Skocz do zawartości
Ben_sage

GroTech - odpieniacz PS-150 i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam postanowilem że co jakiś czas będę jakies tam zakupy robić do akwarium,przyszlego.

W planach kostka(mrozikus mnie zaraził) ok 250l .Dziś 1 dzień po wstepnej zmianie mieszkania bemowo-> bielany.

Wiec w tym roku mam postanowienie nowego akwarium.

Im póżniej tym dokladniej i lepiej :googleye

Odpieniacz do sumpa.

Myśle o 4 rybkach w tym pokolec.

GroTech - odpieniacz PS-150

994.00 PLN

Grotech to chyba solidna firma

Resun King 3 35W Wirnik igiełkowy

VS

W podobnej cenie turboflotor multi sl 1050zl chociaż to zewnetrzny do sumpa też sie nada.

VS

Apf 600 wszystkim znany i oklepany.

Wydaje mi sie że 2 bede aż za wydajne 3 to juz wyjalowi wode.

Zastanawiam sie czy materiały wykonania sa bliske deltec i czy warto dawać wiecej za coś czego moge w praktyce nie wykorzystać.

W domu nie planuje wiekszego akwa niz 300l bo dla mnie to chore to 1 a 2 wolalbym gotowke przeznaczyc na fure,czy wakacje.

Z odpieniaczami nigdy nie mialem stycznosci.

Przeglądajac oferty odpieniaczy nie widze zadnych kompromisów ani nic ciekawego poza tymi.

Sa albo slabe odpieniacze do 150l albo klasy sredniej jak te no i juz giganty za tysiace...

Nie musze mieć tego co kazdy ma,miło by było gdyby ktoś mial styczność z tymi 3 odpieniaczami a nie chwalił delteca bo ma-Chodzi o porównanie,odniesienie sie do tych 3.

Najbardziej zacheca mnie grotech bo ma niezla mocna pompe- chyba? grotech jakis tam prestiz niby ma i cena nie jest wygorowana- chyba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bierzesz pod uwagę odpieniaczy DIY ?

Paru kolegów na forum klei takowe pod zamówienie.

I choć sam żadnego takiego nie mam (ani żadnego z tych co wymieniłeś)

to za (myślę) nieco więcej niż połowę wymienionej kwoty - IMHO mógłbyś mieć całkiem dobre, a tanie DIY :googleye

17.03.2010r - 20.08.2012 http://nano-reef.pl/...m=posts&q=27683

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i myślisz tylko o nowych ? jest sporo ofert sprzedaży używek i z tego coś wybierzesz, więc może nie ma co się napalać na konkretny model

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grotech już nie ma żadnego prestiżu nie wiem czy odpieniacze tez ale sporo sprzętu to przepakowany w markowe pudelka chiński sprzęt i nie mowie tu ,ze jest zły ale po co przepłacać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemniej jednak, to fajny odpieniacz.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ciesze sie jak dziecko gdy widze gwarancje,pudelko i nowy sprzet,który zawsze mogę wymienić na gwaracji.

Żeby się zdecydować na uzywany odpieniacz musialbym mieć cene -50% a nie -20-30% jak jest na rynku.

Jak trafi sie naprawde dobra okazja Typu igła APF za 750zl to pewnie mialbym dylemat,bo gdyby pompa padla to musialbym doplacic ze swoich a i wtedy chcialbym wyjść ponizej tej kwoty :googleye odpienka.Nie muszę się ciąć o pare groszy by iść w coś "nie nowego" Nigdy nie wiem czy pompa chodzi tydzien czy rok lat a brak gwarancji to wiadomo... a pudlo mozna wyczyscic że bedzie jak nowe -pompa to 30-40% pewnie wartosci odpieniacza.Zreszta widze swoje pompy i nie tylko jak wygladaja po 2-3latach.

Co do Diy doliczając cene pompy do diy to pewnie 70% wyjdzie ceny nowego w sklepie."Ja" Wole doplacic 300zl i mieć coś markowego niż wynalazki,cuda te mniej i bardziej udane.

Akwarium to nie inwestycja dla mnie na tydzien czy rok, ze wzgledu na mozliwe gabaryty to bedzie sprzet na dlużej i nie rozmieniam się.

Pozdrawiam

================================================================

Edit :

http://aquareef.eu/web/katalog/producent/4/grotech/kategoria/13/odpieniacze/213/hea-150-s/

http://aquareef.eu/web/katalog/producent/4/grotech/kategoria/13/odpieniacze/215/ps-150/

Tutaj są 2 odpieniacze gro techa w tej samej cenie.Jak mam je porównać roznica chyba tylko w pompie ? bo wielkosc pewnie taka sama.

Z tego co widze to hea 150 calkiem niezle pieni.

Biorac pod uwage ze ten hea ma duzo nizej poziom wody to mysle ze pracuje nie gorzej jak apf a placi sie ponad 400zl mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.