Skocz do zawartości
unkas

kalibracja tds

Rekomendowane odpowiedzi

Podpinam się z pytaniem ale mi chodzi o ręczny :) bo pokazuje mi na kranówce 0,55 a to jest na pewno zły wynik.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrukcji miernika powinno być napisane jakiego płynu trzeba użyć do kalibracji, u mnie do przepływowego jest napisane że roztwór 342ppm NaCL.

*Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg

Sprzedam wąż silikonowy 32 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa dostepne specjalne plyny do kalibracji tds. Ale byl wlasnie sposob z sola kuchenna. Ale nie jestem pewny nasycony roztwor ma 342ppm. Poza tym odczyn moze nie byc linowy i w granicach interesujacego nas zera moze byc padaczka. Mozna by sprobowac skroplic pare wodna. Powinna miec w teorii 0 ;-) Ale najpewniejszym sposobem jednak bedzie kupno fluidu kalibracyjnego.

pozdrawiam

lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za pomoc. Miałem instrukcję ,ale gdzieś się zapodziała .Czyli kupuje płyn kalibracyjny resetuje z tyłu i wkładam elektrody do płynu -rozumiem ,że tak to ma wyglądać? Nim jednak to zrobię najpierw zapytam się jeszcze o coś .Ostatnio mój tds dziwnie się zachowuje -często się wiesza tzn jeżeli jest długo nie zmieniany odczyt np po żywicy i próbuje przełączyć na przed, to nie chce sam zmienić trybu.Dopiero jak do wyłączę i włączę jest ok .Takie zawieszanie to raczej nie jest normalne ?Do tego dochodzi problem z samą wodą po membranie mam 16-17 i tak było od samego początku .Gorzej jest po żywicy,tzn wkładam nową jest to mb 20(z pewnego źródła ) i jest wszystko ok .Po niespełna tygodniu tds pokazuje 001 -002 które spada po 10 minut do zera(na początku było 000 od razu) ,przy czym czas ten stopniowo się wydłuża .Memebrana i prefiltry maja dopiero 2 m-ce i może przerobiły ok 500l osmozy .Czy to wina tds czy z żywicą jest coś nie tak (dodam ,że wsypuję ja bez ubijania )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowaliście kalibracji TDSów? Zatanawiam się, czy dla naszych potrzeb nie warto by spróbować "przeczulić" miernik tak, żeby pokazywał wynik różny od zera przy jak najmniejszych ilościach zanieczyszczeń. Wtedy wiadomo byłoby wcześniej, że np. żywica jest już do wymiany czy membrana ma się ku końcowi. Co o tym myślicie?

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej nie będę zakładał nowego tematu więc jeśli nikomu nie przeszkadza podepnę się tutaj. Stwierdziłem po ostatnich doświadczeniach że miernik TDS to fajna sprawa i zastanawiam się nad kupnem - powiedzcie mi czy do moim potrzeb akwarystycznych pomiaru wody po RO i RO/DI taki wystarczy: "Miernik TDS Sharp" ?czy jednak lepiej kupić te "inne" co są lekko ponad setkę? miał ktoś z nimi doświadczenia?

Aktualny baniak [209 x 60 x 60 cm]

Poprzednie zbiorniki:

http://nano-reef.pl/...l-yogher-vol-2/

http://nano-reef.pl/...zko-w-glowie-;/

akwarium morskie od 03.IV.2010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwygodniej kupić przepływywy, montujesz po membranie i po DI i masz stały podgląd co się dzieje z instalacją.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, ja bym jednak wolał taki przenośny :clowning i mam pytanko - widziałem że mają różne oznaczenia, jaki byłby w miarę dobry w przyzwoitej cenie? większość ma chyba cd 71? widziałem że cd 97 w specyfikacji ma najlepszą rozdzielczość? czy taki w ogóle można dostać? czy po prostu jakieś dobre gotowce ktoś mógłby polecić bo ciężko mi się przebrnąć przez natłok informacji w necie :p

Aktualny baniak [209 x 60 x 60 cm]

Poprzednie zbiorniki:

http://nano-reef.pl/...l-yogher-vol-2/

http://nano-reef.pl/...zko-w-glowie-;/

akwarium morskie od 03.IV.2010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.