ice4 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2011 Witam szanownych kolegów i koleżanki Od dłuższego czasu borykam się z brązowym nalotem na skale i piasku. Po całkowitym zaciemnieniu problem był rozwiązany ale stopniowo dodając światła - brązowy nalot zaczął nawracać. Pierwsza moja diagnoza - Dino. Zastosowałem chemiclean oraz ML Special Blend - bez rezultatów. Druga diagnoza - okrzemki. Wymieniłem DI oraz od środy działa absorber krzemianów SilicateEx JBL - jak na razie bez powodzenia. Poniżej zostawiam wam zdjęcia dla lepszych diagnoz. Zależy mi na wprowadzaniu nowych korali więc muszę wygrać z nalotem ! woda wg Salifert - PO4 - 0.03 - NO3 - 5 - NO2 - 0 - Ca - 470 - Mg - 1400 - Kh - 7,4 - Ph - ok 8 oraz i na koniec mała pomoc przy identyfikacji - sporo tego na tylnej szybie, miejscowo na skale. Twardy wapniowy pancerz Cytuj 150L + 80L Sump, LED 90W, BEAST400, JVP-102, powrót 2000l./h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2011 Myślę że to okrzemki. ChemiClean na nie zupełnie nie działa, więc po co go lać? Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ahantus Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2011 Witam,napisz jakie to swietlowki i jak sa ulozone i jaka barwa i jaka masz temperature wody,ja tez walczylem z tym dziadostwem nie pomagala chemia,zacmienie zawsze wracalo,ale kombinowalem ze wszystkim,glownie oswietlenie i temperatura wody i od ponad 8miu miesiecy nic nie wraca jest czysto i blekitno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ice4 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2011 ChemiClean na nie zupełnie nie działa, więc po co go lać? - by wykluczyć że jest do dino(na dino podobnież działa) oświetlenie 3x24W - 2x 15KK Aquamedica + 1x aktynika Sylvani. Ułożenie od frontu - aktynika, biała, biała. Aktynika pali się od 7-21, białe od 12-21. Świetlówki białe wymieniane ok 25.10.2010. Aktynika starsza o miesiąc/dwa. Temperatura wody 26*C. Akwa jest bez grzałki - świetlówki nisko zawieszone nad powierzchnią wody Cytuj 150L + 80L Sump, LED 90W, BEAST400, JVP-102, powrót 2000l./h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarex66 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2011 ice4 nie unoś sie bo tomasz to jeden z wiekszych tu autorytetów. Skoro cos juz pisze to nie tak dla jaj. Na cjano jest chemiclean a na dino algea-x. Zapamietasz kolo ? Cytuj Ehhh... żeby wyglądało tak jak kosztuje. zawsze chciałem mieć takie coś, tylko po to, żeby dłubać wciąż.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ice4 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2011 Przecież nikt się nie unosi :)normalnie odpowiedziałem koledze. Każdą moją odpowiedź będziesz traktować jako unoszenie ? Wielu użytkowników pisało iż chemiclean działa także na Dino - u niektórych pomogło - poszukaj o tym 'kolo' ... i proszę o posty na dany temat...nie o d*pie marynie, aż się uniosłem..fiuu Cytuj 150L + 80L Sump, LED 90W, BEAST400, JVP-102, powrót 2000l./h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chudy89 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2011 Ice moim zdaniem to jest dino, też się z tym syfem borykam. Też myślałem że to okrzemki, ale zauważyłem żę puszca bąbelki powietrza-znak rozpoznawalny dino.. Jak jest u Ciebie? Kolejnym potwierdzeniem było to co u Ciebie po zaciemnieniu znikneło a w miarę dodawania światła zaczeło wracać. Na początek dałem Chemiclean trochę pomogło, później zakupiłem Algeaxa 5 razy podałem zmniejszyło populacje o jakieś 60-70%, zawsze cos. Teraz jeszcze gdzieniegdzie mam placki ale się tym nie przejmuje, poczekam aż samo przejdzie. Cytuj Cube 35x35x35,6,6kg LR, 4,5kg Ls, Koralia nano, Resun Sk-300, 2x Ikola 18W na PC-aktynika+10 000K Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2011 No właśnie tych banieczek nie widzę na żadnym zdjęciu. Dino musi gazować i tworzą się wtedy z niego gluty. Chyba że masz takie w innych miejscach. Ja na powyższych zdjęciach widzę tylko brunatny nalot ale mogę się mylić. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ryba Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2011 Witam czy ten nalot jest ciemnobrązowy czy jasnobrązowy jak jasno brązowy to okrzemki jak ciemno i z bąbelkami to dino. Pozdrawiam Michał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ice4 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2011 i dlatego też próbowałem dwóch rozwiązań. Sam nie byłem pewny z czym mam do czynienia. Przedmuchiwałem i czyściłem martwą materię - bez skutku. Do baniaczka lałem specjal blend oraz gravel cleaner oba produkty Microfe Lift. Osad na piasku nie ma pęcherzyków powietrza - jest to ciemnobrązowa błona - i tu obstawiałem okrzemki. Jednakże ten sam osad na skale posiada drobne pęcherzyki powietrza i tu jestem pewny iż jest to Dino. Wymienię aktynikę oraz podam AlgeaX powinno pomóc dziękuje za podpowiedzi - mam nadzieję że nikt nie czuje się urażony, nawet Ty - kolo Cytuj 150L + 80L Sump, LED 90W, BEAST400, JVP-102, powrót 2000l./h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2011 #313594 ice4 :i na koniec mała pomoc przy identyfikacji - sporo tego na tylnej szybie, miejscowo na skale. Twardy wapniowy pancerz Hmm, Spirorbis? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ice4 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2011 dzięki Zielony Cytuj 150L + 80L Sump, LED 90W, BEAST400, JVP-102, powrót 2000l./h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chudy89 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2011 Też mam chyba to Spirobis;). Mintaju orientujesz się może czy te stworki szkodliwe są w jakikolwiek sposób? Cytuj Cube 35x35x35,6,6kg LR, 4,5kg Ls, Koralia nano, Resun Sk-300, 2x Ikola 18W na PC-aktynika+10 000K Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rozdam Zgłoś Napisano 27 Maja 2011 ja też mam dino w nowym baniaku - czy to efekt dojrzewania? Co z ty robić? mam pęcherzyki powietrza na skale i brązowy nalot. Baniak ma 3 tygodnie. Był robiony na żywej skale połączonej z martwą i żywym piasku, oraz 50% wody z działającego aqua. Testów jeszcze nie robiłem. Cytuj 1000l, HQI 2x250 + 2xT5 blue, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 27 Maja 2011 Jeśli 3 tygodnie to daj czas zbiornikowi. Plagi przy dojrzewaniu to nie plagi Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorowicz Zgłoś Napisano 27 Maja 2011 Te świetlówki są nieco stare i też na pewno dobrego wpływu nie mają na zbiornik. Wychodzi że jedne mają 7 miesięcy a actynic 9 miesięcy. Cytuj 250L Korali 7, oświetlenie 6x39W, Profilux II Plus EX, 450L jeden samp na oba zbiorniki 160 l. obiegowa OR3500, cyrkulacja 1 x koralia 7(10500 L.) i Tunze 6105 (13000 L.), oświetlenie 7x80 W. ATI ściemnialne, mikser AM 500, reaktor butlą sterowany profiluxem, Odpieniacz Reef Octopus 5000 200 L. + Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman Zgłoś Napisano 27 Maja 2011 Co do dino to trzeba zadbać o jakość wody RO. Czy jest dobra żywica? Ile pokazuje TDS? To cholerstwo uwielbia krzemiany zawarte w wodzie (o ile są). Ja z początku również walczyłem z dino, bo nie miałem po RO filtra z DI. Jak założyłem to powolutku, powolutku dino zaczęło ustępować. Oczywiście trzeba to dziadowstwo odsysać. Ale da się to zwalczyć tylko jest potrzebna konsekwencja i cierpliwość . Pozdrawiam i życzę wygranej z plagą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach