Skocz do zawartości
robi

Wyjałowiony zbiornik

Rekomendowane odpowiedzi

Dość często można spotkać się z taką tezą ale co to znaczy i jak temu zaradzić ? od czego zaczynać ? czy powodem wyjałowienia jest tylko odpieniacz ? chyba nie ? Szukam informacji na ten temat ale ... ;)

Skoro wyjałowiony to brak czegoś , czego jeśli parametry podstawowe są ok. czym wzbogacać system ? chemia czy podmiany ?

Troche dużo tych pytań ale szukam wytycznych do odwrócenia wyjałowienia.:kapelusz

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Wydaje mi się, że powody są trochę bardziej złożone. Tak jak wspomniałeś odpieniacz, ale również nadmiar kulek, nadmiar atramentu, nadmiar wódki - czyli przewymiarowana filtracja względem obsady zbiornika. Wyjałowienie nie oznacza tylko zużycie (i nie dostarczenie) jakiś mikroelementów, ale takze niewykrywalne PO4, niewykrywalne NO3, ale takze np. wybicie bakterii przez lampę UV. Myślę że to wszystko mozemy zaliczyć do czegoś co ogólnie nazywamy "wyjałowieniem".

A jak temu zapobiegać?

1. podmianki (to takze chemia)

2. chemia (to takze podmianki) - czyli uzupełnianie mikroelementów i witamin gotowymi koncentratami

3. zwiększanie karmienia (przy zerowych odczytach PO4 i NO3)

4. Balling lub reaktor - jeśli do wyjałowienia zaliczymy takze niski stan Ca, Mg, kH.

Wydaje mi się, że przy ubogiej miękkiej obsadzie i sensownie dobranej obsadzie rybnej dobrze dobrany odpieniacz i podmianki, wystarczająco oczyszczą wodę a nie doprowadzą jeszcze do wyjałowienia. Przy gestej obsadzie, gdzie zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest duże, sps-ach należy stosować wszystkie zabiegi jakie wypunktowałem.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjałowiony-Pozbawiony drobnoustrojów,jałowy, sterylny,odkażony, wiec zbyt częstymi podmianami też możemy wyjałowić zbiornik

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słusznie, to takze jest możliwe. Czyli w żadną stronę nie powinnismy przesadzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT

czyli na chłopski rozum ;)

jak nie obserwujemy baniaka to ;)

nie tylko testy i sypanie papu ale zerknąć czasem więcej w baniaczek jak rybcie i koralki i czy w nocy mamy jakieś zwierzaczki też chyba i oto chodzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu mamy sedno sprawy. Obserwacja i poznawanie swojego zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robi - coraz bardziej mnie ciekawią Twoje pytania :-)

więc pociągnę temat dalej .

Jestem na forum od 5 lat , i czytałem nie raz o wyjałowieniu zbiornika .

Ale tak naprawdę nie dowiedziałem się co to oznacza, więc pytanie jest słuszne po czym poznać.

Jest wiele parametrów i ciężko poznać czy czegoś brakuje czy jest może jednak nadmiar.

Mg ca i Kh możemy sobie odpuścić bo to możemy zmierzyć, po4 i no3 jakim testem sprawdzić że jest jego brak ? Salifertem nie sądzę bo jest on poglądowy , więc czy zostało udowodnione że da się wyjałowić zbiornik ?

Mamy ryby lejemy rożne specyfiki więc jak to możliwe żeby nasze akwaria były wyjałowione ?

Kto odpowie na to pytanie nie czytając tylko to co przeczytał na forum :-)

430 lit + 200 lit sump ,Oświetlenie kessil A360WE ,Tune Blue Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; :-) cyrkulacja x 50 Start 28.10.2012

600 lit + 200 lit sump; 2*39 T5 + 6x 80 T5; Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; 2*4500+1*5000+1x12000- cyrkulacja; Start 21.07.2009 Koniec 01.10.2011 Jeszcze wrócę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedz jest dość prosta, większość zwierzaków żyje w symbiozie z glonami, czyli światło - azot -fosfor i węgiel w postaci dostępnej czyli CO2 i wiele mikroelementów. Realnie przy 'berlinie' nie istnieje (moim zdaniem) możliwość wyjałowienia akwarium z podstawowych makroelementów - zresztą do tego dążymy. Teoretycznie brak dostępnego azotu i fosforu to właśnie "wyjałowienie zbiornika" Jak wyżej - myślę że to jednak brak niektórych mikroelementów powoduje brak syntezy, różne zeolity, polimery nie działają tak selektywnie jak sobie wyobrażamy,np. tu trzeba przyznać twórcą zeovit szybką reakcje - brak czy też pochłanianie przez wkład potasu warunkuje możliwość syntezy azotu. Stani (przepraszam za użycie Twoich wypowiedzi ) "nawozi" swój zbiornik, jak twierdzi azotem, ale w formie z potasem.

Mogę nie mieć racji, ale myślę że "wyjałowienie" zbiornika to nie skutek braku makro, ale niektórych mikroelementów warunkujących fotosyntezę czy syntezę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podrzuce mały link odnośnie składu wody morskiej może na coś się przyda

http://awans.szkola.pl/oficyna/051/EM_Sklad_wody_morskiej.pdf

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.