Skocz do zawartości
mmedenski

Tridacna- problem

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj podmieniałem wode i najprawdopodobniej żwirek wpadł do wnętrza małza i dzis rano był obkurczony. Wieczorem schował/a sie prawie cały i postanowiłem go obrócić w dół. Nie wiem czy dobrze zrobiłem i czy to mu pomoże. Może ktoś z was miał podobną sytuację, czekam na poradę.

Myślałem że sam się oczyści, bo zmienił początkowo pozycje, troche sie nachylając w dół otworem, ale jak widać jest na razie tylko gorzej. W naturze pewnie same sobie jakoś radzą, no ale chyba w akwa słabiej;)

Czy nie zaszkodzi mu wiszenie w dół?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to za malza, jaka wielkosc? U mnie radzily sobie bezproblemowo z takimi sytuacjami, czasami cos im wpadalo. Nie bardzo rozumiem co znaczy w dol, bardziej stromo? Jestes pewien tego zwirka bo moze byc inna przyczyna. Masz jakas fote?

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dół tzn "do góry nogami", otorem w do dołu, pomyślałem sobie że może w ten sposób wywali kamyka, skoro cały dzień tego nie zrobił bo mu gorzej. Na 99% jestem pewiem że mógł tam wlecieć żwirek.

Małż wielkości 10cm, niestety nie mam dziś foty.

Nigdy tak sie wcześniej nieobkurczał, stąd mój niepokój.

A myślisz że jak go zostawie w takiej pozycji to mu sie zrobi `gorzej`?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie byłem zobaczyc co sie dzieje w akwa, a cwaniak ześlizgnął sie ze skałki na żwirek `pyskiem` w dół i ...nic nie widac.

Ale wynika z tego, ze ma troche pary więc pewnie nie tak żle z nim.

Na razie go nie ruszam zobacze rano.

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś rano postawiłem ją `na nogi` i widać że dochodzi do siebie, więc albo kuracja pomogła albo był to przedwczesny alarm;) Dzięki za odzew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

Robisz zdjęcia aparatem Sony? jeśli tak, to ustaw program jak dla pochmurnego nieba a program na lampę - 5L. Koralowce będą oświetlone lampą(oddaje lepiej kolory), ale nie będzie ciemne tło - będzie wyglądało naturalnie.

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzięki, tylko, że przy włączonej lampie nie mogę ustawic balansu bieli na pochmurne niebo, zmienia na automatyczny balans bieli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ogarniam juz waszych pomyslow glowa w dol :) heheh Boze litosci a czy malza nie przywiazala sie do skaly oderwales jej nitki ? nie dostykaj tego zwierzecia nic jej nie bedzie jak wpadnie zwirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam się z rs4. nie ruszaj Marku a będzie ok. ziarenko to nie problem dla małży.

ps coś Marku mi się nie chwaliłeś nowymi nabytkami. daj na priv co tam nowego słychać.

buziaczki dla pszczółki :)

if you're going through the hell... keep going

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.