Skocz do zawartości
Admed2

Nagły skok PO4 ! Pellety

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

ZAwsze miałem Po4 na poziomie 0,046 i nie mogłem zbić więcej. Zastosówałem 2 tygodnie temu pellety i mam masakre.

PO4 = 0,18 ( korałe zaczynaja tracic tkanke )

NO 3 < 1 ( miałem zawsze ok 5 , przed pelletami )

Pelletki co prawda zmniejszyły NO3 ale co sie stało z PO4 ? stosowałem na spływie absorber fosforanów ale widocznie z miernym rezultatem . Teraz chce zasypać filtr ale niestety musze czekac bo nie mam juz ROWY.

Czemu tak zareagował zbiornik?

Nie pisz dużymi literami.

mintaj

akwarium 150x50x50,

Sump 120x40x40

Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5

Cyrkulacja : Tunze

Obieg : Tunze 1073.040

Sterowanie : Profilux II

Reaktor wapnia : Deltec FP509

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze słyszę,żeby kulki dojrzały w 2 tygodnie i od razu taką robotę zrobiły. Szukałbym więc przyczyn gdzieś indziej w systemie, lub podejrzewał jakąś wadliwą partię, jeśli juz koniecznie chcesz wszystko zwalić na BP.

Poza tym przy 0,18 to nawet sps-y jeszcze tkanki nie tracą. Co innego szok po tak skokowej zmianie, ale szukaj raczej przyczyn dalej.

A jak inne parametry? Tylko nie pisz że książkowe.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Admed2, tak jak napisał Tomasz. Nie ma możliwości żeby kulki coś zrobiły po 2 tygodniach (ani na plus ani na minus)

Może coś innego się stało w baniaku ? Przestawiałeś coś ? Może po podmiance, trefna sól ?

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile dałeś tych kulek na początek ??

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.

Panowie ja początkującym akwarystą nie jestem i wiem że nie możliwe jest skok Po4 przez kulki które są w obiegu od 2 tygodni. :) Co do utraty tkanki to uwierz mi tomasz że jest to możliwe ponieważ skok zbyt wysoki zawsze odczuwalny jest przez bardzo wrażliwe SPS. A tu co by nie patrzeć jest skok 4 krotny prawie.

Może to jakas ferelna partia. Dałem absorber ROWY i zobacze co sie bedzie działo.

Pozostałe parametry są w normie

Kh - 7,50

Mg i Ca ( w nornie w stosunku 1/3 )

Wody nie podmieniałem w przedziale 2 tygodni. Jedyne co podałem ostatnio 2 razy ( dzien po dniu ) to pokarm dla korali od Kszyska Tryca. Nie sądze żeby dyło to przyczyną ale kto wie.

akwarium 150x50x50,

Sump 120x40x40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież wyraźnie napisałem że mogą tracić w wypadku nagłego skoku PO4, anie takiej jego wartości. Więc w co mam wierzyć?

Poza tym tytuł Twojego posta sugeruje że winne są BP, a to chyba nie dość że przedwczesny to zupełnie nieuzasadniony wniosek.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze na wszelki wypadek wez z akwarium 4 l wody (podmiana i tak sie przyda) i dodaj 1/10 dawki pokarmu, jaki zapodales. Nigdy nic nie wiadomo.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Admed jak PO4 skacze z 0.01 na 0.10 to jest skok DZIESIECIOKROTNY, a ja mialem ostanio skok TRZYDZIESTOKROTNY i nic sie nie stalo, a bywaly u mnie skoki DWIEŚCIEPIĘĆDZIESIĘCIOKROTNE i nic nie padało, mimo że miałem >50 gatunków acropor. wystarczyla jedna trefna sól TROPIC MARIN by w ciagu 4 miesiecy położyć 90% obsady. Także Admed może byc tak, ze sie dowiesz co jest przyczyna jak wymiesz cały system. Tak jak u mnie bylo, ze jedynym elementem systemu pozostała trefna sól bez soli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm z tą solą to nie pomyslałem a właśnie wymieniłem bo mi sie skończyła

akwarium 150x50x50,

Sump 120x40x40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.