Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

#339133 Pudzianek89 :

Spotkać można różne opisówki. 60 80 albo 105, ale tak czy tak jest opisany, modelowo jest to ReefMax 60 Więc z tych odpieniaczy pasuje tylko mały hydor. Wymiarami itd każdy RM jest taki sam. Jedynie osprzętem czyt. elektroniką, reset'em na wierzchu, brakiem oczka, które przecierało kable i takimi drobnostkami których właściwie nie widać. W każdym jest taki sam panel. Nie licząc RM sPRYTnego, Marqo i kilku pozostałych osób :p

ja wiem bo nawet miałem RMa , to Krzyśkowi się coś popierdzieliło

+ sump , HQI 150W + 2x T5 24W ,
,111.jpg

http://www.przyczepa4u.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście chciałbym, żeby było więcej modeli RMa. Podobno miał wyjść modelowo 100 (ok 300-400L) Padło kilka info na forum i ślad zaginął... Odpieniacz brałem z RS po "lepszej" cenie(rabacie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj, z niecierpliwoscia czekam na wyniki Twojego odpieniacza - rozmiary wygladaja bardzo zachecajaco :-)

Moglbys napisac, czy zmieniales poziomy pomiedzy przegrodami? Widze na zdjeciu, ze rurka z pompy sie o cos opiera, ale nie jestem pewien czy tylko podtrzymuje rurke, czy tez blokuje przeplyw?

Trzymam kciuki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#339615 Tofik :

CO do innych modeli RM, to w tym roku ma się ukazać na rynku RM w wersji 300L :p, ponoć premiera już była gdzieś za granicą

Tofik, do Suwałk masz rzut beretem chyba. Skocz do fabryki zobacz przez szybe czy juz skladają ta 300setke :p

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polska jak zwykle zacofany kraj... Niestety muszę zasmucić Was z tego względu, że dziś w nocy zmieniłem odpieniacz na oryginalny. Hydor pienił jak najbardziej ok, ale jest spory problem z obiegiem natlenowanej wody. Hydor zbiera wodę od góry, natomiast obieg ciągnie wodę z dołu. Wychodzi na to, że w obiegu jest ciągle ta sama woda, która jest pozbawiona tlenu a odpieniacz mieli w miejscu. Całe szczęście, że nie spie po nocach, bo bym miał po rybkach... Właśnie siedzę i kombinuje jak zrobić obieg, aby to wszystko sprawnie funkcjonowało. Jakbyście mieli jakiekolwiek pomysły to proszę o info. Tak, zmieniłem poziomy, bo zamiast do 3 komory wracała do 2. Patent z kartą :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie możesz wrzucić obiegówki do ostatniej komory i zasysać wody z komory odpieniacza? Wtedy wlot ustawiasz odpowiednio wysoko, żeby zasysa wodę po odpieńku. Ew. możesz podnieś pompę w komorze z odpieniaczem (ustawić na odwróconych koszykach czy coś w ten deseń).

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest dobry pomysł :p Ale wtedy musiałbym mieć oryginalną pompe, a chciałem ją zmienić na wydajniejsza. A w nie oryginalnych pompach jest zazwyczaj regulacja bez rurki, którą ta woda mogłaby być zasysana. Więc problem można łatwo rozwiązać pod warunkiem, że będzie pompa od RM i będzie "jakoś" zaciągać tą wode. Myślałem nawet żeby w 1 komore wsadzić odpieniacz, ale wtedy bym nie miał koszyków z filtracją.

Aha... I patent z podniesieniem pompy nie wypali. Wcześniej chciałem tak zrobić, ale pompa jest po prostu... za duża.

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tam postępy i na jakim odpieniaczu w końcu jedziesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co wydaje mi się, że jeden błazenek ma ospe... Czosnek w baniaku i zobaczymy co dalej. A odpieniacz standardowy. Czaiłem się na pompe hydora do obiegu ale nigdzie nie ma wymiarow a żaden ze sprzedawców poproszonych o zmierzenie wielkości tej pompy nie daje znać. Dalej ten nieszczęsny obieg mnie męczy. Nawet już myślę nad usunięciem całej pokrywy z 3 komory, żeby go tam zamontować, tak jak zrobił Luft. I wtedy dwa odpieniacze... Ale może coś jeszcze wykombinuje. Nie mam głowy ostatnio, żeby się bawić w takie rzeczy. Dam znać w każdym razie jak coś zmontuje. Nawet jak nie będzie działać :clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się okazało na całe szczęście nie było ospy. :) Oglądając zdjęcia innych reefmaxów tak spodobał mi się biały/jasny piach, że musiałem go zmienić. A skoro wymienić piach, to szkoda było te kilka zł spuścić do "wielkiego ucha"... Więc w ręce wpadła 30-stka aquaela dla braciszka. Zdjęcia całości podeśle wieczorem. Póki co docieram hydorka, więc niedługo kolejne podejście do montażu :help1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zakładam akwarium rafowe 160l kupiłem odpieniacz Hydor 250.65 czy jest to dobry zakup, chodzi już 12 dni włożyłem 4,5kg żywej skały z której wychodzi kupa żyjątek + czarny krab, mam tam 18kg żywego piasku i 10 kg martwej skały. Cały czas chodzi filtr przelewowy 600l/h falownik 2800l/h w filtrze są absorbery purigen phosguard i 4łyżki węgla aktywnego, oświetlenie 250W 20000K działa 7godzin dziennie, niestety w tym odpieniaczu tworzy się niewiele piany, czy to normalne czy może muszę wymienić go na lepszy model (jaki?) Chciałbym dokupić korali i jakieś rybki, ale nie wiem czy przy tym odpieniaczu wszystko mi zdechnie.

Proszę o opinie na temat tego odpieniacza sprzedawca zapewniał że to rewelacja czy nie zostałem zrobiony w trąbę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie jestem zadowolony z hydora(tego mniejszego przynajmniej). Wiekszy jest obliczony na dużo większe akwa niż 160L więc sie nie masz co martwić. Masz świerzo założone akwa i jeszcze nie ma co pienić poprostu. Także poczekaj i na spokojnie zobaczysz za jakiś czas jak dojdzie życie to będzie co pienić.

Nie masz za dużo światła w tym akwarium?? Tak naprawdę to możesz i bez odpieniacza nawet jechać, obyś tylko podmianki robił.

Wrzucę chociaż kilka foto co się dzieje. Jakość lipna, ale coś tam już widać...

post-11891-0-18295100-1306962723_thumb.jpg

post-11891-0-37597600-1306962760_thumb.jpg

post-11891-0-77443300-1306962792_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak udało Ci się z tym Hydor'kiem? :geek: Zdjęcia mile widziane :whistle:

Hydor zaczął pracować ale w/g mnie nie jest do końca b.dobry.Zajmuje dużo miejsca w akwarium,musi chodzić na pełnych obrotach żeby był skuteczny i trochę przesadzili oceniając jego pracę wystarczającą na 250l,uważam,że 160l to nie jest wygórowana pojemność baniaka.Przy zakładaniu następnego zbiornika pomyślę o bardziej profesjonalnym sprzęcie.Zdjęcia ze 160ki pokarzę wkrótce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarku... Polecam założenie tematu w dziale "Nasze Akwaria" :whistle: Po dorzuceniu ostatnio 4kg skały zaczął się sajgon z glonami i teraz nie mogę tego za nic opanować. Od jutra zaczynam świecić krócej, może to pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dorzuceniu ostatnio 4kg skały zaczął się sajgon z glonami i teraz nie mogę tego za nic opanować. Od jutra zaczynam świecić krócej, może to pomoże.

Uwierz mi - nie pomoze. Poczytaj o cyklu azotowym, zrob testy i podaj wyniki.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że w tym wypadku tylko czas może pomóc, a świecenie mniej to tylko taki półśrodek. Wcześniej dojrzewanie przeszło bardzo gładko i bez większych problemów. Parametry pilnuje i są w normie. Niestety jeżowiec niechętnie się za nie bierze a glonów przybywa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.