Skocz do zawartości
Nicol

Kataklizm w zbiorniku?

Rekomendowane odpowiedzi

Zmiany jakich dokonałam to wymiana pre-filtrów w RO (ale to było w styczniu - czyli przed przeprowadzką) wynik TDS 0 oraz wymiana świetlówek aktynicznych (również przed przeprowadzką).

Piasek wypłukałam w RO.

Korale karmię CoralsCaptiv-E, JBL KorallFluid, Preis Coral V-Power.

Wódki nie leje.

No i właśnie moje obawy są podobne, że te glony to nie są wynikiem dojrzewania.

300 litrów + 100 sump

ATI 6x54W DIMM

WP 40

WhiteSkim200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To trzeba dokładnie sfotografować glony i postarać sie je zidentyfikować. Może po prostu masz bryopsis, to możesz sobie poprawiać warunki do końca zycia, i patrzeć wciąż na zielone łąki...

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby zacząć od podstaw, to proponuję Ci zmierzyć jeszcze poziom krzemianów (silikatów) w wodzie RO którą dolewasz. Ja miałem podobną sytuację - parametry super a zieleniak w zbiorniku. Okazało się, że miałem krzemiany i to one były super pożywką dla glonów.

Rozumiem też, że nie stosujesz żywicy - kup :)

Na bielenie korali nie mam pomysłu.

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosuję RO+DI

Proces bielenia twardych postępuje dalej, ostatnio i zoa się pozamykał.

300 litrów + 100 sump

ATI 6x54W DIMM

WP 40

WhiteSkim200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś kolejny raz zrobiłam testy wody Salifert.

Wyniki następujące:

Mg - 1410

Ca - 450

KH - 8,4

pH - 8,3

NO2 - 0

NO3 - 0

PO4 - 0

TDS - 0

Zasolenie - 1.022

I co najgorsze w tym wszystkim nadal są glony (widoczne w tym żółtym owalu)

Co robić?

Ciano zeszło ale te gloniska się u mnie tak zagnieździły że już nie wiem jak z nimi walczyć.

post-10807-0-29946700-1306512601_thumb.jpg

300 litrów + 100 sump

ATI 6x54W DIMM

WP 40

WhiteSkim200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie lejesz przypadkiem jakichs bakterii?

Zbiornik 95x50x50 os 7x17W + actinica Led APF600 ,2x Koralia 3, sump 80L einheim 1250 start 10.2009

akwar1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lałam BioDigest - ampułkę co 2 tygodnie, ale od miesiąca zaprzestałam. Teraz leję 5 ml dziennie Microbe-Lift Bacterial Aquarium Balancer.

300 litrów + 100 sump

ATI 6x54W DIMM

WP 40

WhiteSkim200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak na moj gust to przesadzasz z bakteriami odstaw je i zobacz czy cos sie zmieni . U mnie przedawkowanie bakterii zawsze objawia sie brazowym nalotem

Zbiornik 95x50x50 os 7x17W + actinica Led APF600 ,2x Koralia 3, sump 80L einheim 1250 start 10.2009

akwar1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te glony jak narosły po przenoszeniu zbiornika na początku lutego tak cały czas są. Zasadniczo nie widzę aby miały jakieś drastyczne przyrosty. Jak kiedyś narosły tak teraz jakby zatrzymały się- jeśli chodzi o wzrost, ale niestety nie schodzą.

Microbe-Lift Bacterial Aquarium Balancer leję od 2 tygodni.

300 litrów + 100 sump

ATI 6x54W DIMM

WP 40

WhiteSkim200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy wykluczyłaś wszystko o czym pisaliśmy ??

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie zakupiłam jeszcze testu na SiO2.

300 litrów + 100 sump

ATI 6x54W DIMM

WP 40

WhiteSkim200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Podpinam się do tematu z pytaniem. Po co był płukany i suszony piach z akwarium :lol:

To jest podstawowa wiedza, że tam żyje masa bakterii nitryfikacyjnych i innych :p

Przecież na tym właśnie polega całe to czekanie na dojrzewanie, a jak ktoś dezynfekuje skałę/piach przy przeprowadzce do innego szkła to ręce opadają :surrender

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niejednokrotnie na forum było opisane przepłukiwanie piasku - co zrobiłam z nim to moja sprawa - trudno - a może i dobrze sugerowałam się tym http://nano-reef.pl/topic/31864-przeplukanie-piasku/page__p__293670__fromsearch__1#entry293670

Nigdzie nie wspomniałam o dezynfekcji skały więc - kapitan - nie wciskaj mi takich słów.

Jeśli zamierzasz tutaj ze mnie kpić to może zmień dział.

300 litrów + 100 sump

ATI 6x54W DIMM

WP 40

WhiteSkim200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy przeprowadzkach płukanie piachu jest konieczne, ale nie pod kranem albo w wodzie z RO. Płukać powinno się w wodzie z działającego akwarium np z podmiany. Wtedy nie zniszczymy flory bakteryjnej do zera.

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, powinno sie robić tak jak napisał eltom, ale już po herbacie i nie wbijajcie dziewczyny jeszcze w błoto tylko postarajcie się jakos pomóc. ja oczywiscie jak zawsze podchodzę z niedowierzaniem do wyników testów - zwłaszcza PO4. Na chlopski rozum: są glony zielone, miękasy maja sie dobrze, twarde bieleją - jeść pewnie maja co bo karmisz ryby a te przecież takze coś wydzielają więc nie bieleją z głodu. Gdyby więc PO4 i NO3 były zerowe to twarde (sps) miałyby się znacznie lepiej a płakałabyś że miękkie jakies takie pokurcze się zrobiły. Stawiam caly czas na błąd testu lub pomiaru. Postaraj sie gdzieś sprawdzić Hanką PO4 - wtedy wyeliminujemy lub potwierdzimy jedą z najczęstrzych przyczyn. I proszę, zeób wkońcu dobre foto calej banki i tych glonow ale trochę lepszej jakości. Zrobisz to dla mnie? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro będą :)

Zapomniałam dodać być może bardzo ważny fakt - grzybki wszystkie jakie miałam, wyginęły - obkurczały się coraz bardziej aż całkowicie zniknęły.

300 litrów + 100 sump

ATI 6x54W DIMM

WP 40

WhiteSkim200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dzialajacym zbiorniku raczej nie ma potrzeby lac bakterii, balancer w dzialajacym zbiorniku leje sie tylko przy podmiankach wedlug instrukcji...

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecane zdjęcia - tomasz :)

Tylko proszę nie mów, że złe :D

post-10807-0-12722100-1306605745_thumb.jpg

post-10807-0-51882700-1306605754_thumb.jpg

300 litrów + 100 sump

ATI 6x54W DIMM

WP 40

WhiteSkim200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze nie powiem. B) Brakuje mi jeszcze informacji ekipy czyszczącej. Ryby nadal karmisz 1 kostka dziennie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ślimaczków będzie z 5 sztuk + rozgwiazda piaskowa + Calcinus elegans

Ryby karmie nadal 1 kostką.

Dodam jeszcze, że cały czas w obiegu jest PhosBan.

300 litrów + 100 sump

ATI 6x54W DIMM

WP 40

WhiteSkim200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przychodzi mi tylko na myśl fragment z filmu "Znachor" gdy do Bińczyckiego przychodzi pacjentka której drga powieka i przynosi pudło specyfików które przepisali im inni lekarze. Ten wstaje i wyrzuca je przez okno a pacjentce oczywiście w końcu samo przechodzi.

Wydaje mi się że Twój zbiornik przeszedł załamanie - powód znasz sama. W okresie ponownego dojrzewania po prostu za duzo wszystkiego lałaś i zrobiłaś ...zupę. Także moim zdaniem: koniecznie cotygodniowa 10-15% podmianka, koniecznie przestań karmić koralowce, koniec z bakteriami (co prawda z podmianką można by coś dodać ale Ty już wyczerpałaś limit na cały rok). Poza tym masz za słabą cyrkulację - dwie koralie to razem ok 4500l/h. Moim zdaniem o połowę za mało. Popatrz dobrze czy nie ma stref martwych i czy przypadkiem akurat w tych miejscach nie stały te grzyby które Ci się rozpuściły. Poza ty, dużo cierpliwości. W morszczyźnie szybko to można tylko popsuć - naprawia się dłuuugo i to boli.

Jeśli masz w pobliżu jakiś porządny sklep gdzie mają Hankę (nie mylić z Waltz) zrób test na PO4. Nie daj się naciągnąć na dodatkowy test NO3 - Hanką nie da się jej poprawnie zmierzyć. Obawiam się że tylko taki test jest miarodajny.

Czy glony które sfotografowałaś były kiedyś bardziej zielone? Jeśli tak i przy tym zauważyłaś że już nie rosną i przybierają brązowawą barwę to dobry znak.

No tak, przeczytałem to co napisałem i tylko jedno ciśnie mi się na myśl "... pisał, pisał i nic nie napisał" - ale co mi tam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt pisał pisał i dużo napisał ale w moim przekonaniu prawdę napisał - chcesz pomóc i za to jestem bardzo wdzięczna.

Jeśli chodzi o glony to prawda były kiedyś zielone teraz tak jak na zdjęciu widać

bardziej wpadają w kolor brązowy i co najważniejsze nie widzę żeby były ich przyrosty.

Dziękuję jeszcze raz za pomoc

;)

300 litrów + 100 sump

ATI 6x54W DIMM

WP 40

WhiteSkim200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.