Skocz do zawartości
sofstorm

ReefMax Słupsk zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nazywam sie Tomasz i jestem ze Słupska.Niedawno zakupiłem używanego reefmaxa na allegro.Zestaw przyszedł kurierem UPS.

W trakcie otwarcia kartonu zauważyłem że tylnia szybka zbiornika oraz boczna posiada dziury wielkości dłoni.Oczywiście nieprzejełem sie dużo i odrazu zawiozłem do szklarza abym wymienił szybki.Koszt naprawy 100 zł.

Miałem wode 60 litrów z działającego zbiornika 750 litrowego i sam dorobiłem 30 litrów świeżej.Wczoraj przyszła żywa skała z Indonezji w ładnym indonezyjskim kartonie z naklejkami Lufthansa Cargo.Skały w zbiorniku jest 12,3 kg.Dodkupiłem rownież nowy odpieniacz Blau Aquaristic Nano-Skim (160 zł) ponieważ stary miałem niekompletny (brak korka regulacji) a do tego czytałem że z nim to fajerwerków nie ma.Odpieniacz Blau Aquaristic Nano-Skim ładnie pieni można go dobrze wyregulować i szczerze polecam zaup.Oczywiscie odpieniacz sie mieści w komore starego więc zbytnio nie ma problemu z wymianą.W pierwszej komorze wywaliłem kosze i mam żywą skałe (nawciskałem małe kawałki) w drugiej mam odpieniacz i w trzeciej rownież żywą skałe oraz filtr gąbkowy lekko zmodernizowany.W środkowej komorze zamontowałem rownież dodatkową pompe obiegową aby wzmonić przepływ przez cały panel.Akwarium zalane jakieś 3-4 dni za jakieś 3 tygodnie mam zamiar dokupić obsade.Wezme 2 x błazenki okoniowe + 1 x krewetka czyszcząca + 2 x ślimaki turbo.Może potem jeszcze coś dokupie ale nie wiem co sie nada do tak małego zbiornika.

Jeżeli chodzi o korale to nie wiem jak narazie co wsadzić oczywiscie będe patrzył aby korale miały małe wymagania ponieważ reefmax

to prosty zestaw i nie chce problemów np. jakie można mieć z ukwiałem w tak małym zbiorniczku.W domu posiadam jeszcze akwarium 540 litrów z Frontosami oraz 280 z Tropheusami.Jak mi sie spodoba morszczyzna to pewnie będe demontował słodkowodne na rzecz słonowodnych.Mieszkam w bloku z narzeczoną mam 47 m2 (2 pokoje) więc miejsce jest dla mnie bezcenne.

Chętnie odkupie od kogoś szczepki korali jestem ze Słupska (woj.Pomorskie) kontakt: tkn.sklep@op.pl lub gg 5428713

Jak macie jakieś sugestie lub pomysły względem obsady to chętnie poczytam ale podkreślam potrzebuje korali do reefmaxa a ci się z tym wiąże mało wymagających.Ciekaw jestem jak ocenicie ułożenie kamienni.pozdrawiam.

orty do poprawy,

pkt. 8 Regulaminu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem skała ułożona w pionie, to błąd... jak poustawiasz korale??

Czy ja widzę piach w trzeciej komorze???

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

to sie nazywa konkret. nieważne ze baniak rozbili, raz dwa i juz naprawiony.

co do skały to Warszawiak ma racje. uloz sobie tak bys mial półeczki/miejsce na korale

pozdro

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#306193 sofstorm :

...

W trakcie otwarcia kartonu zauważyłem że tylnia szybka zbiornika oraz boczna posiada dziury wielkości dłoni.Oczywiście nieprzejełem sie dużo i odrazu zawiozłem do szklarza abym wymienił szybki.Koszt naprawy 100 zł.

...

W pierwszej komorze wywaliłem kosze i mam żywą skałe (nawciskałem małe kawałki)

...

gratluję zimnej krwi po otwarciu przesyłki, ważne że udało się naprawić i zalać ;) ale mam pytanie, co do "wciskania" LR do komory. Nie wiem czy to przenośnia, czy mamy dosłownie odczytać "wciskanie". Generalnie powinien tam być swobodny przepływ wody, by skała była obmywana równomiernie, a dosłowne "wciskanie" skały z tą tezą nie współgra.

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

SPRZEDAM:

-akwarium 100x70x55, sump, stelaż, hydraulikę;

-lampa DIY 2x150W HQI + żarniki Reeflux;

-lampa DIY 8x T5 39W

-OR 3500

LINK DO TARGOWISKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#306198 Warszawiak :

Moim zdaniem skała ułożona w pionie, to błąd... jak poustawiasz korale??

Popieram kolegę, skała troszkę kiepsko ustawiona.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sofstorm

Pytales o pomysly i sugestie...Pytaz juz o szczepki.

Uwazam, ze na korale jest o wiele za wczesnie. Odczekaj chociaz z miesiac, zeby sie to wszystko przegryzlo.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh sorki za off-topa ale fajne podręczniki też z nich ryłem ;) hihihi

akwarium 375l. , sump 126l.

Pozdrawiam Damian Dombrowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żywa skała jest tak ustawiona ponieważ mam jej dużo gdybym ją ustawił bardziej poziomo miałbym graciarnie jest kila fajnych miejsc na korale moze na zdjeciu tego nie widać ale są.Konstrukacja dość stabilnie sie trzyma skały sie zazębiają.Piasek jest w komorze wkońcu to jest żywy piach który rownież czyści wode.W komorach jest żywa skała ale małe kawałki oczywiscie woda ma swobodny przepłwy tym bardziej że podłączyłem dodatkową pompe która zasysa wode po odpieniaczu i wypuszcza ją rozpędzoną do ostatniej komory panelu.Szczepek potrzebuje za jakieś 3 tygodnie po glonach brunatnych tak jak na pisalem na początku życie bedzie wpuszczane za mniej wiecej 3-4 tygodnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro masz tam piach to pomyśl czy będzie miało co ten piach przekopywać... zywy piach w komorze filtracyjnej to nic innego jak swojego rodzaju DSB, poczytaj o tym, powiem Ci tyle że to nie jest idealny system filtracji. Ale że by było to prawdziwe złoże filtracyjne to musi być tego piachu około 15 cm minimum i to nie w takiej komorze gdzie jest nisko przepływ zrobiony. Nie jestem profesjonalistą ale wydaje mi się że to nie do końca dobre rozwiązanie.

Ile masz KG tej skały...??

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem skały jest 12,3 kg dziś troche ładnych kawałków powyciągałem z panelu i zrobiłem małe przestawienie kamieni.Jeżeli chodzi o piasek to miałem go orginalnie 9 kg zostało mi gdzieś 3 więc wsypałem na podłoże do panelu filtracyjnego wkońcu szkodliwe to nie będzie a głupio wywalić do kosza jak sie zapłaci z wysyłką 160 zł za 9 kg piachu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

To i ja się dołączę.

Witam na wstępie kolejnego reefmaxarza.

Co do skały - to kwestia gustu ale - pytałeś co sądzicie....Powiem tak - sam zobaczysz, że ułożenie skały nie jest idealne, na tych pionowych ścianach nic nie poszczepisz - piszę bo też tak zrobiłem i kombinuje po dzień dzisiejszy jak korale "przykleić" zeby nie było łyso.

Po drugie wizualnie robi sie mało miejsca już teraz (robi się wizualnie płytko w dość płytkim już reefie) a pamiętaj że jak przyjdą korale na skałkach nie dość że będzie problem je stabilnie ustawić to jak trochę się rozrosną będzie ciasno. Widze jak to u mnie wygląda.

Nikt tu nikogo nie krytykuje i jednemu się to podoba innemu nie. Jak Tobie się podoba to to jest najważniejsze i nam nie musi się podobać. Piszę odnośnie ułożenia skały z punktu widzenia technicznego. Mam już jakieś doświadczenie. Pamiętaj że potem będzie życie - krabiki, krewetki itp. które chętnie przewracają mało stabilne szczepki - szczególnie kraby.

Co do baniaka - gratulacje za wytrwałość i zimną krew - jak ja bym dostał coś takiego to by mnie chyba szlak trafił - no chyba że to był wiadomy stan, ale i tak podziwiam.

Gratuluje również odpienka - sam mam i sobię chwalę - napisz tylko proszę jak rozwiązałeś problem obiegu? Zostawiłeś pompe z reefa czy masz jakąś inną?

Ogólnie trzymam kciuki i życzę powodzenia - Spiesz się powoli a założysz akwa duuuużo szybciej ;)

P.S Wiadomo fotki nie oddają nam rzeczywistości. Pewnie na live wygląda to całkiem inaczej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#306237 sofstorm :

Piasek jest w komorze wkońcu to jest żywy piach który rownież czyści wode.W komorach jest żywa skała ale małe kawałki oczywiscie woda ma swobodny przepłwy tym bardziej że podłączyłem dodatkową pompe która zasysa wode po odpieniaczu i wypuszcza ją rozpędzoną do ostatniej komory panelu.

Mieć dodatkowa porcje piasku na stanie bywa przydatne, nawet bardziej niz w filtrze:) - chocby ze wzgledu na swietna metoda usuwania aiptasii ze skał za pomoca piachu (wszystko do poczytania na forum/wyszukiwarka)

pozdro!

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dokupiłem małą pompe eheima i ją podpiełem pod odpieniacz aby nadać większy ruch w panelu filtracyjnym.Zgadzam się na żywo wygląda o niebo lepiej.Możliwe ze LR jeszcze nie raz będe przestawiał wkońcu to dopiero konfiguracja nr.2.

Akwarium mi uszkodził kurier UPS nie wiem ale oni chyba kopali tą pacze ponieważ była dobrze zapakowana a i tak przyszło pobite.Paczka była ubezpieczona na kwote 700 zł i było napisane w liście przewozowym że to akwarium.Oczywiście teraz nie chcą kasy oddać i sie wypierają że szła nie można ubezpieczyć więc ja sie ich zawsze pytam to po co przyjmowali a oni rozkładają ręce.Odszkodowania pewnie nie dostane wkońcu to banda krętaczy.Powinni do mnie podchodzić inaczej wkońcu prowadze sklep wysyłkowy i mam podpisaną z nimi umowe na wysyłke paczek.Mój kolega stwierdził abym pobity baniak wywlił do kosza a potem widziałem jego zdziwienie jak na drugie dzień przywiozłem baniak z wymienionymi 2 szybami ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem kurierem DPD... o tym że kurierzy nie traktują dobrze przesyłek to wiemy nie od dziś... ;)

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche zmodernizowałem swojego Reefmaxa.Teraz mam jakieś 95 litrów użytkowe i 10 litrów komin.

Zamiast 3 peneli komina mam 1 większy z ciemnego szkła tak aby nie było widać co w środku.W kominie znajduje sie

grzałka odpieniacz Blau Aquaristic Nano-Skim dodatkowa pompa ,która napędza wode po odpieniaczu i oczywiście czujke

termostatu.Dzięki tej modernizacji zdobyłem cenne miejsce.Światło ładnie dochodzi nawet w miejsce 2 nieistniejących paneli.

Jestem zadowolony szczerze polecam bo orginalna wersja to kiszka do kwadratu orginalny komin z 3 panelami zajmuje okrutnie dużo miejsca.

Za jakieś 2 tygodnie będe wpuszczał jakieś korale z tego co widze to już mam aptasie i kilka innych żyjątek z żywej skały.Mam zamiar kupić krewetke wundermani

na aptasie.

Jestem ze Słupska chętnie odkupie od kogoś jakieś szczepki miękasów lub co tam ciekawego macie

a nawet życie a dokładnie

2 x błazenka okoniowego

1 x krewetka wundermani

1 x ślimak Strombus SP

2 x ślimak turbo

może coś jeszcze zależy co macie.Chętnie odkupie też małego ukwiała lub coś innego dla błazenków.

kontakt: tkn.sklep@op.pl

Jeżeli macie jakieś pomysły dotyczące obasdy chętnie wysłucham bo w sumie sam już nie wiem pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj. Tez już zamówiłem Blaua, bede miał do 2 tygodni. Oryginalny odpieniek to tragedia :googleye Jakiej pompy użyłeś do napędzania obiegu ?

Z początkowej obsady polecam:

1 lub 2x Lysmata Amboinensis

1x Lysmata Wurdemanni

5x Turbo

2x Strombus

1x Archaster angulatus - rozgwiazda piaskowa

ReefMax 80L, 16kg LR, 9kg LS, Koralia 1,JVP-101, Chemi Pure Elite, Active Carbon, Purigen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj :googleye Troche jestem zaskoczony modernizacja panelu Oryginalny panel daje to co sump tzn 1 komora -wejscie wody kulki + ew przeparaty np wegiel itp -potem 2 komora odpienienie syfu, potem - pochwyt babelków z odpieniacza, potem 3 komora wyłapania drobnych czastek przez filtr panelowy i wypływ do akwa...... ,a ty z tego co rozumiem zrobiłeś KOMIN ;/ BEZ SUMPA yyy... w który to włożyles odpieniacz czyli w sumie zrobiłes opakowanie na odpiniacz wewnatrz akwa . Z tego co mi wiadomo Komin w akawa robi sie po to by na jego dole znajdował sie otwór w akawa prowadzący rurka do Sumpa pod akwa ..

Uważam ze pozbawiłeś się właśnie systemu filtracji a masz ten sam efekt co bys wsadził sam odpiniacz do zbiornika ;/

Jeśli się mylę proszę o korektę moich rozważań pozdro:)

DOBRE RADY + PRACA + WIEDZA = PIĘKNA RAFA

Reefmax + zdjeta pokrywa-- lampa Led 90W Filtracja : purigen,silicatex , chmi-pure,LR , + odpieniacz DIY . Falowniki 2x. Obsada: wszystkiego po trochu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kilkunastu miesiącach użytkowania reefmaxa muszę przyznać , że gdybym zaczynał od nowa to na 100% zrobiłbym sumpa. Aż się dziwię , że skoro przerabiałeś komin nie zrobiłeś otworów.

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to kolega musi uważać teraz żeby aquael nie podwędził mu patentu :googleye

Zaczyna się ciekawa opowieść z lekkim zabarwieniem...

Będe tutaj zaglądać :D

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luft powiedziałbym ze patent kolegi z kominem BEZ SUMPA , jeśli zamierza obsadzać akwarium koralami może okazać się dla niego z czasem lekko destrukcyjnym patentem :googleye

Reefmax + zdjeta pokrywa-- lampa Led 90W Filtracja : purigen,silicatex , chmi-pure,LR , + odpieniacz DIY . Falowniki 2x. Obsada: wszystkiego po trochu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"luft powiedziałbym ze patent kolegi z kominem BEZ SUMPA , jeśli zamierza obsadzać akwarium koralami może okazać się dla niego z czasem lekko destrukcyjnym patentem"

Powiedz mój drogi kolego czym różni się mój komin od twojego panelu filtracyjnego.

Mój komin :

Zasysa wode u góry wypuszcza dołem jednocześnie ją filtrując

Po środku jest wata filtracyjna

Do tego w środku jest odpieniacz,grzałka,czujnik,dodatkowa pompka

która ma skierowny wylot na otwóry dolny wylotu wody z komina

Patentem destrukcyjnym ?? ponieważ nie mam biobali i węgla ??

Gdybyś sie troszke bardziej znał to byś zdał sobie sprawe że węgiel ani biobale nie są potrzebne.

Znam wielu akwarystów morskich co sie śmieją ze stosowania biobali w solniczce.Najważniejszą rzeczą

jest dla mnie dobrej jakości żywa skała z Indonezji aż 17 kg.Będzie ona niezastąpionym filtrem wody, który bije na głowe inne filtry.Moje rybki będą miały napewno więcej miejsca niż w standardowym reefmaxie.

Mój komin działa na zasadzie 1-dno komorowego panelu który spełnia wszystkie zadania co twój a do tego zajmuje o wiele mniej miejsca.Czekam abyś mi wyjaśnił co w mojej konstrukcji jest " lekko destrukcyjnym patentem".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc chciałbym Ci tylko dobrze doradzic bo wydaje mi sie ze to forum to miejsce wymiany pogladów a nie zgryzliwosci owszem żywa skała to doskonały filtrat jesli jest dobrze wykożystany i ułozony. Skałę powinna woda obmywać równo i dosc wolno mocna cyrkulacja w sumpie ma na celu z tego co mi wiadomo :googleye wzburzenie zalegajacego detryfusu w przpadku odpieniaczy posadzonych wysoko nad podłozem np wiszacych . Jakby jedna komora wystarczyła to wiele tysiecy jak nie wiecej ludzi na świecie nie budowało by sumpów komorowych a robili zwykłe akwaria bez przegródek i wrzucali tam sprzet . Nie chodzi mi o biobale i wegiel ale o odpowiedni przepływ w stosunku do filtracji substraty kt sie stosuje sa indywidulana sprawa kazdego akwarysty ja podałem tylko przyklad.Sadze ze gąbka filtracyjana i odpieniacz to za mało ale jest mozliwe że Ci sie uda bo widziałem juz cuda w morszczyznie a mam akwaria morskie od 1997 roku reefmax to tylko próba jak dla mnie malenkiego zbiornika nie mniej jednak kazdy sukces cieszy i bardzo bedzie mi milo gdy ty tez potem bedziesz miał z czego sie cieszyc .

Ps Z takiego komina kt zaciaga góra a wypluwa dołem połowa syfu zmiast w cyklu odpienienia znajdzie sie z powrotem w akwa ,a potem możesz miec problem z cyklem azotu ;/

Aha .. i jeszcze jedno kiedys mialem taka gabeczke filtracyja na cyrkulacji sumpa w nieodpowiednim miejscu zmieniałem regularnie az do wyjazdu wypoczynkowego jak wrócilem jakas toksyna zrobiła mi taaaaaakie bajlando w zbiorniku .. ehh lepiej zapomniec.

pozdrawiam Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odebrał twój post jako typową zgryzliwość może niesłusznie.

Wszystko zależy od obciążenia zbiornika jaką sie ma obsade.Ja osobiście będe miał 2 błazenki z rybek i to wsio więc destrukcja sie nie zapowiada.Przy tak nielicznej obsadzie i % dużej ilości żywej skały mógłbym wogóle odłączyć odpieniacz i poprostu więcej wody wymieniać a zbiornik dalej by działał pozytywnie pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HA i tu sie zgadzamy w 100% :D to sie ciesze ale pamietaj, że jak Cie kiedyś by wzielo na LPS badz sps to zmien filtracje :googleye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.