J@cekWro Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 Witam, Pytanie do posiadaczy czy producentów filtrów przepływowych DIY ... jaką macie średnice otworków w sitkach. Zakupiłem filterki DIY są z sitkami które mają otworki 2 mm, zasypałem pellety i zasilełem pompą AB2000/1 ... pelletki ledwo drgnęły moim zdaniem sitko za drobne, co Wy na to ? Pozdr, Jacek Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vitekzawada Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 otwory w sicie powinienes zrobic 3,25mm sa takie wiertla Cytuj OW 800l+sump240l,BK250,obiegowa RD6500,cyrkulacja 3*6105,profilux,oswietlenie 3 sztuki Pacific Sun 120W Master,Kalkreaktor,a gratow to jeszcze wiecej co nie potrzebuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gienek Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 przy tej ilości otworów co jest w tych sitach ta średnica spowodowałaby pęknięcie sita. Cytuj www.kdp.rzeszow.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 (edytowane) To już sam nie wiem, może większe otwory ale poprostu mniej albo konstrukcja z lejkiem na dno ... wywaliłem póki co dolne sitko i włączyłem peletki na pompce 600 l/h, kręcą się jak trzeba ... kwestia że jak zabraknie prądu cofną się do pompki. Edytowane 7 Czerwca 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stoodent Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 Zapodaj fotki tego filterka, średnica otworów za bardzo nie ma znaczenia. Po prostu małych musi być więcej a dużych mniej Najważniejsze jest dopasowanie całości woda popłynie tam gdzie najłatwiej, czyli jeśli filterek jest źle spasowany to lipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stoodent Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 przy tej ilości otworów co jest w tych sitach ta średnica spowodowałaby pęknięcie sita. Że jak ?? Co ma spowodować pęknięcie sita ??? Chyba dzisiaj za gorąco bo nic nie kumam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gienek Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2011 (edytowane) jako twórca tych filtrów dodam od siebie, że sita są spasowane do rury na styk więc woda płynie jedynie przez sito a nie na styku z rurą. Z uwagi na dużą ilość otworów większe dziurki się tam nie mieściły, jedynie na największym kręgu możnaby zwiększyć o mm ale wtedy przepływ byłby praktycznie na zewn sita. Kurcze ogólnie dziwna sprawa bo u mnie kręciło się już kilka takich filtrów i z przepływem nie było problemu tyle że przy nj 2500. Foty sita w moim wątku DIY Pozdrawiam Edytowane 7 Czerwca 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj www.kdp.rzeszow.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach