Topielec Zgłoś Napisano 30 Września 2010 Zagłosuj w ankiecie i rozwiń w poście jak to było u Ciebie? Co wyszło? Było ciekawie, czy może nie było warto i następnym razem kupił byś skałę bez niespodzianek? Zapraszam do dyskusji Cytuj Pozdrawiam, Adam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 30 Września 2010 U mnie wylazło mnóstwo makroglonów, ale specjalnie kupiłem prosto z frachtu i z co ładniejszymi sadzonkami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kmirko Zgłoś Napisano 30 Września 2010 U mnie mimo że skała było odgazowana przez kilka tygodni w sklepie i wyglądała na jałową to i tak wyrosło z niej sporo gatunków makroglonów i ciągle widzę nowe gatunki, chociaż mam świadomość że z czasem zaczną znikać bo mam niskie PO4 i NO3. Wieloszczetów też jest sporo, osobiście mi nie przeszkadzają są przecież częścią ekosystemu. W Nocy w kilku miejscach wystają jakieś długie trąbki ze skały, pewnie ślimaki osiadłe. Krabów, wężowideł, krewetek już nie uświadczyłem, nie wyrosła też żadna rurówka ani koral. Cytuj *Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg Sprzedam wąż silikonowy 32 mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szarykruk Zgłoś Napisano 30 Września 2010 U mnie wylazł taki miły stworek ze skały z glonami Chlorodesmis fastigiata. Ślimak poszedł do innego domu, a tam po aklimatyzacji schował się i już nie pojawił Drugim pasażerem był dziki krabik. Reszta to małże gąbki i glony. Ogólnie więcej szkodliwego wyszło niż pozytywnego, ale i tak cieszą niespodzianki. Cytuj Sto kilo szczęścia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
basterek-4 Zgłoś Napisano 30 Września 2010 Ja kupiłem pierwsze 15 kg skały w sklepie. Była praktycznie goła , mieszkała w niej murena a oświetlenie było bardzo słabe . W skale siedziały wieloszczety, mały krabik i kilka rurówek a jak "dostała" światełka zaczęły na niej wyrastać glony halimeda. Cytuj 150x50x50 + sump 103 l. 55 kg LR + 9 kg LS , cyrkulacja 2 x JVP 102, obieg At-306, odpieniacz - stożkowy, światło 2 x 54 t5 + HQI 70W + 120W LED, start 13.08.2010 Kupię szczepki korali miękkich i LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Venari Zgłoś Napisano 30 Września 2010 U mnie jak narazie z 4kg skały po 10dniach wyszło/dostrzegłem kilkadziesiąt (sic) rurówek, kilka ślimaków osiadłych, sporo wieloszczetów, kolonia prawdopodobnie Parazoanthusów, 2 małże...wciąż dostrzegam coś nowego. Przed włożeniem skały do akwa złapałem także 4 dzikie kraby i 2 małże ala omułek. V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Topielec Zgłoś Napisano 1 Października 2010 Dzięki chłopaki za zabranie głosu. Szarykruk, zdjęcia to super pomysł. Głosów w ankiecie już nawet sporo, ale postów mało... Śmiało, piszcie, bo z ankiety wynika, że bywa naprawdę różnie, a w postach raczej podobne przypadki (makroglony + inne drobne organizmy, w mniejszej lub większej ilości). Miał ktoś coś naprawdę ciekawego? Czy skała z frachtu dała wam dużo zabawy, czy raczej to przereklamowana sprawa i lepiej kupić już odgazowaną i uniknąć ewentualnych problemów? Cytuj Pozdrawiam, Adam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szarykruk Zgłoś Napisano 1 Października 2010 Coś naprawdę ciekawego to ten ślimak z grupy elysia. A jego kuzyn Elysia chlorotica- to jeden z fenomenów przyrody. Cytuj Sto kilo szczęścia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bio-tech1 Zgłoś Napisano 1 Października 2010 Po zakupie skałki w sklepie wyszły dwie tubki Cytuj 300+120 światełko 250 hqi 2*24 i cała masa innego sprzętu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 1 Października 2010 U mnie wyszło pełno makroglonów, zielony grzybek (całkiem fajny), 2 ślimaki bumblebee, mnóstwo małych wieloszczetów, kilka maleńkich wężowideł, peanut warms, maleńkie rurówki Gdyby nie te glony to by było dobrze Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysiu Zgłoś Napisano 1 Października 2010 Ja jeszcze nie przełożyłem do głównego zbiornika ostatniej dostawy 6kg z erybki, ale już widziałem jakiegoś krabika, kilka ślimaków i sporo makroglonów. Cytuj 90x50x50, sump 60l, 150W HQI Reeflux 12000K, 39W ATI Blue Plus, 39W ATI Purple Plus Odpieniacz Sebastek Cone z AquaBee 2000/1, AquaBee 2000/1, JVP-101, JVP-102 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 Zgłoś Napisano 1 Października 2010 U mnie kilka krabów mniejszych i większych , sporo wieloszczetów oraz makroglony . Cytuj Baniak 650 lilr. + 150 litr. sump z DSB i LR ,led 430W, odpieniacz DIY thcskiba , obieg RD 8500 litr. , cyrkulacja 39000 litr. około 100 LR , SPS , LPS . obecnie : http://nano-reef.pl/topic/31598-cast-away/ Poprzedni baniaczek : http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=224395#224395 http://aqua-reef.pl/topic/1363-mo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireck Zgłoś Napisano 1 Października 2010 To jesteście szczęsciarze!!! u mnie : 1 krab i 1 wieloszczet!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
altum Zgłoś Napisano 3 Października 2010 U mnie z kilku kilogramów skały wypełzły 2 krabiki, kilkanaście wieloszczetów, około 10 rurówek, małża (jakaś dziwna, chodzi po całym akwarium). Z innej partii, już większej przeznaczonej do docelowego akwarium, dopiero tego wylazło! Rurówki, wieloszczety (część padła w transporcie), setki małych ślimaków, rozgwiazdy i trochę makroglonów Cytuj szkło 120x60x50 360L - 55kg LR + 18kg LS + 200L sump + pudełko, Blau 2x150W HQI (żarniki Blau 20.000K) 2x54W aktynika i białe, Deltec AP600, obieg NJ3000, cyrkulacja 2xJVP-102 + koralia 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaziko Zgłoś Napisano 3 Października 2010 nie uwierzycie, ale ja kupilem skałę , która była rok czasu w akwarium u innego akwarysty, po przeniesieniu do mojego akwarium po okolo 6 tygodniach z małej dziurki w skale zaczęło coś rosnąć, i po kilku następnych tygodniach okazało się, że to sarcophyton (sic!). do dzisiaj sie zastanawiam nad tym... jakis jego zarodek w dzierze o srednicy ok 5mm przezyl najpierw transport z morza do sklepu w polsce, pozniej prawdopodbnie ten kawalek skaly byl zakryty i chyba to nie pozwolilo mu sie rozwinac, potem przezyl transport z olsztyna do wawy, skala owinieta mokrymi gazetami tylko i w koncu przypadkiem ten frgament skaly zostal tak ustawiony w moim akwarium ,ze mial dogodne warunki, zeby sie rozwinąć. Cytuj ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szarykruk Zgłoś Napisano 3 Października 2010 Uwierzymy : ) u mnie właśnie wylazł ślimak ze skały http://nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=31729&n=last#bottom Cytuj Sto kilo szczęścia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Topielec Zgłoś Napisano 4 Października 2010 Witam po weekendzie A co za aiptasią? Czy z żywą skałą zawsze się ją przytarga? Wojna z nią jest drogą przez mękę, więc może warto zaopatrzyć się w skałę sprawdzoną, żeby uniknąć tej "ślicznotki"? Cytuj Pozdrawiam, Adam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysiu Zgłoś Napisano 7 Października 2010 Udało mi się zrobić zdjęcie mojego gapowicza Cytuj 90x50x50, sump 60l, 150W HQI Reeflux 12000K, 39W ATI Blue Plus, 39W ATI Purple Plus Odpieniacz Sebastek Cone z AquaBee 2000/1, AquaBee 2000/1, JVP-101, JVP-102 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Riggs Zgłoś Napisano 7 Października 2010 Ja mam kilka pączków Zoa, jakiegoś grzybka i drugie coś ni to grzyb ni ukwiał no i smętne resztki po obumarłej kiedyśtam kolonii zoa. No i dziś rano wypatrzyłem całkiem sporego kraba( polowanie czas zacząć). Gdzieniegdzie jakieś maluśkie rurówki, apitasii kilka było. Mam nadzieję że wieloszczetów się ustrzegę i innych paskudztw. Ale jeszcze chyba sporo przede mną bo skała dopiero od soboty- odgazowana ze sklepu. Cytuj Boyu 58l. 44 W światła, Koralia nano 1600, odpieniacz nn... 8 kilo skały- zaczęło się kręcić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysiu Zgłoś Napisano 8 Października 2010 Myślę że przed wieloszczetami się nie ustrzeżesz ja też myślałem, że nie mam, aż wczoraj zapolowałem z latarką i wypatrzyłem kilka dorodnych okazów od 2-10cm. Ale cóż Ci one przeszkadzają, to chyba najlepsze "odkurzacze" w akwarium, u mnie wyjadają wszystko co tylko zalegnie w ich pobliżu. Cytuj 90x50x50, sump 60l, 150W HQI Reeflux 12000K, 39W ATI Blue Plus, 39W ATI Purple Plus Odpieniacz Sebastek Cone z AquaBee 2000/1, AquaBee 2000/1, JVP-101, JVP-102 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Riggs Zgłoś Napisano 11 Października 2010 Dziś dwa kraby upolowałem. Ciekaw jestem czy dobre czy złe? W każdym razie coś zeżarło do gołej skały wszystkie polipy z których miałem nadzieję coś wyrośnie- obstawiam któregoś z nich. Siedzą już w szklance. A co do wieloszczetów to od jednych słyszę że te stonogi są dobre, od innych że zeżrą wszystko na swojej drodze, nie wiem komu wierzyć? A i zaimportowałem sobie kilka malutkich weżowidełek:) Cytuj Boyu 58l. 44 W światła, Koralia nano 1600, odpieniacz nn... 8 kilo skały- zaczęło się kręcić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik Zgłoś Napisano 11 Listopada 2010 Mi ze skały wylazły ze 3 stomatelle, parę rureczników, pojawił się ciekawy biło zielonkawy grzybek no i oczywiście jedna majano (usunięta) i trochę apitasii ale na nie niedługo kupuje wundermani. Parę wieloszczetów też się znalazło ale większość wlazła mi na czyścik i w ten sposób je usunołem Wczoraj dojrzałem też w skale takiego małego krabika podobnego do tego wyżej, skubany tylko jest mały i nie mam jak go wyciągnąć, ma ktoś jakąś metodę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukiblack Zgłoś Napisano 11 Listopada 2010 Witam, U mnie ze skały wylazły krewetki pistoletowe, ślimaki pełzające i osiadłe, Drupella sp. kilka krabów Actaeodes tomentosus a ostatnio przy przekładaniu skały moim oczom ukazała się mała 3cm zielona modliszka - niestety nie udało się jej złapać. Ponad to jeszcze taki stwór którego do tej pory nie mogę nazwać Ogólnie sporo dobrego Pozdrawiam Łukasz Lezuch Cytuj 200l + sump http://nano-reef.pl/...ck/page__st__80 56l kostka http://nano-reef.pl/forums/topic/103851-kostka-56l-lukiblack/ 700l http://nano-reef.pl/forums/topic/104626-700l-w-obiegu-lukiblack/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taku Zgłoś Napisano 11 Listopada 2010 Mi praktycznie nic nie wylazło, ot kilka wieloszczetów i mały krabik porcelanowy który chyba z wrażenia pojechał na wielką rafę :/ Cytuj 225l 90x50x50 + sump 57l. You will never walk alone... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 11 Listopada 2010 a u mnie taka gąbka ostatnio wylazła http://pl.reeflex.net/tiere/2215_Sycon_sp.%2001.htm Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach