jaczal Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2011 Od dwóch dni ten koral (nie wiem jak się nazywa) wygląda na chorego, tak jakby mu wnętrzności wyszły. Pierwszy raz widzę takie jego zachowanie, a mam go od prawie 2 m-cy. Całe pozostałe życie ma się dobrze, nie zaobserwowałem żadnych zmian. Parametry też są stabilne i nic nowego nie dodawałem do wody. Parametry z 30.05.2011r zasolenie - 1,024 pH - >8<8,3 KH - 11,2 Mg - 1350 Ca - 410 PO4 - <0,03 NO3 - <2 Temperatura obecnie waha się od 25 do 26,5C Czy to znak choroby, a może tak się czasami zachowuje? Cytuj 140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101; DSR UAPS Zalane 18-11-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2011 Rodactis, tak się nazywa, to zachowanie normalne, oczyszcza się, nic mu nie będzie. Swoją drogą warto byłoby dowiedzieć się chociaż jak się nazywają korale które trzymamy w zbiorniku i poznać ich chociaż podstawowe wymagania i zachowania... Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaczal Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2011 Dzięki za wyjaśnienia. Dobrze, że to normalne zachowanie, kamień z serca. A jeśli chodzi o nazewnictwo, to nie jest to taka prosta sprawa. Marzę o wyszukiwarce porównującej mapy bitowe - wrzucam fotkę i otrzymują prawdopodobne podobieństwo. Pozdrawiam Cytuj 140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101; DSR UAPS Zalane 18-11-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gotterdammung Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2011 Dzięki za wyjaśnienia. Dobrze, że to normalne zachowanie, kamień z serca. A jeśli chodzi o nazewnictwo, to nie jest to taka prosta sprawa. Marzę o wyszukiwarce porównującej mapy bitowe - wrzucam fotkę i otrzymują prawdopodobne podobieństwo. Pozdrawiam Jeszcze fajniej by było zwyczajnie wiedzieć co się kupuje, a nie "o, kolorowe, biorę" ... Pozdrawiam... Cytuj -UNDER CONSTRUCTION- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaczal Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2011 Nie osądzaj, nie znając prawdy. Akurat tak wyszło, że kupiłem od kolegi, który nie mógł sobie przypomnieć nazwy, a ja uznałem to bez znaczenia bo przecież od czego jest internet. Cytuj 140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101; DSR UAPS Zalane 18-11-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2011 Nie osądzaj, nie znając prawdy. Akurat tak wyszło, że kupiłem od kolegi, który nie mógł sobie przypomnieć nazwy, a ja uznałem to bez znaczenia bo przecież od czego jest internet. On nie miał na myśli nic złego, kolega tylko nabija posty Rodactis, tak się nazywa, to zachowanie normalne, oczyszcza się, nic mu nie będzie. Swoją drogą warto byłoby dowiedzieć się chociaż jak się nazywają korale które trzymamy w zbiorniku i poznać ich chociaż podstawowe wymagania i zachowania... Pozdrawiam seb A ja wywaliłem do kosza Sarco który robił to samo myśląc że się rozkłada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2011 No co Ty??? Sarco co jakiś czas zmienia skórę, wtedy się kurczy i obłazi z niego płatami, dopóki poruszony nie "pyli" takim kurzem, to żyje i nie ruszać. Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaczal Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2011 Na samym początku dostałem grzybka luzem jako gratis. Powiedziano mi abym go nadział na igłę to się złapie skały. Za pierwszym razem się urwał - przerwał - za drugim wypuścił wnętrzności. Wyglądało to okropnie, flaki na długość prawie centymetra. Po kilku patentach unieruchamiania w końcu się poddał i teraz pięknie się do mnie uśmiecha co rana. Wiec teraz byłem w strachu, bo nic nie robiłem. Cytuj 140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101; DSR UAPS Zalane 18-11-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerad Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2011 Rodactis, tak się nazywa, to zachowanie normalne, oczyszcza się, nic mu nie będzie. Swoją drogą warto byłoby dowiedzieć się chociaż jak się nazywają korale które trzymamy w zbiorniku i poznać ich chociaż podstawowe wymagania i zachowania...Pozdrawiamseb Nie chcę zaśmiecać postu ale jeżeli świeżo upieczony miłośnik morskich stworów wchodzi do sklepu i widzi np. coś takiego Blue Cauliflower? Brown Xenia Coloured polyp Dwarf Blue polyp Feather Polyp Giant Polyp Jasmin Xenia Polyp Colonies Snake Xenia Xenia metallic green Yellow Polyp Yellow Xenia I możecie mi wierzyć że xenia to tylko z nazwy, bo jak się później okazuje jest to zupełnie inny koral. To samo np z daisy coral okazuje się że mogą to być okazy xenii albo Alveopory lub Goniopora więc bez urazy ale może trochę wyrozumiałości dla świeżaków Cytuj "Pozwolić przywiązaniu, by odeszło z jego życia, Jedi musi." JODA http://fishhunter.webnode.com/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2011 w ciemno strzelam ze jestes z UK - u mnie jest dokładnie to samo - 50% korali to Polyps 25% to finger coral 24% to Xenia a reszta to reszta Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2011 więc bez urazy ale może trochę wyrozumiałości dla świeżaków Bez urazy, ale niech świeżaki choćby foty oglądają na reefleksie: bycie "nowym" nie zwalnia od odpowiedzialności za zwierzaki a jak mam być odpowiedzialny za coś czego nazwy nawet nie znam? A po drugie frajdę sprawia (przynajmniej mnie ) wyszukiwanie nazw zwierząt które widzę na zdjęciu, pewnie stąd popularność tematu "co to" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2011 Nie chcę zaśmiecać postu ale jeżeli świeżo upieczony miłośnik morskich stworów wchodzi do sklepu i widzi np. coś takiegoBlue Cauliflower?Brown XeniaColoured polypDwarf Blue polypFeather PolypGiant PolypJasmin XeniaPolyp ColoniesSnakeXeniaXenia metallic greenYellow Polyp Yellow Xenia I możecie mi wierzyć że xenia to tylko z nazwy, bo jak się później okazuje jest to zupełnie inny koral.To samo np z daisy coral okazuje się że mogą to być okazy xenii albo Alveopory lub Goniopora więc bez urazy ale może trochę wyrozumiałości dla świeżaków Fajna ryba w avatarze, złowiłeś jako co?King Salmon Devil salmon Devil king salmon King devil salmon Czy jako Krzysztofa Jarzynę Szefa Wszystkich Szefów? Tak czy inaczej, fotka mała, ale wygląda na jakiegoś łososiowatewgo, więc powiedz czy łowiąc go nie miałeś o nim zielonego pojęcie czy wiedziałeś na co się nastawiasz?... Analogicznie z koralami jest to samo, patrz post Zielonego Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerad Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2011 Reefleks niestety alfą i omegą nie jest i czasami trudno jest znaleźć okaz który dostajemy w spadku bez żadnej informacji. Sam zakupując kolonie knopii po miesiącu odkryłem między polipami małą zieloną kropkę, teraz jest wielkości 1,5cm i nie mogę znaleźć informacji na temat gapowicza. Więc przygotowanie do zakupu jedno a życie drugie. A jeśli chodzi o rybę to pojechałem na pstrągi i pod tą rybę się uszykowałem trafił się metrowy szczupak to co miałem zrobić? Ciąć żyłkę bo nie nastawiłem się tego dnia na szczupaka? Korzystając z uprzejmości może koledzy będą w stanie zidentyfikować zwierzątko http://nano-reef.pl/topic/34686-dobry-czy-zly/ Pozdrawiam Cytuj "Pozwolić przywiązaniu, by odeszło z jego życia, Jedi musi." JODA http://fishhunter.webnode.com/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Terax Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2011 Na 99% to szczupły :Mister grin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach