Skocz do zawartości
Przemek

Żarnik BLV - z ifltrem czy bez...

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem przeniesć tu dosyć ciekawy temat który rozwinął się w komentarzach do artykułu "Żarniki BLV - z szybką czy bez?"

Oto zapis rozmowy:

l4mk4 2003-11-24 15:40 #237 Usuń

hej Przemo, a sk±d wzi±łe¶ informacje, że te żarniki BLV posiadaj± filtr UV-P ? Z tego co ja wiem to nie posiadaj±

Przemek 2003-11-26 10:52 #247 Usuń

Informacje te wziąłem z opakowania żarników . BLV są to identyczne żarniki co Ushio na rybku amrykańskim(produkowane są przez tą samą firmę) , tu masz kilka linków do informacji:

http://www.leuchtmittel-online.com/de/dept_2.html

Przemek 2003-11-26 10:53 #248 Usuń

http://www.google.pl/search?q=hqi+blv+Uv-p&hl=pl&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&start=0&sa=N

l4mk4 2003-11-27 10:32 #253 Usuń

ej no co ty Przemek ... nigdzie nie ma napisane że żarniki BLV 10000K maj± UV-P co innego jak wpiszesz w googla : hqi blv uv-p a np. hqi blv 10000k uv-p . Inaczej - mam też opakowanie BLV i nigdzie nie jest napisane UV-P. Pytałem o to w samym Ľródle czyli w BLV - odesłali mnie do przedstawiciela w Polsce - Lars i odp. była, że nie ma UV-P (jedynie szkło kwarcowe żarnika odcina czę¶ć widma uvc). Także myslę że powiniene¶ skorygować Twój artykuł nieco :F A tak poza tym jak 70W by miał UV-P to dlaczego nie 150W ? technologia chyba ta sama ...

Pozdro

Przemek 2003-12-01 11:08 #257 Usuń

Witam

Zastosowanie żarnika 150W , mimo iż nie posiada UV-P i umieszczenie go w obudowie po halopaku, z 5mm szkłem hartowanym daję bardzo dobre źródłoświatła - tzn. parametry na wyjscu (ilość przenikającego UVA,UVb i UVC) jest zbliżona do takich np. markowych lamp Giessman.

Poza tym - czy mam ci przesłac zdjęcie opakowania żżrnika na którym jets napsiane że posiada UVP?? wszytskie modele od 250 wzwyż posiadają filtr UVP - który eliminujew szkodliwe promieniowanie jednak i tak zalecana jest korekta poprzez przepuszczenie nawet przez zwykłe szkło hartowane.

:]

Przemek

l4mk4 2003-12-01 14:37 #258 Usuń

o 150W w halopaku to się zgadza ...

jeżeli możesz to prze¶lij mi zdjecie na maila (jestem niezmiernie ciekawy czy masz prawidłowe pudło :]

dalej się upieram że żaden żarnik 10.000K od BLV (jak i inne marki) nie posiada filtra UV-P

pozdro

Przemek 2003-12-01 23:09 #259 Usuń

Dostawę mam w środę - zrobię Ci zdjęcia zkażdej strony.

Co do UV-P - podaję Ci kilka linków na dzieńdobry - znajdziesz tam kilka słów na temat UV-P w żarnikach BLV:

http://www.blv-licht.com/images/BLVMedia0014505.PDF target="_blank">

http://www.blv-licht.com/images/BLVMedia0014505.PDF

a tu interesujący wątek na forum:

http://www.reefland.com/forum/showthread.php?t=6294&page=2

l4mk4 2003-12-03 10:06 #262 Usuń

z tych plików pdf ze strony BLV JASNO jest zobrazowane: jak żarnik ma UV-P to jest odhaczone w okienku (zobacz np. w hitlite), a jak nie jest (żarniki 10.000K) to po prostu nie ma

w0w widzę że kupujesz spore ilo¶ci z BLV, ja kiedy¶ chciałem kupić od nich 5 żarników to mnie odesłali w (_o_) :(

co do forum na reefland ... ushio i blv ten sam zarz±d ale produkty różne. ot chociaż niemcy nie przyznaj± się do UV-P w żarnikach 10.000K

pozdro :(

p.s. może osobny w±tek na forum na temat :( ł±twiej by się rozmawiało ...

Przemek 2003-12-12 11:28 #267 Usuń

Zgodnie z obietnicą zdjecia zarnika BLV z filtrem UV-P

l4mk4 2003-12-12 14:35 #268 Usuń

a możesz jeszcze jedno z tej strony gdzie jest symbol żarnika 10.000K i moc ?

l4mk4 2003-12-15 09:32 #270 Usuń

ejj Przemek to zdjęcie jest zwykłej Hitlite 250W

Przemek 2003-12-16 12:18 #271 Usuń

co to znaczy zwykłej??????

to jest normalny żarnik 250W HQI 10000K z trzonkiem Fc2/18

l4mk4 2003-12-16 12:35 #272 Usuń

może inaczej ... miałem styczno¶ć z żarnikami BLV od 70W do 1000W 10.000K i na żadnym z nich nie ma nawet w specyfikacji ani na opakowaniu UV-P. Natomiast to zdjęcie opakowania niczym się nie różni od opakowania Hitlite 250W Fc2/18 4200K ... ot co

możesz jeszcze zamie¶cić więcej zdjęc tego opakowania z różnych stron ? tak dla mojej zachłannej ciekawo¶ci :(

Pozdro

Przemek 2003-12-16 12:49 #273 Usuń

ot takie za przeproszeniem gadanie głupot. Czyżbyś sugerował mi , ze wprowadzam kogoś w błąD?

Przemek 2003-12-16 12:56 #274 Usuń

Przemek 2003-12-16 14:16 #276 Usuń

wydaje mi się, że chyba miałeś do czynienia z innymi żarnikami niż BLV - WSZYSTKIE żarniki od 250 w górę posiadają UV Protect shield. Takze się chyba już wszystko wyjaśniło....

l4mk4 2003-12-16 14:25 #277 Usuń

raczej się nie pomyliłem ... wysłałem to zdjęcie do BLV i odp. mi, że im też zdarzaj± się pomyłki ... jednocze¶nie potwierdzili, że żaden żarnik BLV 10.000K nie posiada UV-P.

btw. mogę zrobić Ci zdjęcie żarników 10.000K 250W wzwyż i nigdzie nie ma UV-P ...

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ty piszesz ??? :( Napisali Ci że im tez pomyłki się zdarzają???? I pewnie podziękowali Ci za zwrócenie uwagi na błąd.... :(

Proszę, opubliku tu ten list bo uszom nie wierze co oczy widzą :(

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla nie wtajemniczonych - zdjecie żarnika BLV 250W z/bez :( filtra UV-P

[thumb=http://www.nano-reef.pl/zarnik1s.jpg]http://www.nano-reef.pl/zarnik1.jpg[/thumb]

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1 cieszę się że przeniosłeś ten temat na forum ( sam to sugerowałem wcześniej)

po 2 zajrzyj proszę w specyfikację plików pdf na stronie producenta http://www.blv-licht.de/redsys/prod/showProdVar.asp?langid=2&grpid=3&prodid=28

lub dystrybutora http://www.lars.pl/lars.php?akcja=62 i nigdzie nie ma opcji zaznaczonej UV-P

po 3 informacje opisane wcześniej pochodzą z pewnego źródła czyli od przedstawiciela BLV w Polsce firmy Lars.

po 4 zamieszczę maila otrzymanego od BLV odnośnie filtrów UV

Pozdro :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz, ale firma LARS NIE JEST przedstawicielstwem firmy BLV w polsce - mają jedynie ich produkty - podobnie jak my, mimo że nie kupujemy w Larsie. To po pierwsze. Po drugie zdecyduj się w końcu, skad masz te informacje, bo najpierw piszesz że z BLV potem że LARSA . Mógłbym odpowiedzieć Tobie w ten sposób - ja mam informacje również z pewnego źródła - czyli od nas, gdyż jesteśmy tak jak lars PRZEDSTAWICIELSTWEM firmy BLV :( A na temat wiedzy o żarnikach BLV pracowników firmy LARS lepiej nie rozmawiajmy - zapytaj się o dostępność żarników np. 400W :(

Mają tylko 150 i 250W - i to nie zawsze. I to tyle na temat przedstawicielstwa firmy LARS oraz filtra UV-P.

Czekam na maila - to chyba nie problem? Control C + Control V :(

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

150 nie mają

wszytskie inne albo mają, albo firma BLV 'sie pomyliła' (w końcu im takze moga zdarzyć się pomyłki) :( i nie mają..

:(

Pozdrawiam

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystarczy wejść na stronę BLV i spojrzeć na przedstawicielstwo w Polsce (jak to dla Ciebie nie jest przedstawicielstwo to dalej bez komentarzy, natomiast nie widzę tam Twojej firmy :( )

co do Larsa i żarników 10.000K no cóż mają 70W, 150W, 250W i 400W ale fakt nie mieli 1000W :( no i twierdzą przynajmniej oficjalnie, że żaden żarnik BLV 10.000K nie ma UV-P

maila prześlę czekam tylko na potwierdzenie ...

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze - faktycznie LARS jest na stronie wymieniony jako przedstawiceil - zwracam honor :(.

Po drugie - wyjaśnij mi zdanie" twierdzą przynajmniej oficjalnie" ? Jak są oficjalnym przedstawicielstwem, to twierdzić też muszą oficjalnie :( :(

Po trzecie, bardzo jestem ciekaw jak będą się tłumaczyć w przypadku, gdy się okaże, ze sprzedają żarniki bez UV-P z opakownaiach z napisem UV-P.

Dobrze że moje koralowce o tym nie wiedza ipod 250 z szybką hartowaną się pięknie rozwijają :(

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozmawiałem przed chwilą z p. z firmy LARS - wyśle moje zdjęcie do BLV i czekamy na odpowiedź :(

co za jaja.... :(

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Więc co do żarników BLV

Wiem, na 100% że nie posiadają filtra UV

Pracuję w jednej z większych hurtowni w Polsce

I kontaktowałem się z bezpośredni importerem

w/w żarników 70W i 150W (o takie się pytałem)

Wiem że wątek był już dawno martwy, ale to może pomóc

Innym grupowiczą w wyborze żarnika HQI

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nieco dokładniej - żarniki o temperaturze 10.000K rx7s oraz fc2 i e39/e40 nie posiadają filtra UV. Natomiast o temp. 6500 już wfiltr mają. ale faktem jest że BLV dało d.... i wypuśiło serię żarników z mylnym nadrukiem na opakowaniu...

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie u mnie tak jest na tym opakowaniu od zarnika BLV 10 000 K napisane ze posiada filtr UV , ale tez w to nie wierzylem :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przemek :

Może nieco dokładniej - żarniki o temperaturze 10.000K rx7s oraz fc2 i e39/e40 nie posiadają filtra UV. Natomiast o temp. 6500 już wfiltr mają. ale faktem jest że BLV dało d.... i wypuśiło serię żarników z mylnym nadrukiem na opakowaniu...

Zgadza się

Zapomniałem dopisać że chodzi tu o 10.000 K

te 6500 K. mają

oczywiście produkty Osrama 5200 K też ma filtr UV

jednak nie jest to idealna barwa do morskiego niestety

wielki + to że są bardzo tanie.

Zastanawia mnie czy inne firmy produkujące lampy UV mają filtry UV w żarnikach 10.000 K i powyżej

Rozmawiałęm z osobą która zaopatrywała Wrocławskie zoo w oświetlenie i twierdzi że do akwarium starczy że szyba jest na oprawie a naturalnym filtrem UV jest woda

ile w tym prawdy to nie wiem.

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarówno ja jak i wielu moich znajomych od szeregu lat używamy żarników 10 tyś KV w standardowych obudowach po halogenach 1000 W bez dodatkowych filtrów. Nie zauważyłem, aby w jakikolwiek sposób brak filtra przeszkadzał w rozwoju zwierząt w zbiorniku (Może ryby są bardziej opalone:)). Zresztą podejrzewam, że natężenie promieniowania na prawdziwej rafie jest znacznie większe niż z żarnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam 3 pytania: co musiałbym zrobić żeby odfiltrować szkodliwe promieniowanie UV z lampy sylvani albo BLV 10.000k 70w?

czy do lamp HQL, czyli rtęciowych używa się filtrów UV bo lampy HQL i HQI mają prakycznie identyczną intensywność promieniowania UV?

czy światło słoneczne nie ma promieniowania UV? są filtry UV w kremach do opalania co by o tym świadczyło, z kolei na rafach żadnego filtra nie ma...

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.