Skocz do zawartości
luft

Szyba ochronna - czyszczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Bawiąc się dzisiaj nowym czyścikiem nożykowym zacząłem się czyścic szybe ochronna od strony tafli wody. Powiem Wam, że niezła warstwa solanki się na niej osadziła. Czyścicie regularnie tą szybę? Po dzisiejszym doświadczeniu stwierdzam, że sam muszę znacznie częsciej o niej pamiętać ;) Zalegająca sól zapewne ogranicza dostęp światła do baniaka. pozdro

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy takowej nie mialem i raczej nie bede mial ;)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#342384 Stani :

urok baniaka z panelem ;)

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#342384 Stani :

Masz na mysli szyby, zyletki czy soli? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na mysli szyby. Przeciez to strata swiatla.

A co ma panel do szyby ? Wszystko otwarte i niech sobie paruje.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#342418 Stani :

Mam na mysli szyby. Przeciez to strata swiatla.

A co ma panel do szyby ? Wszystko otwarte i niech sobie paruje.

zbyt mały odstęp tafli wody od świetlówek, które bezposrednio narażone byłyby na kontakt z wodą (falownik, odprysk wody)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już nie używam tej szyby bo mi się świetlówki nie mieściły, a cztery wiatraczki teraz wyciągają powietrze.

Jak się to sprawdzi, nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zapomniałem kiedyś włożyć szyby na weekend... po powrocie do domu otworzyłem pokrywę i całe świetlówki były pokryte solą....

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 razy w tygodniu Clin'em i zero skrobania ;)

ReefMax 80 - 2 x Aquel Reef Circulator 2600 - 1 x ATI Actinic Blue - 2 x ATI AquaBlue Special

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#342768 Graber :

2 razy w tygodniu Clin'em i zero skrobania ;)

ja bym sobie darował clin i inną chemię. woda z osmozy wystarczy. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja daję pod kran , ciepła woda i na koniec ręcznikiem przetrzeć ;)

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to co z tą szybą w końcu. Ja w moim używanym tej szyby nie miałem, Pan w Aquaelu powiedział, że kosztuje 40 pln. Trzeba ją mieć czy nie w końcu????

h.

120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szyba jest potrzebna, u mnie tez kosztuje 40zł jak coś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musi być ponieważ chroni stateczniki przed wilgocią ja tydzień nie miałem i padło mi wszystko chodź są uszczelki a pyzatym to nie jest zwykła szyba tylko odbija ciepło:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stateczniki są dobrze izolowane od wilgoci pod uszczelnioną pokrywą, z zabezpieczeniem przewodów szczelnymi przepustami i szyba niewiele ma z nimi wspólnego. Chroni świetlówki i odbłyśnik przed zachlapaniem, poza tym jest częścią "tunelu powietrznego" chłodzącego górną pokrywę.

Na czym miałaby polegać jej niezwykłość w stosunku do zwykłej szyby?

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co mówił pan w serwisie to odbija ciepło na ile to prawda to nie wiem tak mówił i tyle wiem:)

a z tą uszczelka to sprawa wątpliwa bo ja miałem w środku skroploną wodę i poszło wszystko do kosza może faktycznie coś było źle ale jednak jak jest założona to chroni zawsze a po drugie na odbłyśniku nie ma soli ani na świetlówkach jak by nie patrzeć :)

takie jest moje zdanie :)

Pozdrawiam serdecznie Damian:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że szyba odbija w pewnym stopniu ciepło to prawda.

Ale to, że jest jakaś specjalna to już bajki raczej :)

Jeżeli miałeś skroploną wodę pod pokrywą statecznika, to na bank musiała być gdzieś uszkodzona uszczelka, ew. woda dostała się po zachlapaniu pokrywy.

Pozdr.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może tak być nie mówię że nie chyba troszkę zrobiliśmy off topa :) Wiem tylko co powiedział pan w serwisie a szyba jak szyba :)

Fakt jest taki że z nią mniej czyszczenia i bezpieczniej bez niej więcej światła:)

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też słyszałem że jest wykonana ze szkła nieprzepuszczającego ciepła.

Cytuje:

"Nad utrzymaniem prawidłowej temperatury wody czuwa zintegrowany w pokrywie system wentylacyjny oraz specjalnie dobrana szyba izolująca powierzchnię wody od bezpośredniego nagrzewania."

Tylko Ciekawe co mieli na myśli "specjalnie dobrana szyba izolująca" kształt czy jej parametry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byłem w Aquaelu i kupiłem tę szybę ochronną za 23 pln. ALE uwaga u nich stoi RM i nie ma tej szyby, bo niby kolega często czyści z glonów i nie wygodnie mu z szybą było!!!!!

h

120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.