Skocz do zawartości
Siwy

Proszę o identyfikację

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Proszę o identyfikację czy to jest Dino czy Cyjano bo ja już sam nie wiem.

1.post-7748-0-32152900-1307349528_thumb.jpg

2.post-7748-0-92625400-1307349541_thumb.jpg

- Akwarium 200 L

- Sump 60 L

- Cyrkulacja 2x Jebao RW-8

- Oświetlenie Glisten 150R2

- Odpieniacz Turboflotor Blue 1000

- Pompa obiegowa EcoRunner 2700

- 30 kg LR i 13kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dino (chociaz dla dino brakuje charakterystycznych bąbelkow, ale moze to kwestia pory o ktorej robileś zdjecie bo rano nie było bąbli a po uruchomieniu fotosyntezy po wlaczeniu oswietlenia pojawialy sie bable)

Cyjano ma kolor fioletowo czerwony.

Jest : BofT'owe +/- 288l w obiegu; 2x Maxpect Ethereal + ICV6, AquaMedic DC Runner 3.2, Gyre XF-330, Maxspect MJ- SK400, ~30kg rock, 10kg sand.

Było :  Mój Reefmax - Tunze 9002, 2 x Koralia nano 1600, Newjet1200, 1 x Ati Actinic, Aquablue plus, Aquablue special, ~15kg LR, ~6kg LS - start 13.01.2011 i nowy baniak 20L a w nim troche skałki i żwirku koralowego + krewetka modliszkowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bąble pojawiają się tak po południu stosowałem już chemiclean ale to nic nie pomogło. Odsysam zaciemniałem już i nic żadnego efektu :(

- Akwarium 200 L

- Sump 60 L

- 30 kg LR i 13kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dino czesto wystepuja razem z cyano. Byc moze, jaki adsorber silikatow bylby przydatny. Do tego trzeba wyjalowic wode tzn. nie dodawac zadnych "pozywek" dla korali i zaprzestac podmian. Przy odsysaniu, stara woda powinna wracac do zbiornika, zeby nie dodawac nowej (kubelek z wata?).

Dino rosna i w bardzo czystej i w brudnej wodzie. Trudno powiedziec jaka masz. Mozna je tez przywlec na kamieniach z koralami.

Ostatnio bylo troche upalow. Moze woda sie przegrzala ?

Niektorzy stosuja jakis Algen Ex, podobno pomaga. Zapobiega rowniez regularnie odnawiane oswietlenie.

Jak widzisz, przyczyn jest wiele.

Sprawa jest o tyle niebezpieczna, bo moga zatruc wode. Z drugiej strony ma sie wrazenie, ze im wiecej odessiesz, tym wiecej powraca. Niemniej jednak, przed zastosowaniem czegos radykalnego warto odessac, zeby gdy padna, jak najmniej toksyn oddaly do wody.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie masz sps-ów to zaciemnij zbiornik na 48h. Tylko zaciemnienie musi być kompletne - żaden półmrok, żadnego św. nocnego - w zasadzie powinno się zaciągnąć roletę w pokoju i po 2 dobach najczęściej jest już czysto. To chyba najlepszy i najszybszy nieinwazyjny sposób - tylko nie każdy ma warunki by go stosować.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani W kubełkach to jest tylko absorber fosforanów i chemipure Elite. Woda cały czas wraca do zbiornika po odsysaniu oczywiście przez watę akwarystyczną. Spróbuje jeszcze to całkowite zaciemnienie choć raz już to zrobiłem ale pomogło na kilka godzin i to cholerstwo powróciło.

- Akwarium 200 L

- Sump 60 L

- 30 kg LR i 13kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli masz takie korale jak w stopce, to mozesz zaciemnienie powtorzyc. Sprawdza sie ciemna plachta (folia) rzucona na akwarium.

W kubelku, przy odsysaniu, powinienes miec jedynie wate, ktora po zabiegu wyrzucasz.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak zrobię czarną folie mam tak że zaraz się zabieram za odsysanie i zaciemnię na 48h i mam nadzieje że to pomoże.

- Akwarium 200 L

- Sump 60 L

- 30 kg LR i 13kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam zrobiłem tak jak mówiliście i się chyba udało od 36 godzin od odsłonięcia i zapaleniu światła w akwarium nic się nie pojawia. Mam nadzieję że to dziadostwo już znikło na zawsze .

- Akwarium 200 L

- Sump 60 L

- 30 kg LR i 13kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.