Skocz do zawartości
dziuso27

Zielone szyby

Rekomendowane odpowiedzi

#344002 dziuso27 :
#343997 robi :

Wyczyść dokładnie do gołej szyby ,najlepiej skrobakiem z żyletką na chwile przed zgaszeniem światła .Masz zapuszczone szyby jeśli to nie schodzi zwykłym czyścikiem.

??jak to zapuszczone szyby???latam kostka po szybach jak tylko jakis nalot zobacze...jak sie to zielone pokazalo i nie schodzilo to czekalem ze moze samo zginie...ale zapuszczone to one nie sa...:)

aha a do tego -jesli to wazne dodam ze coraz wiecej "czegos" na skalach sie pojawia-przpomina zielona brodke...fotki nie dam rady zrobic-takie kepki zielonej siersci,ale o tym juz wczesniej pisalem..

+ Chłopie co Ty piszesz najpierw zadajesz pytanie "??jak to zapuszczone szyby???" a potem sam piszesz że nie schodziło i czekałeś że może samo zginie .Właśnie tym czekaniem zapuściłeś szyby ! i nie pisz że "...ale zapuszczone to one nie sa..." bo właśnie są.

ps . sorki za uniesienie ale ... jakoś tak wyszło

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem z fusow nie bede wrozyl, ale kiedy mialm wysokie PO4 mialem dokladnie taki sam wysyp. Moze nie tak zielony jak u Ciebie bo swiatla o polowe mniej, ale wygladalo to dokladnie tak samo jak na Twoich fotkach. Metalowy skrobak do szyb, zyletka, lub karta kredytowa niekonecznie platynowa :) i heja. Test saliferta na PO4 sobie odpusc. Warto tez zainwestowac w sprawdzony absorber i reguralnie go wymieniac. Plukac mrozonki i nie przerybiac zbiornika

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiu ja mam zerowe Po4 a taki nalot też potrafie "wyhodować" cholera wie z kąd to się bierze !

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak skad? lenistwo i wstret do skrobaka:clowning

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powstaje czasem przy bogatej soli a małym zapotrzebowaniu zbiornika np. TM BA i kilka miękasów w bańce - coś jakby przedawkowanie mikroelementów

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracajac do tematu.wyczyscilem szyby z tego zielonego paskudztwa.narazie jest ok,problem w tym ze skal nie obskubie a z nimi jest coraz gorzej-zaczynaja wygladac jak w slodkowodnym-coraz to zielensze....rece mi opadaja...

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu fotka by sie przydala. Zmierzyles w koncu to Po4?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po4-0,1...fotki lepszej nie machne,ale widac ze nie ciekawie to wyglada.

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !!! Miałem kiedyś wysyp glonów zielonych na szybach i skałach w zbiorniku słodkowodnym - lecz było to spowodowane wysoką temperaturą i zbyt dużą ilością światła !!!

Do rozwoju zielonego potrzebne jest światło - ogranicz świecenie, zwróć uwagę na temp. i tak jak mówili przedmówcy zrób testy !

AKWARIUM - ok.650litrów w obiegu !!!

ZBIORNIK ZALANY !!!

START 07.11.2012r.

Akwarium 150x65x60+sump 80x40x45, LR 60kg., odpieniacz mBK200, obieg NJ6000, lampa LED PS Phobos, i takie tam ....

6018_6107.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie chyba ogranicze swiecenie.nie mialem z tymi glonami problemow dopoki nie uruchomilem lampy diy led cree...a co do temp.wacha sie od 25 do 27 st.C.

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wysoko masz ledy nad lustrem wody ??

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#346554 Niejeden z nas :

jak wysoko masz ledy nad lustrem wody ??

jakies 3cm...w zwiazku z pokrywa inaczej sie nie dalo..

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za duże skoki temperatury związane z ilością światła padającego na lustro wody oraz według mnie za nisko znajdująca się lampa :help1

AKWARIUM - ok.650litrów w obiegu !!!

ZBIORNIK ZALANY !!!

START 07.11.2012r.

Akwarium 150x65x60+sump 80x40x45, LR 60kg., odpieniacz mBK200, obieg NJ6000, lampa LED PS Phobos, i takie tam ....

6018_6107.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe co 15W w ledach ma do zielonych glonów - czy wisi 2 czy 10 cm.

W ciemno stawiam: wysokie PO4 (bo w ten wynik to koledze wcale nie wierze)

wysokie NO3

słaba cyrkulacja

brak lub za uboga ekipa czyszcząca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka ekipe tomasz proponujesz.mialem slimaki i sprzedalem bo wiecej syfu robily niz sprzataly(sr..ly na potege)

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedałeś ślimaki bo srały. No tak. Ręce opadają. W takim razie nic Ci nie zaproponuje ponieważ wszystko co żyje je i potem sra. Takie są odwieczne prawa natury.

Poczytaj sobie jeszcze tutaj:

http://reefcleaners.org/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=81

Drugie glony od góry - te na szybie - takie miałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sie czasem zastanawiam ,czy na tym forum mozna uzyskac jaka kolwiek pomoc bez zgryzliwych odpowiedzi???chyba nie a przynajmniej w 90% nie.oczywiscie jak sie wstawi fotki pieknych akwa to sie pochwaly sypia i gratulacje(dopoki ktos sie np.nie przyzna ze akwa chodzi na kranowce),ale jak ktos ma problem to poza paroma osobami sklonnymi naprawde pomoc i cos podpowiedziec trafia sie ci co piep...a aby tylko wk...ic i wymyslaja coraz to ciekawsze powody jakiegos problemu...ja z gory dziekuje za pomoc WSZYSTKIM...

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku zastanów się co piszesz. Zachowujesz się jak rozkapryszona panienka po zawodówce. Zgryźliwych? Tak moze i zgryźliwych. Ale zauważ - stronę wczesniej napisałem Ci o Na3 i PO4. Zrobiłeś coś by je poprawić? Owszem - sprzedałeś ekipę czyszczącą. Myślisz że da się prowadzić akwa morskie bez jakiejkolwiek elementarnej wiedzy? Nie da się. Ale wystarczy chcieć ją zdobyć bo jest w zasię gu ręki. Trzeba tylko chcieć. Jak myślisz że rzucisz hasła a już kolejka się ustawi aby Ci zeskrobać glony z szyb to chyba dawno u lekarza nie byłeś. Jaką chcesz pomoc? Napisałem Ci dlaczego masz glony, podesłałem artykuł nie po naszemu nawet bo moze po angielsku lepiej Ci rozumienie wychodzi? Ale zdaje się też nie...

PS. Lepszego hasła jeszcze nie czytałem "sprzedałem ekipę czyszczącą bo mi srała..." a teraz mam glony na skale ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czlowieku co do ekipy..mialem 2 slimaki i przez pierwsze 2 miesiace akwa-glonow nigdy nie bylo a nasrane to i owszem i moze w twoich 380 litrach tego gowna bys nie zauwazyl ale w moich 60-ciu caly piasek po nocy byl pelen syfu-bardziej brudzily niz czyscily.obecnie akwa od pol roku jest bez slimakow a problem z glonami zaczal sie 3 tyg.temu wiec nie sadze ze brak slimakow ma wplyw na te glony,tak samo jak nie sadze ze lampka 3cm czy 10cm od lustra wody tez ma wplyw na glony(banialuki).co do No3 i PO4 to juz mi sie pisac nie chce-mierzylem i wiem jakie sa wartosci i dosc mam juz gadania ze mam zle testy albo firma h...wa albo cos jeszcze.pozatym wlasnie parametry sie polepszaja...i wlasnie ze nad tym pracuje,ale jak wiekszosc uzytkownikow chyba wie ze nie beda lepsze w ciagu taygodnia.

a poza tematem-nie ublizaj mi tomasz!!!ja nikomu nie ublizam!!

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ubliżam Ci. Odpowiedziałem na Twój nerwowy post. Jeszcze raz Ci powtarzam. Pomagamy chętnie ale gdy ludzie chcą pomocy a nie że się odwali za nich całą robotę. Przeczytałeś artykuł który Ci podesłałem? Dowiedziałeś się od czego powstają takie glony i co je zjada? Z Twojej następnej nerwowej wypowiedzi wnioskuję że nawet tego nie zrobiłeś.

A poza tym błąd logiczny: glony nie rosną dlatego że nie masz ekipy czyszczącej gdyż tak zdaje sie zrozumiałeś. Ekipa ta jest Twoim sprzymierzeńcem w walce gdy już sie pojawią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie lap mnie za slowka,tylko odpisalem na twoja ironiczna odpowiedz w sprawie ekipy czyszczacej.a o odwalenie za mnie calej roboty nikogo nie prosze bo to moja kostka i moj problem-ja slucham tylko rad-.wiec nie przesadzaj.wykaze sie kultura(jak na rozkapryszona panienke z zawodowki)i mimo wszystko podziekuje ci za porady i link z artykulem,ktory sobie wlasnie tlumacze..dzieki...

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sprawy. Do usług:waving

Tak jeszcze przeczytałem Twoje posty. Skoro ślimaki zostawiały Ci ślady na piasku tzn. że nie masz także zwierząt kopiących i czyszczących podłoże. A ze zdjęcia akwarium wynika że masz całkiem grubą warstwę. To takze poważny błąd. Powinieneś tam mieć ślimaki kopiące, jakiegoś jeżowca piaskowego czy wężowidło. Dla rozgwiazdy raczej za mało pozywienia, chociaż mogę się mylić. Takze pomyśl o tym bo niewzruszane i nie czyszczone dno to takze źródło przyszłych kłopotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#346639 tomasz :

Nie ma sprawy. Do usług:waving

Tak jeszcze przeczytałem Twoje posty. Skoro ślimaki zostawiały Ci ślady na piasku tzn. że nie masz także zwierząt kopiących i czyszczących podłoże. A ze zdjęcia akwarium wynika że masz całkiem grubą warstwę. To takze poważny błąd. Powinieneś tam mieć ślimaki kopiące, jakiegoś jeżowca piaskowego czy wężowidło. Dla rozgwiazdy raczej za mało pozywienia, chociaż mogę się mylić. Takze pomyśl o tym bo niewzruszane i nie czyszczone dno to takze źródło przyszłych kłopotów.

tomasz.jak juz wiesz walcze z NO3.moge kupic slimaka albo 2(mysle ze na 60l starczy)pytanie tylko czy nie beda mi NO3 podnosic...mam w akwa z 6 rozgwiazd piaskowych i klika roznych ale malenkich slimakow.a jak sie nazywa ten slimak kopiacy?podaj najlepiej lacinska nazwe-bede mogl po niej niemiecka nazwe znalezc.

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://reefshop.pl/sklep/index.php?main_page=product_free_shipping_info&cPath=600_1022&products_id=6187

Jesteś pewien że te rozgwiazdy to piaskowe? 6 w 60l? U mnie najwyżej jedna jest w stanie się wyżywić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak piaskowe jedna duza i reszta takie po ok 5 mm srednicy.nie zalatwialem ich specjalnie.przyszly ze skala.mam je juz od poczatku,tzn na poczatku byly ze 2 szt.

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.