Skocz do zawartości
danek

rozgwiazda piaskowa i wysyp ikry

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myślicie czy coś z tego może być? Mojej rozgwieżdzie zebrało się w te upały na żarty i zrobiła w zbiorniku burzę ze swojej ikry.Napewno odpieniacz sporo wyciągnoł bo zwiększył odpienianie ,ale nie wszystko.Spróbuje dołączyć fotke tylko jakość słaba bo robiona aparatem telef.712-ikra rozgwiazdy.jpg

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Danek jak bede w ZG to wpadne w koncu zobaczyc to twoje akwarium bo dziwne rzeczy sie tam dzieja :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam . Jeszcze by się coś innego ciekawego znalazło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wierze, obserwuje baniaczek od jakiegos czasu i bardzo mi sie podoba. W czerwcu bede u rodzicow w Drzonkowie i wtedy na pewno sie odezwe.

ps

jakby mi ktos pokazal to zdjecie i powiedzial ze sie Euphylia uwziela na rozgwiazde to bym uwierzyl, wyglada jakby wypuscila 100 parzydelek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie to tak może wyglądać na tej fotce .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co to jest? wydzielała to z siebie w formie takich sznurków ,które rozpadały sie w toni na pojedyńcze ziarna. Moja pseudochromis pacagnella i cyjanery wsowały to .:con

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta rozgwiazga walczy /inaczej wdepneła rozgwiazda na euphylie.tak to na tej pierwszej fotce widać .druga fota zmienia cała postać rzeczy faktycznie jest dość daleko od korala.

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Danek jesli to rzeczywiscie ikra to wiem ze w warunkach labolatoryjnych rozmnaza sie rozgwiazdy z powodzeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednej strony ta rozgwiazda musiałaby być takim kilerem do wynajęcia :con, bo jako piaskowa po skałach nie chodzi i eupchylia wogle jej nie przeszkadza. Po szybach tez nie łazi, tylko w piasku się babra a w tamtym miejscu jest z 15 cm do eupchylli.Nie miała więc raczej powodu do ataku .Ale w akwariach takie cuda się dzieją że to jest prawdopodobne . Dodam że eupchyllia to przetrwała.Najbardziej ciekawi mnie to że te sznurki które widać rozpadały się potem na pojedyńcze ziarna.Raczej to był wysyp ikry a nie atak na eupchyllie. To moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie proszę o radę.

Kupiłem w czwartek rozgwiazdę piaskową a ta skubana większość czasu spędza spacerując po szybie i nie bardzo kwapi się aby zleźć do piasku. Raz tylko się zakopała ale po kilku godzinach znowu na szybę. Czy to normalne?> Czym ją karmić i w ogóle jak pielęgnować?

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiele moge ci pomóc w tym temacie. Mam 2 sztuki i nie zajmuję sie nimi wogóle . Nie dokarmiam a one swietnie sobie radzą ryjąc piasek. Jedzą to co znajdą .Czasami łażą po szybach ( co pare dni) ale niezbyt często , a i tak po jakimś czasie lecą na dól jak winda ślizgając sie na szybach. Po mistrzowsku wstaja z pleców prawdziwe akrobatki. Po skałach też żadko krążą. Mam je 5 miesięci i radzą sobie bez mojej pomocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam swoją już prawie pół roku i zawsze sobie coś tam znajdzie do jedzenia - nie dokarmiam jej. Skacze po szybacz jak akrobatka ze 2-3 razy dziennie, a potem znika w piachu na 1-2 dni i znowu pomyka po szybach.

Spokojnie - zacznie ryć w piachu. Bezproblemowa w obsłudze jak kraby.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O! Nasz podroznik powrocil caly i zdrowy, witamy! Nurkowales cos w tej Turcji? Ja kiedys na polwyspie Bodrum i bylo calkiem calkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.