Skocz do zawartości
Jacek_s

Gorgonia Blue - pytanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś z forumowiczów posiada w swoim akwa Gorgonia blue?

Jeśli tak, to proszę o informacje na temat warunków w jakich Gorgonia czuje się najlepiej, co lubi jeść.

Proszę o własne opinie posiadaczy gorgonii blue.

Pozdrawiam

Jacek_s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się, że chodzi Ci o Blue Berry??

Jeśli tak to ja nie zauważyłem, żeby z miejscem był problem. Prąd umiarkowany, światło moim zdaniem obojętne. Moja jest karmiona głównie mrożoną drobnicą: ikra morska, ikra homara, plankton czerwony, mikroplankton oraz oczlik. Oczywiście od czasu do czasu i lasonoga lub solowca niektóry polip złapie ale to raczej przez przypadek.

Do tego na zachętę stosuję suche pokarmy jak np. ReefPearls, UltraPac + Seefan lub Clam, Tropic Marin Phyton, Zooton i ReefSnow.

Nie wiem czy to reguła ale chyba tak. Pamiętaj aby mrożonki mieć już wypłukane i gotowe do podania zanim wyłączysz pompy. I karm ją od razu jak woda przestanie z grubsza krążyć. Jak będziesz zwlekał to momentalnie się zamknie i trochę poczekasz nim znów wysunie polipy :nono Ot cała filozofia,

Pozdrawiam

Radek

Laguna na wsi, a w niej rybki i korale :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedź na moje pytanie.

Tak chodzi mi o Blueberry

Chciałbym dopytać o samo karmienie, dlaczego przy wyłączonych pompach i czy pokarm podawać w toń czy bezpośrednio w pobliże polipów?

Pozdrawiam

Jacek_s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej przy wyłączonych pompach bo mniej pokarmu rozpłynie Ci się po akwarium i nie zanieczyści tak wody. Ja podaję pokarm strzykawką bezpośrednio na Gorgonie. Na koniec załóż sobie kawałek wężyka od brzęczyka, łatwiej się wtedy lawiruje strzykawką w akwarium :nono

Pozdrawiam

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku mojej gorgonii światło ma jakiś wpływ na to, ze się nie otwiera. W dzień polipy są zamknięte a otwierają się dopiero po zgaszeniu głównego światła. Zostaje tylko 2x24w t5 aktynika i biała. Ruch wody jest nieduży ale jednostajny, czyli nie szarpie koralem.

Oświetlenie główne to 42w led Cree

Pozdrawiam

Jacek_s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, że u Ciebie ma jednak za dużo światła w dzień. Jak by nie patrzeć ja u siebie od początku miałem dosyć skromne oświetlenie. Może po prostu daj ją w cień.

Pozdrawiam

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie polipy otworzyły się po całkowitym zgaszeniu światła. Wydaje mi się, że będę musiał ją przenieść w inne miejsce. Nakarmiłem przez strzykawkę z rurką. Wyglądała na zadowoloną więc myślę, że nie będzie źle.

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Jacek_s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.