Skocz do zawartości
gaduch

Oświetlenie do 495L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuję optymalnego oświetlenia do nowo zakładanego akwarium o wymiarach 150x60x55. Akwarium jest umieszczone w ścianie i do oglądania jest tylko z jednej strony - reszta znajduje się w pomieszczeniu gospodarczym, dlatego estetyka rozwiązania nie jest najważniejsza. Na początku myślałem o rozwiązaniu opartym na T5, ale za sprawą DarekB30 (wielkie dzięki za Twoje konsultacje), zmieniłem kierunek na HQI i teraz rozważam zakup Lampa HQI WEIPRO LM 120 [2x150W + 2x54T5].

Teraz pytania do Was:

1. co myślicie o ilości światła dawanej przez taką lampę?

2. czy lampa nie będzie za krótka do mojego akwa (120cm[lampa]<->150cm[akwa])?

3. może macie lepsze (tańsze?) rozwiązanie oświetlenia do takiego zbiornika.

Pozdrawiam

gaduch

P.S.: nie krzyczcie za nowy temat - wybaczcie początkującemu w dziedzinie morszczyzny :)

900l w obiegu: Nowy początek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zrobil lampe diy pol na pol swietlowki t5 80w i swietlowki Led z erybki.Bo ta lampa Weipro jednak bedzie za krotka,a zarniki 150w dla sps'ow beda za slabe jesli oczywiscie zechcesz je kiedys hodowac.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli myśłisz o sps-ach i o HQI, to najtaniej będzie zainstalować dwie lampy Apollo po 250W każda i do tego kilka t5.

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

e tam, konsultacje to za duzo powiedziane he he

Mi poprostu podoba sie HQI wiec dalem Ci do myslenia

Oczywiscie wybor lampy nalezy do Ciebie I zalezy od planowanej obsady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się nie zgodzę na takie uogólnienie. Przy 2x150 W możesz mieć piękne (i z dużymi przyrostami) SPS-y - co najwyżej nie będziesz ich umieszczał na dnie.Od połowy zbiornika wzwyż będą ładnie rosnąć. Przy tym będziesz miał ładne LPS-y i pewnie kilka miękasów. Jakby iść tym tropem to każdy kto ma 500 i 1000W HQI nad akwa będzie Wam wmawiał że przy 250W to co najwyżej sinularie... bez pierdół. Oczywiście przyrosty będą większe, ale nie każdy musi mieć fermę a niektórzy muszą np. liczyć się z kosztami.

Co do lampy: HQI przy większości odbłyśników i zawieszeniu lampy ok 70 cm OD DNA zbiornika oświetla powierzchnię ok 60x 80 do 90 cm. Także zmierz odległość od środków żarników i dodaj do tego jakieś 80 cm i wyjdzie Ci ile mniej więcej długości zbiornika pokrywa strumień świetlny. Wydaje mi się że boki będą trochę niedoświetlone tym bardziej że świetlówki są krótsze, ale ty można wrzucić np. coś niefoto czy kolorowe gąbki.

Także reasumując: jeśli koszty utzrymania nie są dla Ciebie ważne - kupuj 2x250 lub 2x500, jeśli są - weź 2x150 i nie daj sobie wmówić że SPS-y Ci nie urosną. To tak naprawdę zależeć będzie tylko od Twojej dbałości o zbiornik.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomasz i ja sie zgadzam z toba,tak jak napisales pod 250 przyrosty beda wieksze ale pod 150 tez beda rosly poprostu trzeba dac sps wyzej niz polowa baniak i efekt bedzie podobny,lepeij dac np 2x150hqi i 4x80w-lub 54w bo hqi bedziesz swieci 6-7godzin dziennie a reszte samymi t5 i efekty beda fajne a i koszty mniejsze.ja wlasnie nad swoj banialk planuje 2x150hqi i 4x80

pozdrawiam grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na Twoim miejscu sobie sam zrobił lampę w konfiguracji: 2x250W HQI 16KK + 2xT5 80W AM Reef White 15KK + 2xT5 80W AM Reef Blue

cc183b31859f2d3073f0571477a8ac16u1871a16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jeżeli DIY to polecam to co Seb, jeżeli nie to jakąś lampę 2x 250W i 4x T5. Ja mam podobny zbiornik objętościowo i mam 2x 250W + 4x T5 54W Aquamedic.

Pytanie do "tomasz"

Podeślij jakieś linki do dobrych lamp HQI 500W do akwarystyki ?

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod 2x150 w też bedą rosły korale,troszkę wolniej

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko zalezy jaki masz wysoki baniak jesli 60 to spoko 150 dadza rade ale jesli wyzszy to jednak 250 bedzie niezbedne jesli oczywiscie nastawiasz sie na sps-y

pozdrawiam grzes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Moje zdanie jest takie, że 150W to do max 50 cm. Spore znaczenie ma też barwa światła.

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

guliwer ma racje barwa ma duze znaczenie,wiec ja polecam BLV 14kk na magnetycznych statecznikach a reeflux na elektronicznych i na bank bedziesz zadowolony zobacz baniak rafala 19 to sie przekonasz

pozdrawiam grzes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#282042 gregor.gg :

wszystko zalezy jaki masz wysoki baniak jesli 60 to spoko 150 dadza rade ale jesli wyzszy to jednak 250 bedzie niezbedne jesli oczywiscie nastawiasz sie na sps-y

pozdrawiam grzes

Tak jak napisałem na wstępie moje akwarium ma wysokość 55cm, a co do SPS'ów to nie wiem czy się na nie nastawiam, bo jestem noob'em w tej materii i nie wiem czy to zwierzaki, które chcę mieć w przyszłości.

Najbardziej niepokoi mnie jednak niedoświetlenie boków akwa - jak dowiedziałem się od sprzedającego lampę WEIPRO LM 120 - rozstaw lamp HQI wynosi 55cm a co za tym idzie tomasz'a snop światła ledwo sięgnie brzegów dna akwarium.

Dlatego, jak nic się nie zmieni postawię chyba jednak na 2x250W + 2x54W (mam już coś na oku :))

900l w obiegu: Nowy początek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.