Skocz do zawartości
J@cekWro

Filtr przepływowy - średnica otworów sita

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pytanie do posiadaczy czy producentów filtrów przepływowych DIY ... jaką macie średnice otworków w sitkach.

Zakupiłem filterki DIY są z sitkami które mają otworki 2 mm, zasypałem pellety i zasilełem pompą AB2000/1 ... pelletki ledwo drgnęły :unsure:

moim zdaniem sitko za drobne, co Wy na to ?

Pozdr,

Jacek

900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otwory w sicie powinienes zrobic 3,25mm sa takie wiertla

OW 800l+sump240l,BK250,obiegowa RD6500,cyrkulacja 3*6105,profilux,oswietlenie 3 sztuki

Pacific Sun 120W Master,Kalkreaktor,a gratow to jeszcze wiecej co nie potrzebuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już sam nie wiem, może większe otwory ale poprostu mniej albo konstrukcja z lejkiem na dno

... wywaliłem póki co dolne sitko i włączyłem peletki na pompce 600 l/h, kręcą się jak trzeba ... kwestia że jak zabraknie prądu cofną się do pompki.

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapodaj fotki tego filterka, średnica otworów za bardzo nie ma znaczenia.

Po prostu małych musi być więcej a dużych mniej

Najważniejsze jest dopasowanie całości B) woda popłynie tam gdzie najłatwiej, czyli jeśli filterek jest źle spasowany to lipa :excl:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy tej ilości otworów co jest w tych sitach ta średnica spowodowałaby pęknięcie sita.

Że jak ?? Co ma spowodować pęknięcie sita ??? Chyba dzisiaj za gorąco bo nic nie kumam :smilieA13:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako twórca tych filtrów dodam od siebie, że sita są spasowane do rury na styk więc woda płynie jedynie przez sito a nie na styku z rurą. Z uwagi na dużą ilość otworów większe dziurki się tam nie mieściły, jedynie na największym kręgu możnaby zwiększyć o mm ale wtedy przepływ byłby praktycznie na zewn sita. Kurcze ogólnie dziwna sprawa bo u mnie kręciło się już kilka takich filtrów i z przepływem nie było problemu tyle że przy nj 2500.

Foty sita w moim wątku DIY

Pozdrawiam

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.