Skocz do zawartości
Grzegorz Dyzma

Konserwacja oswietlenia

Rekomendowane odpowiedzi

Czyscimy szybki, myjemy odpieniacz, pompy, obrzeza akwrium gdzie zbiera sie sol.

W podobny sposob co jakis czas poswiecam kilka chwil lampie. Wyciagam myje swietlowki. Ocet czy plyn usuwajacy kamien w lazience doskonale sobie radzi. Odblysniki tez i roznica po takich kosmetycznych zabiegach jest ogromna. Ale nie wiem czy od soli, czy od wlasnie szczyszczenia odblysniki wyraznie zmatowialy.

Robicie cos w tym temacie? Wymieniacie odblysniki, polerujecie filtry w HQI, jak zabezpieczyliscie ledy?

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja raz w miesiącu myję lampę (obudowa i szybki) i "odkurzam" jej wentylatorki. A potem dalej ....NR :)

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzegorz na matowiejące odbłyśniki najlepsza jest pasta polerska np. TEMPO świecą się po tym jak psu jajka na wiosnę :) Ja przy morskim tak robię raz w miesiącu, przy słodkowodnych raz na pół roku :)

Akwarium 180L Ricordea&Zoa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak potem woda sie skrapla? bezpieczne to? ja co rano mam rose na lampie i kapie z wszystkiego

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzegorz ale dlaczego ? Masz zamkniętą koronę nad akwarium ?

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#333818 Grzegorz Dyzma :

a jak potem woda sie skrapla? bezpieczne to? ja co rano mam rose na lampie i kapie z wszystkiego

Masz na myśli czyszczenie pastą? Ja robię to tak:

1. czyszczę samą wodą

2. Czyszczę płynem do szyb

3. Wycieram do sucha

4. Polerka (jak widzę, że są zmatowione już trochę)

5. Myję pod bardzo ciepłą wodą

6. Wycieram do sucha i zakładam

Akwarium 180L Ricordea&Zoa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam pokrywe ktora znacznie ogranicza ucieczke wody, ryb i pomaga utrzymac temeprature. W okresie letnim gdzie swietlowki przegrzewaja wode uchylam tylny panel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez pokrywy jak widzę to mam komfort na maksa. Oprawy czyszczę tylko przy wymianie świetlówek. Lampa wisi na wieszakach z nierdzewki. Jeżeli chodzi o straty w rybach to wyskoczyły w ciągu dwóch lat dwie Nemateleotris magnifica i jeden ocelaris. Dolewka rzeczywiście pracuje na maksa myślę że przy 450 litrach to około 3-5 lit dziennie.

pozdro

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czyszczenia aluminium i nie tylko polecam pastę Amway koszt około 40 zł nie rysuje powierzchni a świeci się zarąbiście ja polerowałem ostatnio dodatki z alu które mam przyklejone na silikonie do szyb usówa nawet zarysowania i co ważne jest czysta biologicznie więc po ewentualnym skropleniu do wody nie narobi syfu. Pozdrawiam.

akwarium 270x40x70 / sump 170x30x50 / MBK 200 DIY Tunze WG DARKA / cyrkulacja 4 x 6000 / obieg New Jet 3000 / grzałka 350 w Atman / 8x T5 DIY + Ledy nocne / 100 kg żywej skałki / 20 kg piasku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.