Skocz do zawartości
mardinus

Dno do metody Berlińskiej (pomysł)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem w trakcie projektowania zbiornika.

Jako filtrację wybrałem metodę berlińską (brak podłoża , wiele żywej skały , dość duże refugium ,odpieniacz)

Podobno ta metoda filtracji jest bardzo dobra.

Lecz jest jedno ale....

Bardzo nie podoba mi się brak podłoża (doła szyba na dnie) i wymysliłem sposób aby wilk był syty i owca cała.

Dno będzie w całości wyklejone skałą wapienną (symuluje to wapienne podłoże)

Skała bedzie pocieta na cienkie plastry (ok 2 cm grubości) i przyklejona płaska częścią do dna (górna częśc będzie połupana tak aby wygladało naturalnie) .

Płytki wapienne będą mozliwie najdokładniej dociete do siebie i do dna , tak aby pokryły całe dno.

Jako kleju zamierzam użyć silikonu przezroczystego do akwarium.

Poza efektem wizualnym (naturalna powierzchnia dna morza) zyskuję bezpieczną podstawę do ułożenia skałek (bez obawy o peknięcie dna) ,sporą powierzchnię do zasiedlenia przez organizmy żywe, nie nastąpi efekt martwych stref w akwarium (np w żwirku podłoża).

Napiszcie proszę co o moim pomyśle sądzicie.

250-baniak.HQI 150w+2x39w T5 +2x24T5 + nocne , cyrkul. 9000l ,pełen Balling ,odpieniacz ??, LR 30kg. Silunaria ,Xenia ,Sacropython ,Clavularia ,grzybki ,Oceanaris x2 ?limaki turbo x3 (kilka twardych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Moim zdaniem dużo roboty a efekt taki sobie. To już lepiej położyć pod zbiornik karimatę w kolorze piaskowym albo płyty styropianowe tak pomalowane. Po pierwsze łatwiej zbierać detrytus, po drugie martwy wapień to wspaniałe miejsce dla brzydkich glonów nitkowatych. Jeśli chcesz mieć dno to już zbób sobie filtrację metodą plenum, oprócz dna masz jeszcze wudajną filtrację. Jedno ale w tej metodzie trudno usuwać detrytus z powierzchni a dodatkowo na powierzchni mogą pojawić się brązowe okrzemki i jakieś brunatnice. Ja właśnie z tym u siebie walczę od jakiegoś czasu.

Pozdrawiam

Tomek

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Jestem tego samego zdania. A tak w ogóle to kto powiedział że w zbiorniku berlińskim nie może być ani grama żwiru na dnie? Jest on upierdliwy w odmulaniu i owszem ale coś za coś. A co sądzimy? Zbiornik ma się podobać Tobie i jeśli Ci takie dno odpowiada to do dzieła i nie ma o czym pisać.

Nie ma jednak nic piękniejszego niż łąka z np. clavularii tuż przy przedniej szybie. W ten sposób można zamaskować "gołe" dno i jest prawdziwą ozdobą.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyłączę się do opinii kolegów. Żywą skałe możesz ułożyć z tyłu lub w środku akwa , a żwir tylko zprzodu. Wystarczy wrzucić go niewiele a efekt będzie ciekawy i czyszczenie go proste. Jakbyś się zdecydował jednak na żwirek to wybierz średino lub gruboziarnisty to nie będzie się mulił. Proponuję go wrzucić dopiero po dojżewaniu skały jak paramety wody będą stabilne (nie będzie glonów ), bo inaczej żwir nimi zarośnie . Podobną sytuację byś miał z tymi przyklejonymi warstwami skały . Po pewnym czasie by mocno zarosła i pewnie już by ci się nie podobała:). Czyszczenie jej byłoby niemożliwe . Zwirek można można zamieszać lub wymienić i znów będzie biało:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pozatym żwirek jest wskazany dla rybek więc ten b.drobny też nie zaszkodzi babki lubią go przesiewać a pokolce jeść to tak w.wskrócie

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie wprowadzisz pokolcowatych to refungium będziesz mieć w głównym zbiorniku. lub gdy akwarium będzie natyle duże i przy zachowaniu odpowiedniej równowagi między rybami głównie pokolce a glonami to refungium możesz sobie podarować

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracam na forum już na stałym łączu:P

Przerwa była , bo po rachunku telefonicznym opiewajacym na 300 z hakiem pozbyłem sie kabelka:(

Ale Show Must Go On :()))))))))))))))))))

Wracając do tematu, w "klasycznej" berlince zakłada się że dno zarośnie z czasem koralowcami (grzyby, clavularia itp)

Ale IMHO troche żwirku koralowego nie zaszkodzi....

W "brukowanie" dna bym sie nie pakował

To tyle

Powodzenia

Pozdr

Browar

Show Must Go On... mlv87@interia.pl Browar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem się na niebrukowanie mojego zbiornika .

Zastosuję piasek na grubosci ok 1 cm

Dzięki za odpowiedzi

250-baniak.HQI 150w+2x39w T5 +2x24T5 + nocne , cyrkul. 9000l ,pełen Balling ,odpieniacz ??, LR 30kg. Silunaria ,Xenia ,Sacropython ,Clavularia ,grzybki ,Oceanaris x2 ?limaki turbo x3 (kilka twardych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.