Skocz do zawartości
sasz5

Pytanie o odpieniek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Za nim mnie odeślecie do postów na forum - proszę o przeczytanie tego posta i o odpowiedź. Będę wdzięczny.

Czytałem na temat odpieniacza fundowanego w zestawie reefmax co się dało i gdzie się dało. Na forum wszyscy psioczą, narzekają, ktoś poleca Blau Aquaristic Nano-Skim itp. Moje pytania do Was koledzy/koleżanki :

1. - Czy używacie czegoś w zamian standardu czy "lecicie" na odpienku z zestawu tylko po modyfikacjach np po dodaniu brzęczka itp.

2. - Jeśli ktoś coś ma innego to proszę fotki co i jak ma wsadzone w reefmaxa.

Nie chciałbym jakiegoś zonka szczególnie teraz jak wsio ładnie śmiga a powoli planuję rybcie, karmienie itp, a jak wiemy kiepskie pienienie no3 w górę itp.

Za porady z góry dzięki.

Staraj się nie pisać wielkimi literami :)

mintaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co... ja mam na razie seryjny odpieniacz.. jeśli Twój odpieniacz nie pieni.. zastępuj jego prace solidnymi (bez przesady) podmianami wody bądź też jakimś absorberem azotanów i fosforanów...

Ogólnie zamierzam coś zrobić z tym pienidłem..

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie że nie pieni ale ciągle wywala mokrą pianę - kombinowałem już na kilka sposobów ale moim zdaniem po prostu pompa jest za słaba. i nie jest w stanie z samego dna docisnąć do góry bąbli z syfem są za cięzkie. Jak wczoraj czyściłem odpienka to w pudełku osadowym prawie zero syfu za to pod nim coraz więcej.

Chwilowo tragedii nie ma bo NO3 na poziomie od 1 - 2max i te 2 to po karmieniu...Reszta parametrów w normie. Wsio śmiga pompuje sie i otwiera i dla mnie to jest wyznacznik że w akwa wsio gites. Nie chcę tylko czegoś przegapić a jak wiadomo odpienek to podstawa (nie licząc piko rafek do 30l).

P.S Wczoraj znajomy pożyczył mi odpienek blaua o dokładnie ten:odpienek blaua, wylądował dziś rano w 3 komorze, bo gdzie indziej sie nie dało, 2 grzebyki z fliseliną zostały żeby powietrze nie wpadało do akwa, zobaczymy. Potestuje i dam znać jak się sprawuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Nie wiem Mintaj czy się da czy nie - ja wsadziłem sobie ten z Blaua i powiem wszystkim tak - jak macie czas i wytrwałość można się bawić ze standardem reefmaxa - może się komuś uda wymienić pompę na jakąś i wirnikiem igiełkowym - ja się poddałem po tym jak udało mi się idealnie wyregulować odpienek z Blaua - pieni aż miło popatrzeć - sucha piana - w kubeczku czysty żółto brązowy syf - i po NO3 też to widać - przez weekend spadło z 1,5 do 1 i gitara.

Polecam wszystkim tym których denerwuje standardowy odpienek i widzą że np no3 idą w górę itp, bo jeśli wsio oki to nie ma sensu kombinować. Pozdro

Pod wieczór wrzucę foto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mieści się cały w komorze. Tam gdzie oryginalny odpienek pewnie było by łatwiej go wcisnąć i ustawić i nie trzeba by się męczyć z wyłapywaniem pęcherzyków powietrza ale mi się nie chciało kombinować jak zrobić obieg z tej pompy co już jest, więc wcisnąłem go do 3 komory. Trochę zabawy z ustawieniem bo ciasno jest - fliselina to łapania powietrza i chodzi jak żyleta. Może mercedes to nie jest ale porównując do standardu reefmaxa ......nie ma co porównywac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

sasz5,

którego Blaua tam wcisnąłeś?

ten się zmieści, sprawdzi ktoś?

4234-odp%20blau%20(2).jpg

4234-odp%20blau%20(1).jpg

4234-odp%20blau.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

a to już trzeba sprawdzić w akwarium :)

niestety nie mam reefmaxa, moje akwarium jest "ciut" większe, :)

jak się Warszawiak u mnie pokaże to mu dam niech sprawdzi u siebie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Sorki za opoźnienia w pisaniu ale małe urwanie głowy..

Ten Blau co na foto powyżej u kolegi Darka mieści się w 100%. A co jest wart? Powiem tyle. Ma igiełkę i to już jest 100 razy lepsze niż to co w reefie. Produkuje ładną pianę - jeśli ma co pienić - a wtedy kiedy wywala lekko mokrą to i tak w kubeczku jest ładny żółty syf. Poniżej foto z regulacji odpieniacza (wtedy jeszcze brak suchej piany). U mnie tak jak pisałem NO3 z ponad 2 po odpaleniu tego odpienka spadło poniżej 1. Jak sie go dobrze ustawi - na odpowiedniej wysokości zanurzenia to ładnie pieni. Ja jestem zadowolony.

Dla porównania 1 foto reef 2 blau....:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie bomba . Muszę też sobie taki sprawić.

Do drugiej komory się nie mieści ?

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie szału nie ma...

Piana nadal mokra taką samą mój oryginalny robi.

Wstaw proszę tą suchą pianę to uwierzę :)

ps. wstawiłeś zdjęcie dla porównania fajnie... ale bądź uczciwy.

Nie każdy będzie wiedział że zdjęcie zrobione świeżo po wystartowaniu, wiec co miał odpieniać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wstawię po weekendzie - teraz mam taki zajob że jak wracam do dom to tylko zerkne czy wsio oki i tyle.

Co do fotki odpienka z reefa - fakt jest to stara fotka tylko że nie robiłem nowej bo sie nic nie zmieniło. Dziś rano stary odpienek "pienił" tak jak ten na foto.

Obsadę - obsadę mam taką: 2xkrewetka - lysmata 2x błązenek i 1x pseudochromis oraz 2x tectus 1x mithrax oraz 1x krab czerwononogi.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra udało sie dziś walnąć foty oraz filmik.Żeby nie było że mi nic nie pieni tylko pisze......:)

P.S Wczoraj wieczorem nie dawał mi spokoju oryginalny odpienek. Pobawiłem sie dziś rano - uszczelnienie połączenia z wężykiem itp - na filmie widać jak pieni. Pozdro

Tutaj link do filmiku:filmik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój tak czasami pieni... ale że to jest zjawisko bardzo rzadkie to nie mogę zaobserwować od czego zależne..

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisałem powyżej "Szału nie ma"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie - może tam nie widać szału - podaje do wglądu nowy filmik - jak dla mnie widać różnicę. Może drodzy koledzy też wrzucicie kilka fotek jak u Was pieni aby pokazać jak to u Was jest zamiast pisać, że nie widać róznicy, że mój pieni tak czy siak.......sam jestem ciekaw real foto.

P.S Wiadomo że nie spodziewajmy się cudów że ten blau będzie pienił jak blau deltec itp. za 2000zł, ale dla mnie różnica jest ogromna i jestem zadowolony z zakupu. Czekam z niecierpliwościa na foto Waszych odpienków....

FILMIK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam również do obejrzenia mojego akwa i do komentarzy. Mnie się bardzo podoba i to jest dla mnie najważniejsze, choć wszelkie sugestie mile widziane.

Mój ReefMax

P.S Co do odpienków to też mi sie wydaje że każdy ma to samo......:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.