Skocz do zawartości
nanorafa

Drgania urządzeń przenoszące się na szyby zbiornika

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wygląda sprawa drgań, wibracji które przenoszą się na szyby z pompek i innych urządzeń zanurzonych ? Ma to wpływ na spoiny? wytrzymałość? Jak to u was wygląda?

Kostka 100x100x50cm,

Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower

Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055

Obieg: NewJet 4500

Reaktor Ca, DIY

Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma to wpływ na hałas - czyli na skoki mojego ciśnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim akwa nic nie drga,ale ciszy też brak,coś tam szumi ,najgorsze jest wtedy jak te pie.....ne ślimaki wlazą na pompe cyrkujacyjną i zastygną w ten sposób że lekko dotykają szyby !!!!! szlag mnie trafia ! pompa zawsze ma wibracje ale jak ślimor łomocze skorupą o szybe to bym go ... przerobił na mielone kotlety.Ajeszcze gorsze jest zazwyczaj jego usunięcie bo siedzi od tyłu,za pompą w prawie niedostępnym miejscu.Dobrze że akwa nie stoi w garażu bo młotek wtedy był by pod ręką !!!:googleye:banghead

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:):)

robi, u mnie działo się tak samo i podobnie reagowałem. Czasami się nawet tego sku... ślimaka nie dało wepchnąć w dół bo się nie mieścił a do góry nie mogłem bo mocowanie pompki przeszkadzało. Rany, ile zdrowia prze te ślimaki straciłem

:googleye

ed.

No ale jesteśmy sobie sami winni bo trzeba było albo inaczej urządzić akwarium albo regularnie wyjmować pompki i czyścić je oraz ściany z glonów.

Ale o wytrzymałość spoiny to bym się nie bał. No chyba, że młotek będzie pod ręką :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odniosłem się tylko do spoiny silikonu,ale hałas jest faktycznie i nieraz go bardziej słychać u sąsiada niż u nas.Co do ślimaków to podobne sytuacje u mnie były i zawsze w nocy,też zdrowia straciłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.