Przemek Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2014 biała Sylvania i niebieska to dokładnie TE SAME świetlówki co ATI Aquablue/ATI Blue plus. Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jogi_18 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2014 "Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać" jak mówi hasło reklamowe pewnego proszku Mam u siebie te świetlówki zakupione lecz jeszcze jestem przed wymiana oświetlenia z HQI na T5 więc niewiele mogę powiedzieć poza tym, że cena jest naprawdę kusząca i zachęcająca do prób. W poprzednim zbiorniku świeciłem ATI i bylem zadowolony. Teraz nawet jak będę musiał wymieniać co 4 miesiące to i tak wyjdzie taniej niż ATI co pół roku Pozdrawiam Artur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarecki.g Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2014 Tak, jak pisałem wcześniej Sylvania to zdecydowanie nie są takie same świetlówki, jak ATI - w Coralstar dodatek widma uv powoduje, że bez ATI Blue Plus na baniak nie da się za długo patrzeć, a na samych ATI Blue Plus jest ok tylko przydałaby się czysta aktynika, także dopiero zestaw ATI Blue Plus + Sylvania Coralstar jest ok. - świecą dwie świetlówki "niebieskie" a efekt mamy, jakby świeciły dwie niebieskie i aktynika... To samo tyczy się białych - Marinestar jest za "zimna" bez ATI Aquablue w baniaku jest "siwo" i dopiero w połączeniu z ATI jest ok. Podsumowując uważam, że świetlówki Sylvanii są świetnym (i tanim) uzupełnieniem świetlówek ATI czy Giesemann itp. ale na pewno nie da się oprzeć całego oświetlenia baniaka tylko na nich. pzdr Jarek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2014 Dorzucajac swoje 5 groszy mamy jeszcze NARVA BLUE ktroa swieci jak swietlwka z napisem ATI Blue Plus Co do samych producentow swietlowek to wiem ze sa tacy jak OSRAM PHILIPS NARVA i wposmniania SYLVANIA Uzywam Narvy Blue i juz do ATI nie wroce. Powod prosty roznica tylko w cenie. Przy nastepnej wymianie swietlowek bede kombinowal z odpowiednikaim (PURPLE / PINK) bo tez takowe sa. Miedzy innymi do podbijania kolorow w witrynach sklepwych czy w chlodniach na mieso co by wygladalo swiezo. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2014 To ja też dorzucę swoje 3 grosze Miałem założone w jednej lampie świetlówki ATI blueplus, Narva Blure i Sylvania Corlastra. Każda świeciła inaczej, najbardziej podobne widmo miała ATI i Narva ale różnice były, Narva świeciła jakby trochę słabiej, natomiast Sylvania ma zupełnie inne widmo od ATI BluePlus, jest jakby bardziej jasno niebieska ale nie aktyniczna. Generalnie dziwna Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2014 Ile ludzi tyle opini. Ja sobie porównałem świetlówki niebieskie firm ATI, AM, Sylvania i Narva, oraz rury 15K ATI, AM i Sylvania. Na moje oko odpowiedniki różnych firm świecą bardzo podbnie. Niby jest jakaś różnica, ale tak mała że moim zdaniem pomijalna. A jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać? Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Noooo Szukajcie (czytajcie) a znajdziecie. Oficjalny dokument rozwiewajacy wszelkie watpliwosci dotyczace kto pordukuje swietlowki KZ i ATI Co prawda producent zastrzega roznice, ale przyznaje sie do "winy" http://reefbuilders....mment-135608550 ........Although it is true that both the KZ and ATI lamps are both made by Sylvania....... Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcosB Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2014 Heh...dobre, dzieki bo własnie zaoszczędziłem trochę na rurach. Cytuj 1800L + 1500W + SPS = :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2014 pisałem o tym kilka lat temu ,żadna nowość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
s_zero Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 Jeśli chodzi o produkcję świetlówek to większość jest produkowanych przez sylvania, nawet ktoś taki jak philips i osram w pewnym zakresie zlecają im to, oczywiście dla każdej firmy są one produkowane inaczej w zależności od wymagań konkretnej firmy. Sam się zdziwiłem wiele lat temu jak byłem osobiście w fabryce sylvanii w Niemczech. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
s_zero Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 A teraz Panowie ponieważ jestem nowy to mam pytanie odnośnie oświetlenia. Mam zamiar założyć oczywiście akwarium morskie. Myślę nad oświetleniem które sam mam zamiar zrobić. Akwarium będzie o wymiarach 100/60/60. W planie mam umieścić 4 świetlówki (nazwijmy to z przodu i z tyłu akwarium), centralnie po środku chciał bym zamontować lampę HQI, oraz powiedzmy w tej samej osi co lampa HQI po 6 ledów ewentualnie po 2 paski ledowe z każdej strony ( ledy były by oświetleniem tylko i wyłącznie w nocy, czy w akwarium nie będzie w nocy za jasno?). Jakie świetlówki polecacie, jaki żarnik oraz jakie ledy. Kolejna sprawa to jakie oświetlenie zastosować w sumpie, może być tylko świetlówkowe (będzie odpalane tylko nocą, wyczytałem że tak najlepiej). i Sorry że tak się wtrąciłem tutaj z tym tematem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 21 Lutego 2014 planuje wymiane 6 rur pod sps jakie swietlowki ,kombinacje polecanie narva,sylvania Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldimas Zgłoś Napisano 21 Lutego 2014 3x coralstar aktynika i 3x Marinestar lub 4xCS i 2x MS bedzie bardziej niebiesko jak mialem pierwsza wersje 3/3 i bylo OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 21 Lutego 2014 całkiem niedawno w innym wątku konsultowałem wymianę świetlówek u mnie w tanku 4x24w, kupiłem więcej świetlówek niż potrzebuje i porobiłem sobie amatorskie testy wizualne, marinestar bardzo podobne do aquablue blue plus ostrzejsze od narva2 która jest słabsza i ciemniejsza,ma tak jakby czystszy niebieski, natomiast coralstar to mój błąd zakupowy, dla mnie jej światło jest jakies dupowate, obecnie trafila do magazynu. natomiast co do produkcji i sugerowanie sie ze sa z tej samej fabryki to slepa uliczka, to nic nie znaczy przyklad firma samochodowa valeo produkuje w jednej fabryce lampy do golfa a 25 metrow dalej do panaremy i myslicie ze to te same klosze??? drugi przyklad irlandia nenagh fabryka procter i gamble przeniesione do łodzi, moje współlokatorki tam pracowały kiedy mieszkałem w IE i przynosily mi z prac kosmetyki hugo bosss, lacoste, baldesariini itp itd generalnie najdrozsze marki a obok na lini lecial bodajze gillette, robili go ci sami pracownicy np wtorek,sroda boss czwartek piatek gillete, ta sama fabryka ta sama linia ten sam personel tylko bulk 1000litrów postawiony przed linia inny, wiec to nie zawsze jest to samo i tak samo ze swietlowkami nie musza byc wypelnione tym samym. Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 21 Lutego 2014 Warto przy 6 swietlowkach dac jedna różową, np sylvania grolux. Ja dałbym 5 coralstar i jedną grolux. Jak będzie niefajnie to jedna coralstar można zamienić na marinestar. wysłane przez tapatalk Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldimas Zgłoś Napisano 21 Lutego 2014 przemek kiedys robil testy sa gdzies na forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 21 Lutego 2014 http://nano-reef.pl/topic/37090-mity-czy-prawda-swietlowki-roznych-producentow/ Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 21 Lutego 2014 Warto przy 6 swietlowkach dac jedna różową, np sylvania grolux. Ja dałbym 5 coralstar i jedną grolux. Jak będzie niefajnie to jedna coralstar można zamienić na marinestar. bez sensu jest dawać 5 takich samych świetlówek, ja zawsze myślałem że po to się je urozmaica w lampach żeby zabezpieczyć szerokie spectrum widma bo przecież nie odgadniemy który koralowiec akurat jakie potrzebuje? Noooo Szukajcie (czytajcie) a znajdziecie. Oficjalny dokument rozwiewajacy wszelkie watpliwosci dotyczace kto pordukuje swietlowki KZ i ATI Co prawda producent zastrzega roznice, ale przyznaje sie do "winy" http://reefbuilders....mment-135608550 ........Although it is true that both the KZ and ATI lamps are both made by Sylvania....... tam jest napisane wyraźnie że to nie ten sam produkt: "....we herewith confirm........ Coral Light AREN'T identical with ..... ATI." albo ja źle rozumiem angielski co jest możliwe bo od 3 lat go nie używam. Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 21 Lutego 2014 bo te świetlówki faktycznie nieco się różnią.. Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 21 Lutego 2014 co to jest to ps pigment int??? Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 21 Lutego 2014 PS to pewnie Pacific Sun,czyli jakas nowa swietlówka od Przemka, Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 21 Lutego 2014 oby chyba każdy na tym forum łaknie nowości Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 22 Lutego 2014 Thomas no a ja się właśnie zastanawiam, czy koralowcom jest potrzebne szerokie spectrum. A może potrzebne jest bardziej dla naszego oka? Lub do uwypuklenia niektórych kolorów? wysłane przez tapatalk Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 22 Lutego 2014 no właśnie sam chciałbym wiedzieć na ile pomagamy koralowcom urozmaicając światło a na ile tylko poprawiamy odczucia wizualne? Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gaber Zgłoś Napisano 5 Lipca 2014 (edytowane) Witam odświeżę temat i zapytam. Słowem podsumowania - Narva 2 Ati Blue Plus to samo widmo, ale oceniacie ją jako bardziej jasno niebieską - Sylvania Coralstar to taki niebieski wpadający we fiolet (przesunięty ku super aktynice) taki ciemniejszy Ati Blue Plus - Sylvania Grolux można stosować jako zamiennik KZ Fiji Purple i Ati Purple Plus - Sylvania marinstar jako zamienik Ati Aquablue special Czy tak jest, czy coś pokręciłem? czyli jak oceniacie zestaw 8 rur 1. Ati Blue plus (bo mam) 2. Ati Purple Plus (bo mam) 3. Sylvania Coralstar 4. Sylvania marinstar 5. Narva 2 6.Sylvania Coralstar 7. Sylvania Grolux 8. Narva 2 ewentualnie zamiana 1 z 5 oraz ewentualnie 1 x Marinstar zamiast Narva 2 na 8 lub Groluxa na 7 Wytłuszczonym drukiem zaznaczyłem w 2 świetlówki pod jednym obiegiem w Ati sunpower. Powinna wyjść jasno-niebiesko z delikatnym cukierkiem pozdr Edytowane 5 Lipca 2014 przez Gaber (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach