Skocz do zawartości
GAWRON

Oswietlenie

Rekomendowane odpowiedzi

Na forum jest wiele na temat oświetlenia, ja mam konkretne pytanie zbiornik 110x50x50 napewno ktoś z was ma podobny, i moje pytanie jagie jest optymalne i co zastosować zaznaczam że lampa będzie DIY.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czyli masz akwa prawie takie same jak ja, a więc może coś wybierzesz, podam ci stare oświetlenie (1) i obecne po zmianie(2)

1. HQI 150 metoda DIY + 2 x T8 18W aktyniczne Arcadia,jakie efekty można sprawdzić u mnie na stronie i ocenić

2. HQI 150 AM + (1xT5 39W White AM) +(1xT5 39W Blue AM), jakie efekty jeszcze nie wiem dzisiaj "odpalam"

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam akwa 100x40x50h i swiece 1x70W BLV 10000K + 2xT5 39W ATI BluePlus + 2xT5 39W ATI AquaBlueSpecial.

Aczkolwiek zastanawiam sie nad przesiadka na 1x150W i 2xT5. Chyba, ze bedzie malo to dorzuce jeszcze 2xT5. :)

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 1 x hqi 15o - 10 000 k i 2 x t5 aktynika, wiec podobnie ja Roman i Arcadio

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedzi, poczekam na opinie Romana jego 2 wersja oświetlenia wydaje się ciekawa . Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@Gawron Jeszcze nie podzielę sie z obserwacji nowego oświetleniea bo musze jeszcze raz wykonać obudowe do T5,

le już niedługo.

@alex , zmieniaj zmieniaj bo myślę że warto

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

120x50x40(wys) i świeci u mnie 2x36W T8

ale to podejście ekstremalne :)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co myślicie o oświetleniu akwarium 66l 55x30x40(wys) mam zamiar wstawić 5 świetlówek T8 każda po 18w a może dać 4 świetlówki i HQI 70W ??

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@Raffy, w HQI bym się nie bawił przy takim małym litrażu, ale T5 jak najbardziej.

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a z samymi T8 by nie pociągneło ??? nawet 5x18

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@Raffy, i też "pociągnie" ale jak masz mozliwosci finansowe to ani minuty bym sie nie zastanawiał, znam osoby kóre chodują i rozmnażają Acropory pod samymi T5.

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć jest mały problem bo zakupiłem już belki oświetleniowe i mam dwie świetlówki aktyniczne T8 marine-glo

mugłbym wymienic jedną opraweT8 na T5 ale ile bym wyszedł na plus???kilka wat??:con

a co do twardzieli to narazie nie zamieszkają w moim akwarium :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam akwa 90x40x50. Oświetlenie HQI 2x150W i Phillips Tl03 3x20W czyli w sumie 360W. W życiu bym nie przeszedłz HQI na T5. Próbowałem ale po zamianie akwa się nagle zrobiło martwe. Bez blików to zupełnie nie to.

@Raffy - ja na Twoim miejscu założyłbym HQI 70W i 2 świetlówki.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

woda się nie przegrzeje z HQI 70w przy akwarium 66l a może skombinować sobie jakiś wiatraczek????? jaki żarnik polecacie?

w Leroy Merlin (czy jak to sie pisze)widziałem gotowy halogen 70w tylko że z wykłym żarnikiem,wystarczy wyjąć ten zwykły i wsadzić 14 000k???czy potrzeba jakiś przeróbek ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, taki halogen to nie metahalogen, nie znam się na elektryce ale chyba najlepiej zrobisz kupując w aqva-lighcie gotowa lampę 70W, cena śmieszna a nic nie trzeba kombinować. Belki możesz wykorzystac na aktyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do żarników- ja stosuje 13 000K AM, jest ok. Słyszałem że bardzo dobre produkuje aqua connect, ale cena nie zbyt ciekawa. Zostaje jeszcze Blv i sylvania. Ja w swoim nowym akwa jeżeli nie zmontuję T5, dam żarniki 16 000K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co powiecie na 3x18w T8 (w tym 2 świetlówki aktyniczne) i 2x t5 24w śiwetlówki dzienne????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

jak widomonie warto sie nawet paprac z oswietleniem w solniczce jezeli zamierzasz oprzecswiatlo na T8,odrazu je wywal i daj T5,bedzie super, a ty nie bedziesz sobie pluc w brode ,ze............

Ewemtualnie HQI i @x T8,ale w ostayecznosci!!!

Jak same swietlowki to tylko T8,chyba ze tylko zamierzasz rybki hodowac,ale to inna bajka.

Pozdrawiam.

_________________________ | | | Już niedługo odpalam !!! | |_________________________

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. mnie HQI w tym przypadku jest gorsze od t5, jeśli Raffy nie chce dać samych T5 niech zamontuje HQI. Najlepiej niech raffy zrobi tak: kupi za 100zł w korale pl statecznik 4 * 24 W T5 i będzie git. jeśli chce drożej i mieć kuchenkę bez okapu w lecie niech kupi HQI. T8 nie komentuje, choć widziałem tez na nich akwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie że o temperaturę przy HQI najbardziej martwia sie ci co go niemają. Zobacz jaki mam power do tego jeden wentylator - akwa zakryte!!!!! - brak tylko tylniej ścianki co poprawia cyrkulację i zawirowania powietrza nad wodą i temp jest max 28C. Niezależnie od temp. na dworze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - z boku mam po prostu wyższe szyby o 20 cm z wklejonymi podstawkami na pokrywę. W pokrywie znajdują sie 2 lampy HQI i 3 świetlówki. Przód jest zasłonięty zdejmowaną płytą PCV, tył odkryty - tam wychodzą wszystkie rury i jest zamontowany wentylator DOSPEL 10W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo ciekawy jestem jak to zrobiles , nie masz checi kliknac fotki ?:)

(Chyba ze widac w galeri na ktorejs fotce , to pujde popatrzec)

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanko :)

Oprawy oświetleniowe będę powieszone około 12cm nad poziomem wody czy przykryć akwarium szybą aby woda nie uszkodziła oświetlenia????

:Dozingoff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.