja

120x40x50/Hailea 4x54W T5/2xTunze Nano Stream 6045/AM Turboflotor 1000 Multi SL + AB2000/1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

Onironauti1 -całkowicie się z tobą zgadzam-jest strasznie mały 24x23x16 ale do Aqua-eli średnich modeli dawali mini odpieniacze ze strzykawkek na kostke.

dolec - napisz może coś więcej ,do jakiego zbiornika,i co tam chcesz włożyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik mam o wymiarach 40x35x35. O filtrze kaskadowym HBL-7O1 znalazłem w wątku u tomko wraz z mini odpieniaczem ze strzykawek. Do zbiornika mam zamiar wsadzić około 10% skały (bardzo tego nie mogę sobie wyobrazić taka ilość = gruzowisko) z dwa błazny, krewetke, ślimaka może dwa no i coś prostego w utrzymaniu wiec przy takiej obsadzie taka kaskada powinna sobie poradzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

Na dwa błazny to troche przymałe to akwarium jak włożysz skałe to będzie jakieś 30L wody ,może lepiej małą babke piaskową,ślimaki i krewetke.Lepszym rozwiązaniem byłby odpieniacz Aquael Skimmer PS-300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam... ja mam taki dokładnie taki filtr kaskadowy, z odpiedniaczem DIY (potpatrzone u użytkownika Tomko - Dzięki:)) i całkiem dobrze daje rade w 54 l. Filtr jest fajny do nano-rafy bo ma 2 komory. Do jednej odpieniacz a do drugiej jakiś wkład i jest ok. Nie bawiłem się w żadne wymiany elementów wirnika na nierdzewne...

54 L bez sumpa, kaskada + odpieniacz DIY, światło 2x24W (aktynika+biała), koralia i stara pomka po filtrze, 8kg skały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja znowu myslałem o wymianie o ośki ale chciał bym jakiś plastik zastosować i tak naprawdę mam teraz dylemat bo przyszedł mi teraz odpieniacz boyu 310W tylko sporo osób z forum ma złą opinie z tego odpieniacza ja natomiast mam pomysł na modernizacje (po spędzeniu troszkę czasu w dziale DIY)wirnika w tym właśnie odpieniaczu (ponad ćinac rozgrzana żyletka łopatki plastikowe i wklejeniu żyłki wędkarskiej) co o tym sadzicie macie jakiś lepszy pomysł?

A jak nic z tego nie wyjdzie to będzie kaskada HBL-701 i odpieniacz ze strzykawek n kostkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że do mnie pijesz więc, napisze a co tam...

Daruj sobie wymiane ośki, i nie szukaj na siłe problemów. U mnie wszystko hula cichutko, nic nie rdzewieje a zwierzęta maja się z pyszna. Zrób taki odpieniacz jak pisałem w dziale DIY i naprawdę bedzie ok przy rozmiarach Twojego akwa.

Co mogę ekstra doradzic to zrób w kaskadzie przegrody z PCV spienionego tak żeby woda przepływała dołem przez odpieniacz i ładnie obmywała wkłady z węglem i absorberem fosforanów jeśli wogóle takie planujesz.

A i cześciowo zakryj rurkę gdzie kaskada pobiera wodę z dołu żeby lepiej filtr bakterujny z powierzchni sciągała - przepływ w kaskadzie ustaw mniej więcej na 3/4 maksymalnego żeby woda nie za szybko przepływała. To dodatkowo zwiększy skuteczność odpieniania.

Co do obsady jak śledzisz mój wątek to wiesz że w 45 l mam 4 rybki - 2 błazny, parasemke i babkę, sporo korali, miekkich i twardych , które mają niezłe przyrosty. Więc ogólnie da się.

Pozdr,

tomko

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam co do picia to chętnie bym wypił kilka pian z osobami mającymi bogatą wiedze o akwarystyce morskiej (zawsze można by było trochę jej odkupić he he).

Dzięki za posty które klikneliscie, dzięki dla tomko za odpowiedzi na priwa a tak na marginesie twój zbiornik jest dla mnie "petarda" chciało by się jeszcze więcej takich osób na forum

Pozdr,

dolec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.