Skocz do zawartości
Ben_sage

Tripneustes Gratilla

Rekomendowane odpowiedzi

Zaciekawił mnie pewien jeżowiec gdyż ma krótki kolce.

Jak wygląda jej kłopotliwość w utrzymaniu ?

Mam 160sps niektóre spsy mam na podstawkach bedą się bardzo często przewracać?

Czy chodzi po bokach skały?(mam dosyć strome ułożenie skały)

Jak wygląda sprawa aklimatyzacji?

Wcina również gloniska jak Diadema?

Czym ją dokarmiać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od miesiąca i wydaje się raczej prosty w utrzymaniu - chodzi żwawo i wcina.

Czasem coś przewróci, chociaż obawiałem się, że będzie gorzej, nie ma jednak jakichś tendencji do przeciskania się na siłę.

Chodzi wszędzie, po skale, po szybach, z góry i z dołu i po bokach.

Wcina wszystko do białej skały. Nie dokarmiam, bo mam jeszcze sporo zielonego :/

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który z tych 2 jeżowców : Mespilla globulus,Tripneustes Gratilla jest według was lepszy do zbiornika z sps ? Który jest skuteczniejszy w walce z glonami i do jakich rozmiarów rosną obywa gatunki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do twojego lepszy bedzie Mespila globulus a to dlatego ze jest duzo mniejszy. Mialem Tripneustesa w swoim akwa ( o ktorym ci juz wspominalem) chodzil u mnie jakis rok i potem go odsprzedalem zbolem serca i pretensjami zony 8-). A odsprzedalem wlasnie ze wzgledu na szczepki sps ktore musialem podnosic z dna ze dwa razy dziennie. Nie ma szansy na obrosniecie szczepek jesli sa nie przyklejone. Bedzie je zrzucal. Zreszta Mespila tez. Wszystkie nie przyklejone szczepki miekkich np. zoantusy przyczepione igla lekarska z upodobaniem bral na grzbiet i nosil potem po calym akwa (obydwa te jezowce sa dekoratorami). Niestety choc piekny Tripneustes u mniee osiagnal juz jakies8 cm srednicy i to juz na takie akwa zbyt wiele, a dorasta do 15 cm! To sobie wyobraz sporego grapefriuta w swoim akwa 8-). Dlatego wlasnie polecam Mespila, one dorastaja do 5 cm. Musisz tez wziac pod uwage ze jezowiec poza tym ze je rowniez jak kazdy organizm wydala 8-) A robi to w sposob dosc niemily dla akwa bo wypuszcza co jakis czas salwe szarobialego melanzu w ton wody z otworu ktory ma centralnie na grzbiecie. Woda wtedy nie wyglada zbyt fajnie. Oczywiscie to sie klaruje po pewnym czasie ale im jest jezowiec wiekszy tym wiecej i czesciej melanzuje 8-)

pzdr

Zbych

Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Mespille wywaliłem z uwagi na sporą ilość miękasów, które potrafił rozrywać i mocować na sobie, oraz notoryczne przewracanie podstawek i małych skałek. To silne bydlę. Zielone glony jadł niechętnie, różowe młócił do gołej skały.

W sumie w 100% zgadzam się ze Zbychem.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest sposób na ujarzmienie. Choć niezbyt dekoracyjny - sparzona kapusta pekińska. Stawiamy czołg na kapuście, po 0,5 min zaczyna ją obracać, zawija się w nią i wcina ;) - wygląda jak gołąbek. Wtedy jest praktycznie nieruchliwy (a przynajmniej bardzo ślamazarny).

Do byka nie podchodź od przodu, do konia od tyłu, a do idioty nie podchodź w ogóle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka był mi on potrzebny do walki z glonami ale odszukałem zródło ich powstawania - to glony wapienne od kąd usunolem je z szyb to nie rosnie nic zielonego.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

orty do poprawy,

pkt. 8 Regulaminu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.