Skocz do zawartości
Amnor

Co wpływa na grubośc polipów?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pytam...

Ciekawi mnie, czy ktoś wie co może wpływać na grubość polipów koralowców i ukwiałów.

U mnie w baniaku i ukwiały i koralowce typu Euphyllia, Heliofungia czy Fungia mają tendencje do wypuszczania długich i cienkich polipów, podczas gdy te same gatunki (a czasem nawet te same korale) w innych baniakach mają polipy krótsze i grube.

Ja osobiście porównywałem wiele czynników i jak dotąd wydaje mi się, że ani oświetlenie, ani cyrkulacja, ani parametry (przynajmniej te podstawowe) zdają się nie mieć na to wpływu.

Jakieś pomysły?

250L + SUMP 75L, "Black Python" 120W + 2xHagen GLO 1xATI Blue Plus 24W, Grey Dragon 6000, 2xTunze 6055 z Single Controller 7091 i Y-adapter + Tunze 6025, Deltec AP600, Deltec FR509, dolewka Dr Witt, GHL Profilux Dosing Unit SA 4, RO 75 GPD + DI

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=25772

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

papu kolego :) dostepnosc papu :)

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo karmię - więcej niż znajomi, u których te same korale mają grube polipy, więc nie jestem pewien, czy aby na pewno.

250L + SUMP 75L, "Black Python" 120W + 2xHagen GLO 1xATI Blue Plus 24W, Grey Dragon 6000, 2xTunze 6055 z Single Controller 7091 i Y-adapter + Tunze 6025, Deltec AP600, Deltec FR509, dolewka Dr Witt, GHL Profilux Dosing Unit SA 4, RO 75 GPD + DI

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=25772

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze swiatlo ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amnor mylisz sie, cyrkulacja i światło mają ogromny wpływ na rozmiar polipów większości korali. Taka np. Euphyllia trzymana w miejscu o duzej cyrkulacji, bedzie miala dłuższe "czułki" od tej, ktora stoi w miejscu o slabej cyrkulacji.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.