Skocz do zawartości
smk

Inwazja sarcophytona :)

Rekomendowane odpowiedzi

Moj sarcophyton oszalał ostatnio. Kupiłem go jako XL ale teraz jak ruszył ostatnio to wygląda jakbym go sterydami karmił i sie ze XXXXL zrobił. Prawie jeszcze raz taki. Skubaniec tak się rozrosł że mi dusi już (zasłania skutecznie światło) zoanthusom, trochę ukwiałowi (ale ten to sie wyniesie jak go to zacznie wnerwiać) no i jeszcze chwila i zacznie zasłaniać caulastrę. Jak tak dalej bedzie rosł to go bede musiał na wycieczkę do egiptu zabrać i go na rafkach wypuścić albo basen morski sobie sprawić :)

Zobacznie sami na fotach jak skubaniec rozrósł się od tylnej do przedniej ścianki akwa i teraz rozkłada się pochylony pod skosem żeby moc rosnąć.

A tak poza tym to moj syndrom postępuje nadal heh - wczoraj nie mogłem się oprzeć dodaniu ślicznej niebieskiej gąbki, pięknych 3 kępek orange sun coral i rozgwiazdy "ikonowej" (zaraz zerkne jak to się zwie po łacinie). Wiem ze napakowane mam - ale salarias wykskoczył i rozgwiazda fromia sp. zagineła wraz ze ślimakiem techmexa to mi się obciążenie zmniejszyło a że moj syndrom nie lubi pustej przestrzeni a kupiłem to za tyle że sam nie uwierzyłem więc... :)

818-akwa_czerwiec.jpg

818-akwa_czerwiec2.jpg

818-akwa_czerwiec3.jpg

818-akwa_czerwiec4.jpg

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SMk, ladny ten twoj sarcophyton. Poniedz mi kiedy on Ci sie zwija ?

Ja postawilem mojego jakies 30cm pod powierzchnia i rano jest rozwiniety ale juz od 17.00 prawie caly pozwijany. Moze on ciagle zyje wg innej strefy czasowej i o 17 idzie spac ? Moje HQI swieci nad nim od 12 do 22.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh harnas - spoko - to jest taki maruda ze sie nie przejmuj. On na noc codziennie sie zwija a i za dnia wygląda jak łysa wątróbka żeby w ciągu 10 min się kompletnie rozwinąć. To znaczy zwija się na moment, zmienia pozycje z "talerza" na "kielich" lub coś taakiego i wypuszcza czułki znowu.

Jak ma humory swoje to potrafi się nawet ze 3x dziennie zwinąć, a potem przez tydzien stoi na baczność rozwinięty (no poza nocą).

A w sen zapada jak tylko choć lekko zmniejszy się nateżenie światła - czyli jak np. gasnie powercompact a zostają tylko T5.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tnij Waść go żeby nie wyszedł z baniaka :)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiego pięknego żeby pociachać? Never!!! :)

Dwa mi nie potrzebne. A ten taki pikny - nowy domek musi dostać. Pańcio musi kasiore na odpalenie tego 540L baniaka w końcu wysupłać :) I to prędziutko bo baniak 540L się już 2 miesiąc kurzy i czeka na cały osprzęt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smk nie obraz się ,ale wtym twoim zbiorniczku masz jeden misz -masz,jednym słowem co wpadło to jest, masz brak jakiejkolwiek aranzaci/względem np.wymagań/to wszystko się ,,gryzie "

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gąbka chyba rzeczywiście nie będzie zadowolona, ale smk robił już takie rzeczy, że i gąbkę może przyzwyczai do takiego oświetlenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta gąbka akOrat zniesie wszystko/ bajecznie łatwa /, przypadek smk to nie jest dobry przyklad do naśladowania ,tylko smk bez obrazy.

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie o to chcialem zapytac, gabka chyba zyja gdzies w silnie zacienionym miejscu...?

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłopaki - ostatnie dwie dokładki to już pod nowy baniak było i teraz to jest raczej na przechowaniu poupychane gdzie się da do czasu aż ten baniak ruszy (ze 2 miesiące). Ważne żeby parametry zwierzakom utrzymać odpowiednie.

Tak jak napisałem - ten po prostu pęka w szwach. A co do wymagań, nie widze powodu żeby nie wsadzać do jednego baniaka zwierzakow o dość różnych wymaganiach pokarmowo/oświetleniowych jeśli nie są wobec siebie agresywne i wie się czego one potrzebują oraz jest się w stanie spełnić te wymagania nie załamując równowagi w zbiorniku.

Zobaczycie w nowym baniaczku będzie wszystko ładnie poukładane i porozmieszczane. A zwierzaki sami wiecie jak to u nas jest - nie za duży wybór i jak się znajdzie czego się szukało to trzeba brać. A przyznacie że zwierzaczki są bardzo ładne i zdrowe więc nic mi się tam nie męczy w akwa, a wprost przeciwnie - pieknie rośnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyrosl przepiekny , na caly baniak :D:yes (tylko sie calyl czas zastanawiam po czym on Ci tak szybko wystrzelil ?:)_o

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - jedyna ostatnia zmiana jakiej dokonałem w sprzęcie to była zmiana cyrkulacji na falownik SCWD i 2-3x w tygodniu dokarmianie Sera coraliquid mojej rurówki i flame scallop (wczesniej zanim te zwierzaczki doszły to dokarmiałem korale sera coraliquid co ok półtora tygodnia).

Mikroelementow jak juz mówiłem dolewam raz na 2 tyg i to połowe tego co jest zalecane na opakowaniu, a podmiany ... heh - praktycznie nie istnieją :D (raz na 1,5miecha po 5% jak bóg da :yes ). No i kalkwasser za odparowaną wodę. I to wszystko robię już tak ponad 7 miesięcy a on mi tak wystrzelił dopiero jakoś z ok 1,5-2 miechy temu.

No i poza 1 przypadkiem kiedy zapomniałem odpalić odpieniacza na noc wszystko idzie cacy i bezobsługowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam:)

Naprawde super okaz

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SMK: a czy on stoi w mocnym strumieniu wody ?

Ja zaczynam sie martwic o mojego, od 2-3 dni jest zwiniety. Wczoraj zaczal wypuszczac polipy ale to trwalo moze 10 minut. Nie wiem co mu zaczelo przeszkadza. Jest w srednim strumieniu pompki (tzn nie bezposrednio u wyjscia z pompki ale lekko z boku). Swiatlo ma mocne..co mu moze byc?

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sarcophytona nie jest łatwo zepsuć :) trzymając się terminologi Tomka

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje, ze macie racje. Dzis znowu caly dzien byl taki:

zwiniety.jpg

Podczas gdy do weekendu raczej nie byl taki skapcialy:

rozwiniety.jpg

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek ma racje - u mnie wczesniej nie miał za dużego strumienia i jak mu dawałem większy to się obrażał. Teraz siedzi targany przez SCWDa i kilka dni pomarudził i zobacz co z niego się ostatnio zrobiło :)

Straszne humory mają sacro i juz dawno sie o niego przetałem martwić jak się zwijał bez jakiś wyraźnych przyczyn.

Oj Gloników masz harnaś inwazję glonów - nowe akwa czy jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@smk: tak, na niektorych skalach jest pelno glonow. czesciowo juz brazowieja i wydaje mi sie ze ich ubywa...akwarium mam miesiac tzn skala od miesiaca.

zwierzaki od tygodnia.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha - no to ok. Ja wysypu glonow takiego nie mialem ale oswietlenie specjalnie puszczałem "na pół gwizdka" żeby się cholerstwo nie rozrosło za bardzo (wyczytałem ze pomaga i pomogło). Resztę załatwił salarias :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@harnaś zapodaj im kalkwasser (najlepiej w nocy). Bardzo dobrze działa szczególnie przy dojrzewających zbiornikach. Uwżaj przy okazji dozowania na ph bo może niekontrolowanie podskoczyć.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co, minal tydzien od poprzedniego postu z moj sarcophyton sie przez ten czas nie otworzyl. Co prawda kurczy sie w nocy i rozwija w dzien ale polipow nie wypuscil. Troche sie o niego martwie. Co moge z nim zrobic ? Zmienic lokalizacje ? Czy to pomorze ?

W tej chwili nie ma wyraznych zmian skornych. Czasami mi sie wydaje, ze troche sie luszczy, mniej wiecej jak skura po opalaniu...ale jego wyglada sie nie zienia. Co zrobic ?

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.