Skocz do zawartości
Tata

Nowy zbiornik Taty :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po wielu przemyśleniach powstał następujący projekt

983-akwarium z przodu.png

Teraz tylko zamówić szkło i do pracy.

Pozdrowienia

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umieszczenie komina z tyłu ma tą wadę, że trudno zrobić tło. Sugerowałbym zrobić ten komin z boku.

Pozdr.

a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka gr. szyb ? jak grube to może bez wzmocnien?

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna kupic czarna szybe na tyl:) Widzialem, ze robili kiedys takie w erybce.

pozdrawiam

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś w tym stylu:

3291-2825-komin.jpg

Pozdrawiam.

Andrzej.

REAKTYWACJA z 120 na 250L 28.04.2010

w przyszłości 170x70x60

250L , 4x39w 2x24w , sump 100L , 29kg LR, 18kg LS , odpieniacz Wave Beast 1200 po przeróbce na ala deltec , Pompa Obiegowa NEW - JET 3000l/h , Cyrkulacja 2 x 5000L/h 1 x 12000L/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czarna szyba - widziałem to w Aquamedic.... wada - cena plus jednak przepuszcza światło. Dodatkowo czarny nie jest za głęboki i nie ma możliwości zmiany koloru. sugeruję rozwiązanie domatora, z tym, że komin dałbym bliżej tylnej ściany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Komin z tyłu, warunek podstawowy, z boku było by widać, nie ma jak zamaskować.

2. Szyba 10 mm, wolę mieć wzmocnienia, dawno jedno akwarium mi pękło, więc wolę ostrożnie.

3. Tło, będzie coś a'la tło strukturalne, kawałki suchej skały klejone na zewnątrz do takich elementów które wykorzystuje się przy sufitach podwieszanych i jako gotowe elemeny przyklejane do tylnej ściany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na jakimś forum po angielsku był ciekawy przykład tła "strukturalnego"... tło było przestrzenne dla osiągnięcia efektu głębi... z tyłu było niebieskie.... pamiętaj o świetle, które też rozchodzi się trochę po bokach...

dalej uważam, że najestetyczniejszy będzie komin z boku... zakryty np. czarną pleksi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koleżanka Mrika właśnie stawia akwa z kominem z tyłu

3573-akwa1.jpg

REAKTYWACJA z 120 na 250L 28.04.2010

w przyszłości 170x70x60

250L , 4x39w 2x24w , sump 100L , 29kg LR, 18kg LS , odpieniacz Wave Beast 1200 po przeróbce na ala deltec , Pompa Obiegowa NEW - JET 3000l/h , Cyrkulacja 2 x 5000L/h 1 x 12000L/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#339003 lemon :

czarna szyba - widziałem to w Aquamedic.... wada - cena plus jednak przepuszcza światło.

ja bym się zastanowił nad wklejeniem czarnej płyty ABS 2-3 mm od środka

wyjdzie najtaniej (ok 50-70 zł) i na pewno nie przepuści światła :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie wygląda to tak:

983-akwarium2011.jpg

I mojej szanownej małżonce przeszkadza komin widoczny z prawej strony.

Przy okazji planuję dociągnąć akwarium o 10 cm w prawo, do końca deski.

A przedewszystkim szyby OW !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wklejenie tła od środka to zły pomysł... brak możliwości zmiany, porysowania, ewentualne dostanie się wody do środka... ktoś tu kiedyś napisał, żeby robić jak najmniej rzeczy na stałe przymocowanych!!! (sic)

sam mam komin z tyłu, "przyklejony" - drugi raz nie zrobiłbym tego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Witam...po co wklejac tlo i cudowac...?...wystarczy wymalowac dobra farba,spoiny czarnym silikonem,przednia czesc komina tez "pomalowac" silikonem i nic nie bedzie widoczne...No chyba ze kolor ma byc niebieski czy czerwony a takich siliconow chyba nie ma...Widze ze coraz wiecej ludzi robi kominy zewnetrzne co wedlug mnie jest bardzo pozytywne...Sam tak zrobie w nowym zbiorniku i na pewno nie komin z boku...szkoda miejsca...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również w moim projekcie solniczki będę robił komin zewnętrzny na tylnej szybie, lecz u mnie będzie on centralnie usytuowany o wymiarach 30x15x40 z dwoma otworami

Tło zaplanowałem niebieskie - najpierw wykleję całą szybę tylna a następnie komin Może większy koszt ale wygląd to podstawa :) Co do kolorowych szyb float to jest ich 4 kolory : grafit, zielony, brąz i niebieski do 10mm włącznie lecz cena nieadekwatna do możliwości http://szybka.pl/sklep/c-76_90_27/szklo-float.html

Pozdrawiam Rafał B.

AKWARIUM - ok.650litrów w obiegu !!!

ZBIORNIK ZALANY !!!

START 07.11.2012r.

Akwarium 150x65x60+sump 80x40x45, LR 60kg., odpieniacz mBK200, obieg NJ6000, lampa LED PS Phobos, i takie tam ....

6018_6107.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się co by się stało jak by, przy robieniu betonu na tło, zamiast wody dodać wodę gazowaną ?

Czy spowodowało by to spulchnienie mieszanki? Czy osłabienie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oslabic, nie oslabi. A spluchnic?? Chyba tez nie, to nie naleśniki, ewentualnie pozostawi porowate otwory, po babelkach powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To akwarium, ktore jest z tym tlem pokazane ma pewnie z 90 cm glebokosci. Te poziome plyty tez maja ze 30. Ty robisz akwarium na 50 glebokie. Wydaje mi sie, ze po zbudowaniu takiego tla, juz nie bedzie miejsca na cos przed tlem. Moje ma 75 a miedzy tlem i skala jest tylko kilka cm odstepu.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam to głównym czynnikiem wpływającym na wiązanie betonu jest CO2, więc woda gazowana może ciekawie wpłynąć na cement.

Sto kilo szczęścia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje tło ma mieć grubość max 5 cm.

Głębokość zbiornika będzie 60 cm.

A potem ze skałą ażurowo, coś na styl ... nie pamiętam nazwy. Ja mam dość dużo ryb i chcę im zostawić miejsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak:

Lepiej żeby komin miał okrągłe narożniki - inaczej pójdą naprężenia pod kątem 45* i wszystko pójdzie się .... :p

(Na wzgląd, że mam 5 warnów nie dokończę jakbym miał 3 to jeszcze bym się pokusił) :p

Kolorowanie szyby silikonem to badziewie i partactwo... od czego mamy lacobel? - nasz klient nasz pan jak to mówią nawet sraczkowaty jest :p szkło deczko droższe od zwykłego ale eleganckie rozwiązanie.

Na komin dałbym dodatkowo wzmocnienie.

Kwestia maskowania u mnie wygląda tak:

zdjcie0012o.jpg

dsc05197q.jpg

dsc05199d.jpg

Oczywiście ścianka zdejmowalna. - a dostęp od boku.

Jedno ale ścianka musi być szeroka, bo ciężko potem rękę wsadzić żeby odkręcić śrubunek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.