Skocz do zawartości
Jarek GRZESZCZAK

problem z nowymi rybami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu mam problem z dopuszczeniem nowych ryb do zbiornika schodzą po kilku dniach.Korale w dobrej kondycji,na starej obsadzie zauważyłem problemy z oskrzelami tzn.przyspieszony oddech,zbiornik spory około 1300 l wody w obiegu mam obawy do używania chemii ze względu na korale.Czy jest możliwe że wyhodowałem w zbiorniku szczepy bakterii które uśmiercają ryby.Parametry z dnia dzisiejszego PH 8 wahania około 0.1 pomiędzy dniem a nocą,po4 0.03 azotany azotyny amoniak nie wykrywalne,ca 430 kh8 mg1500.Czy sterylizacja ozonowa pomoże jeżeli tak to na jaki okres czasu?Czy ktoś z kolegów miał podobny problem i jak temu zaradzic bo ręce opadają:)((Pozdrawiam Jarek

akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może zmień źródło zakupów ,kupuj po kwarantannie . ryby mogą być poławiane na cyjanek . jak w sklepie przetrzyma tydzień to już powinno być dobrze. często ryby zaraz z transportu trafiają do nowych zbiorników i są wtedy osłabione na maxa . tematu aklimatyzacji u ciebie myślę ,że nie trzeba poruszać :)

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze masz zasolenie za duze

Zbiornik 95x50x50 os 7x17W + actinica Led APF600 ,2x Koralia 3, sump 80L einheim 1250 start 10.2009

akwar1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aklimatyzacja godzinna około(40 minut minimum)zasolenie 1024.stawiałbym raczej na problem u mnie w zbiorniku,tylko nie wiem gdzie go szukac ,ostatnia ryba pływała u znajomego bardzo długo a u mnie 3 dni objawy te co u moich stałych ryb przyśpieszony oddech ,tyle że stara obsada tak żyje i nic.To nie cjanek siostra prowadzi gabinet weterynaryjny i wątroby całe

akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałeś wcześniej u siebie jakieś choroby? Ospę?

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ospa była 3 lata temu leczona specyfikami preisa skutecznie.nadmienie że problem tyczy się również krewetek a jod jest suplementowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz jakie ryby wsiedlałeś ?? Dużo masz piasku ?? Acha i 40 mmin to nie za krótko ?? Samo wyrównanie temperatur zwykle trwa około pół godziny..

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ryby najpierw siedzą w worku w sampie aż temperatura się wyrówna ,potem dopiero wyrównanie parametrów kropelkowo,pompy raczej nie sieją mam wrażliwą różnicówke która wszystko łapie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A są jakieś inne objawy? Czy tylko problemy z oddychaniem?

"Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

praktycznie tylko tyle nowe pobieraja pokarm wszystko ładnie a po kilku dniach bez żadnych objawów padają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Antychowicz Jerzy "Choroby ryb akwariowych" stawiam na zatrucie amoniakiem i azotynami. Odstaw jod i dolewaj bakterii. Na pewno nie zaszkodzi a może pomóc.

"Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to skąd te zerowe wyniki?

Stani zasugerował że problem może tkwi w miedzi mam instalacje na miedzi w domu ,tylko czy wtedy pierwsze nie poleciały by korale

pkt. 6 i 8 Regulaminu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz filtr UV ?

Akwarium 180L Ricordea&Zoa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a piach ? siarkowodor ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby wyeliminowac winę słabej cyrkulacji w sampie dołożyłem dodatkowe dwie pompy mam tam 50kg piasku w dsb odpaliłem uv dam znac za jakiś czas jakie zaszły zmiany oby na lepsze ,z nowymi rybami poczekam miesiąc napisze co i jak.Dziękuje za zainteresowanie pozdrawiam Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzymam kciuki:waving

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązanie problemu okazało się banalne ,woda została po prostu zdrowo przesolona a pomiar był dokonywany na trzech refaktometrach spławikowych i wszystkie okazały się do bani pokazywały 1.024 a było 1.030!!!!!stąd uwaga kontrolujcie zasolenie aby uniknąc podobnych sytuacji.Pozdrawiam Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarku napisz może jakich firm były te spławiki.

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

1 litr NP reducing biopellets

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej nie jest mozliwe, zeby 3 splawiki byly zepsute. One raczej pokazuja w innej skali. Ten problem juz tu ostatnio omawialismy.

Dobrze, ze sie wyjasnilo.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracam do tematu,informacyjnie no3 na hannie 1.5 po4 0.08 również hanna ,rybki u znajomego w baniaku mają się dobrze ostatnio test jednodniowy u mnie w akwa i powrót ryb do kolegi,objawy te same dzien dobrze potem przyspieszony oddech zasolenie skorygowane do prawidłowego poziomu,po rozmowie z kolegą jedyny wniosek jaki się nasuwa to mała ilosc tlenu w wodzie może jest konsumowany poprzez bakterie w dsb ,zaopatrze się w test na zawartosc tlenu i dam znac co i jak chyba że macie inne sugestie gdzie szukac przyczyny.Pytanie do Włodzimierza czy możliwe jest występowanie amoniaku przy takim no3 cykl azotowy moim zdaniem jest zamknięty chyba że się myle,czy dsb które ma około 3 lat nie jest problemem w akwarium?Proszę o porady i sugestie.

Pozdrawiam Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może ustaw falownik tak aby bił w taflę wody tak żeby była w ciągłym ruchu , lub nawet niech zasysa powietrze do falownika, woda powinna się natlenić i zobaczysz czy to cos pomoże.

pozdr Grzesiek

zwykle jak w wodzie jest mało tlenu rybki pływają przy powierzchni i łapią powietrze.

840l 240x70x50 3xLED 240W, PrizmDeLuxe 1400+ReefOctopus,STA1,DoserOne,UV+O3 Hailea-100,3xJVP,Salinity&Ph monitor 2771, LR ze 100 kilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rowniez brak tlenu nie jest przy takim odpieniaczu mozliwy.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do jakiego żeś skorygował i jakie ma kolega ? Ryby hipoosmotyczne czyli praktycznie wszystkie morskie poza rekinami, płaszczkami i czymś tam jeszcze, dobrze znoszą przejście z wysokiego zasolenia na niższe ale odwrotnie to dla nich duży stres i obciążenie - o ile zmniejszyć zasolenie można praktycznie natychmiast z np. 1.022 do 0.018 to odwrotnie powinno się to odbywać o 0.001-0.002 na dobę

250 L obecnie drzemie i czeka na lepsze czasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,obecnie jest 1.024 węgiel w obiegu wymieniany co kilka dni,czekam jeszcze miesiac z powrotem ryb a no3 sztucznie podbijam aby korale nie poleciały,mierzyłem również cu salifertem i wskazania zerowe tak że pozostaje czekanie i nie grzebanie przy baniaku pozostają tylko podmiany wody.woda na podmiany również bez cu.

Pozdrawiam Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.