Skocz do zawartości
zielony mintaj

Desjardinii i veliferum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy jest jakiś 100% pewny sposób, żeby odróżnić zebrasomę desjardinii od veliferum? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, widzę temat na czasie :) Desjardinii od Veliferum dość łatwo odrożnić. Tak jak pisze Andrzej jest kilka różnic kolorystycznych. Troszkę trudniej jest, gdy rybcie są młodziutkie i niewybarwione.

Ja ostatnio zgłębiałam inny temat. Jak odróżnić Desjardinii z Morza Czerwonego od Desjardinii z innych rejonów. I potwierdziło się, że też jest różnica :)

Ja osobiście jestem zdecydowana fanką Desjardinii z Morza Czerwonego. Kto widział - wie, dlaczego :D

A.

Reaktywacja 08.2010 - A&N Reeftank

sygnat1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio słyszę, że veliferum i desjardina to ta jedna sama ryba, jednak chyba nie :) Pokażę różnicę w wyglądzie moich ryb

Desjardina:

22070585.jpg

Veliferum:

22070601.jpg

Żółć, żółć i kropki kropki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanko czy trzymanie w jednym zbiorniku tych dwóch gatunków nie stwarza większych problemow? Pokuszę się nawet o pytanie czy te dwie i żółtek w jednym zbiorniku dadzą radę? Dodam że narazie w zbiorniku z pokolców jest jedynie hepatus, dojść miał by jeszcze sohal ale wiadomo że z racji jego usposobienia dołożę go na koniec wpuszczania obsady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej 2 żółtki i np. desjardinii. Veliferum i desja to trochę 'inne' zebrasomy, obie rosną jak patelnia. Żółtki zazwyczaj się dobrze dogadują, wpuszczone naraz do akwarium. Ale Z desją i veli to były i są problemy, czasami mniejsza desja goni ostro veliferum, pewnie za jakiś czas zostanie u mnie jedna z nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.