Skocz do zawartości
syciu

Rozgwiazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i mam pytanie - jak i czym walczyć z rozgwiazdami - mam ich mnóstwo i mam wrażenie że wcinają moje korale a w szczególności zoa :-)

walcze z nimi ręcznie wyłapując je ale to jest mozolne i powolne :-) - jest jakiś zwierz który połakomi sie na nie?

M5 - "Chcesz się ścigać, nie masz szans" - Jeremy Clarkson

akwarium 430L, sump 90L, dolewka 20L, ATI T5, NJ4500, T6065+6045, APF600, FR509, Dr Witt, ARM, Doser One, LR 73kg, LS 27 kg

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=259310

stopg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

180x63x60+sump,120kgLR,DSB,BK 200,FR509+ROWA,GroTech Tec III NG+EP IV,Reaktor Aqua Care Turbo 2,2x Koralia8 WaveMaker 4,WaveBox,Tunze Osmplator Universal, Powermodule8x80W,Profilux II Light,2x MiniRedDragon 3500,Chłodziarka AM 1500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krewetka Arlekin (Hymenocera Elegans)

Jedno ale, ona je wytnie w pień (inne jak masz to też, łącznie z piaskowymi) i potem jak jej nie zapewnisz pokarmu - czyli rozgwiazd - zdechnie :waving

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#307525 SkoczekPL :

Krewetka Arlekin (Hymenocera Elegans)

Jedno ale, ona je wytnie w pień (inne jak masz to też, łącznie z piaskowymi) i potem jak jej nie zapewnisz pokarmu - czyli rozgwiazd - zdechnie :)

Ona naprawdę da rade piaskowej?? Przecież ta krewetka jest mała a piaskowa to z 5 do 10 cm lekko? Miał ktoś juz taki przypadek że mu piaskową pożarła?? Czy też to tylko miejska legenda?? Pozdrawiam

Tisze jediesz dalsze budiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He,he, piaskowa tez sobie odwroci na plecki i zalatwione. Pozniej to juz tylko w dobrych sklepach szukac zamrozonych.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie małe a jaką ma siłę i jakie zwinne :)

Dzisiaj nabyłem takie maleństwo a jutro rano robię eksmisję moim pisakowym do zbiornika do sklepu.

M5 - "Chcesz się ścigać, nie masz szans" - Jeremy Clarkson

akwarium 430L, sump 90L, dolewka 20L, ATI T5, NJ4500, T6065+6045, APF600, FR509, Dr Witt, ARM, Doser One, LR 73kg, LS 27 kg

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=259310

stopg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi wrażenie. Teraz więc wybór. Albo rozgwiazda której i tak prawie nigdy nie widać albo krewecia. Podobno bez problemu jedzą mrożone?? Ciekawe ile dziennie. Ktoś wie?

Tisze jediesz dalsze budiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#309155 thomas kay :

Ona naprawdę da rade piaskowej?? Przecież ta krewetka jest mała a piaskowa to z 5 do 10 cm lekko? Miał ktoś juz taki przypadek że mu piaskową pożarła?? Czy też to tylko miejska legenda?? Pozdrawiam

Pisałem z własnej autopsji :) Jak to mówią - Mała ale wariat :) i ja miałem dwie..

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wyczytałem, harlekinek potrafi sobie taką rozgwiazdę zapchać do kryjówki, wstrzykuje jej paraliżującą toksynę na wypadek chęci ucieczki i ma wyżerę nawet do kilku tygodni.

Niby takie ładne niewiniątko, a to jednak kawał sadysty :dontgetit

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#309162 kapuhy :

Z tego co wyczytałem, harlekinek potrafi sobie taką rozgwiazdę zapchać do kryjówki, wstrzykuje jej paraliżującą toksynę na wypadek chęci ucieczki i ma wyżerę nawet do kilku tygodni.

i co ? balsamuje ja zeby sie nie rozłożyła ? :)

+ sump , HQI 150W + 2x T5 24W ,
,111.jpg

http://www.przyczepa4u.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozgwiazda nie zdycha, tylko sobie bidna dogorywa od posiłku do posiłku. Jeśli faktycznie tak jest to nie zazdroszczę.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#309166 kapuhy :

Rozgwiazda nie zdycha, tylko sobie bidna dogorywa od posiłku do posiłku. Jeśli faktycznie tak jest to nie zazdroszczę.

Dokładnie tak jest. Jak były dwie to jedna ją pilnowała a druga miała wychodne i tak na zmianę.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak "Walka o ogien",

glodny gosciu wisi na drzewie a inny glodny kawalek mu wytnie i przypiecze nad ogniskiem, normalnie jak my na swieta.:)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.