Skocz do zawartości
Gość dieter25

Skarłowaciałe korale co się dzieje?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dieter25

Witam

Mam od paru miesięcy jeden problem z koralami,problem jest taki ,że wszystkie korale wyglądają jak karły,euphylia ma polipy ok.1cm mimo to pojawiają się małe główki,capnelle rozrasta się ale mam ją od pół roku i jej wysokość to ok 5 cm to samo xenia rozrasta się ale jest bardzo niska.Anthelia i clavularia to samo.Po prostu wszystko sie rozrasta ale wygląda jak by było wszystko skarłowaciałe.

Próbowałem już wszystko i dozowanie jodu strontu ,karmieniem plankto i mrożonkami itp.

parametry

pH 8,2

kH 7

no3 0,2

Ca 370

Mg 1170

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dieter - poza tym ze Ca i Mg za niskie to moze byc jeszcze 5 tysiecy innych powodow wlaczajac przebicie pradu. Widocznie cos jest w wodzie czego korale nie lubia. Z takiego opisu trudno cos powiedziec. Jak pieni odpieniacz?

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyt dużą cyrkulację, zerowe po4 oraz zbyt intensywne światło wykluczasz ??

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne jest to, ze dotyczy to tylu zwierzat jednoczesnie. U mnie takie cos ma miejsce wlasnie z hamerem :) sie peklo mu na pol i kilka glowek przyklelilem w jednym a kilka w innym miejscu zbiornika. I pomimo tego ze obu przybywa glowek to roznica w ich wielkosci i dlugosci polipow wynosi 75% albo i lepiej. Takze na bank w moim przypadku swiatlo i cyrkulacja jest przyczyna takiego stanu rzeczy.

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

Odpieniacz pieni na mokro cały czas,ale już próbowałem nawet go wyłączać na dzień a w nocy pienił żeby no3 poszło do góry i nic.Myślę że cyrkulacja chyba nie bo mam euphylie jedną w delikatnym ciągu a druga jest w takim b.delikatnym a co do oświetlenia to jedna jest wyżej a druga na piachu stoi,naprawdę kombinacji tysiące już próbowałem.

PO4-0.03

za to spsy mają się świetnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypnę się i ja, tu chyba nie chodzi o parametry,cyrkulacje i światło. Miałem podobna sytuacje z Rhodactism a teraz z Euphyllia paradivisa oba zwierzaki były na tym samym miejscu po prawej stronie baniaka (jeden został) i tak sobie bardziej wegetuję niż rośnie a po przesunięciu w druga część zbiornika Rhodactisa dostał takiego kopa jak by miał "nitro"

I teraz tak myślę i chyba jestem pewien że przyczyna może być po stronie elektryki tzn, pola elektromagnetycznego wytwarzanego przez wszystkie kable i złącza , pompa cyrk, z uchwytem magnetycznym i właśnie znajdują się pod tą częścią baniaka i jej dużej bliskości 15cm. Nie wiem czy to coś pomogło ale parę dni temu odizolowałem ta elektrykę ekranem z foli aluminiowej (grubsza taka jak w kwiaciarni zawijają pasek na kwiatkach) a Eulalia tak jak by więcej się pompuje i jest większa.

Mam folie "bela" 1m szerokości

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

o.k będę próbował poprzestawiać kilka korali choć już nie raz przestawiałem i nie mam pomysłów co dalej robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.