Skocz do zawartości
bamboo

Aquael Nano 30L - kaskada - co do niej?

Rekomendowane odpowiedzi

Aquael Nano 30l jest w zestawie z kaskadą FZN-3. W środku są 2 komory z gąbką. W 1 siedzi już chemi pure, zastanawiam się, czy w drugiej zostawić gąbkę, czy też włożyć tam np. węgiel?

Nano 30 l ma filtrację opartą tylko na skale, podmianach wody oraz tej właśnie kaskadzie. Odpieniacza w zestawie nie ma.

_______________________________________________________________________________________

450L + Sump 90L szczepkarium, odpieniacz ATI 250 na 2 x Tunze Silent 9430

Moja stronka: http://goralewicz.co

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co chemi pure w jednym a w drugim węgiel, to było by powielanie bo chemi pure zawiera węgiel :-) Do drugiego wrzuć purigen, będzie absorbował amoniak, przy braku odpeniacza będzie to miało sens.

Jest : BofT'owe +/- 288l w obiegu; 2x Maxpect Ethereal + ICV6, AquaMedic DC Runner 3.2, Gyre XF-330, Maxspect MJ- SK400, ~30kg rock, 10kg sand.

Było :  Mój Reefmax - Tunze 9002, 2 x Koralia nano 1600, Newjet1200, 1 x Ati Actinic, Aquablue plus, Aquablue special, ~15kg LR, ~6kg LS - start 13.01.2011 i nowy baniak 20L a w nim troche skałki i żwirku koralowego + krewetka modliszkowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chemipure to węgiel aktywny w ładnym woreczku i pudełeczku.

chemipure elite to węgiel aktywny plus adsorbent fosforanów...

wywal chemipure[szkoda miejsca] i wrzuć purigen i phosguard. >> takie jest moje zdanie...

purigen wywala amoniak i wszelkiego rodzaju organiczne substancje, które powodują zabarwienie wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź!

Romek - jakie dokładnie działanie ma phosguard?

Zostawię Chemipure, na pewno jeszcze 3 miesiące. Wiele osób go poleca, a wyrzucać go tydzień po włożeniu to marnotrawstwo trochę :tongues

Pytanie co do Chemipure, czy zdecydować się np. na Chemipure + Purigen, a po 3 miesiącach purigen + phosguard (cokolwiek on robi)?

Piszcie proszę jak do 3cio klasisty, czytałem baaardzo dużo na temat wkładów, jednak jak widać, opinii jest jeszce więcej... :D

_______________________________________________________________________________________

450L + Sump 90L szczepkarium, odpieniacz ATI 250 na 2 x Tunze Silent 9430

Moja stronka: http://goralewicz.co

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.