KIDULT Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2011 witam, czy ktos (oprocz Włodka;) wie ile mozna rozpuscic MgCl2 x 6H20 w 1 litrze RODI w temp. 25 stopni C? dziekuje za pomoc, zamierzam sobie nowy koncentrat zrobic bo magnez u mnie kuleje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2011 Ja bym sypał do nasycenia roztworu,przestanie się rozpuszczać-stop i po wszystkim,no chyba że chcesz wlać wode do określonej ilości MgCl2 x 6H20 to wtedy musisz wiedzieć. ps.Metodą prób i błędów ruscy polecieli w kosmos! Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HetmanPL Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2011 Rozpuszczalność: w wodzie: (20°C) 1670 g/l, (100°C) 3670 g/l źródło: www.google.pl ;-) Cytuj 120x40x50, MaxpectRazor 160, Jebao WP40, AF +1,+2,+3 & AquaTrend Doser, Weipro+AM OR2500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2011 Kidult, ja rozpuszczam 5 kg w 10 litrach roztworu, starcza na dłuuugo Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2011 dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2011 sorki że się podepnę a jaki koncentrat robisz Seb ca i kh żeby proporcje się zgrały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2011 Ja nie zgrywam proporcji, robię stężone roztwory i leję według potrzeb, robiąc testy raz w tygodniu. Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2011 stężone to znaczy ile czego na ile wody pozdrawiam Jurek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2011 seb a skad wiesz ile soli sypac? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2011 stężone to znaczy ile czego na ile wody pozdrawiam Jurek Wodorowęglanu sodu tyle ile podaje Balling, więcej się nie rozpuści, to stężony roztwór, Chlorku wapnia bezwodnego mieszczę dziesięć kilogramów w dziesięciu litrach roztworu, Mg tak jak napisałem powyżej. Tester, pytasz o sól bez soli? Jeśli tak to nie daję wcale, nie spędza mi to snu z powiek Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2011 Seb jestes hardcorem, Twoje zasolenie to juz pewnie w 99% chlor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 Tabela rozpuszczalności: http://www.chemia.sos.pl/glosariusz/doku.php/tabele/rozpuszczalnosc Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 Seb jestes hardcorem, Twoje zasolenie to juz pewnie w 99% chlor Nie wydaje mi się Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 a probowales to preliczac? jak wzrasta stosunek chlorku sodu do reszty mineralow kiedy lejesz chlorek wapnia w takich ilosciach i nie wyrownujesz sola bez NaCL?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 Nie próbowałem i nie mam zamiaru W takich ilościach tzn jakich, w tej chwili mojego roztworu leję 37 ml, stężenie roztworu nie ma tu nic do rzeczy (chyba, nie jestem chemikiem) w każdym razie leję tak już ponad dwa lata i nic złego się nie dzieje z baniakiem. Mam jeszcze pytanie do chemików, czy i czym różni się odciek z reaktora od stężonego roztworu chlorku wapnia? Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HetmanPL Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 niepokoi mnie rozbieżność tego, co podałem z tabelą podrzuconą przez Włodzimierza. Podaję linka do źródła, które podałem: http://www.standard.pl/pl-surowce_chemiczne-959-magnezu,chlorek,x,6h2o.html Może jakiś chemik będzie tak miły i rozwikła zagadkę... Mam takie nieśmiałe przypuszczenie, iż tabelka podaje ilość MgCl2 w roztworze nasyconym, a producent ilość sześciowodzianu, jaki można rozpuścić (z uwzględnieniem masy 6H2O. pozdrawiam Mariusz Cytuj 120x40x50, MaxpectRazor 160, Jebao WP40, AF +1,+2,+3 & AquaTrend Doser, Weipro+AM OR2500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Mariusz - 1670 gramow na litr? Czyli 1,67 kg w litrze? o jkaiej rozbierznosci piszesz? toz to ewidentny blad Edytowane 9 Czerwca 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 Stezenie roztworu Mg raczej nie ma znaczenia. Wazne, zeby ilosc rozpuszczanego proszku byla powtarzalna, zeby miec punkt odniesienia przy nastepnym ustalaniu podawanej dawki. Co innego z innymi zwiazkami, ktorych masy molowe powinny wspolgrac a wyzsze stezenia moga prowadzic do wytracenia nadmiaru zwiazku w roztworze i powstawaniu osadu na dnie kanistera. To co Seb wyprawia nie ma rowniez znaczenia jesli chodzi o ilosc NaCl pozostajaca w zbiorniku. Po prostu podaje mniej zwiazku o wyzszym stezeniu. Bez podawania soli bez NaCl wazne jest regularne podmienianie wody i problem znika, lub praktycznie zatrzymuje sie na lekkim i nie szkodliwym, podwyzszonym stezeniu NaCl. Rowniez u siebie zauwazylem, ze dodawanie soli bez NaCl szybciej doprowadza do problemow niz olanie tematu. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lionfish Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 Seb: "Mam jeszcze pytanie do chemików, czy i czym różni się odciek z reaktora od stężonego roztworu chlorku wapnia?" Wprawdzie nie chemik tylko student biologi ale: Chlorek wapnia = CaCl2, odciek z reaktora = CaCO3. Korale uzywaja CaCO3 do budowy szkieletu. Lejac ballinga dostarczasz CaCl2 i NaHCO3, ktore reagujac tworza CaCO3 oraz NaCl. Dlatego wzrasta zasolenie. Cytuj Pozdrawiam, Piotr Moj blog: http://www.brightsidereef.blogspot.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 Seb: "Mam jeszcze pytanie do chemików, czy i czym różni się odciek z reaktora od stężonego roztworu chlorku wapnia?" Wprawdzie nie chemik tylko student biologi ale: Chlorek wapnia = CaCl2, odciek z reaktora = CaCO3. Korale uzywaja CaCO3 do budowy szkieletu. Lejac ballinga dostarczasz CaCl2 i NaHCO3, ktore reagujac tworza CaCO3 oraz NaCl. Dlatego wzrasta zasolenie. Kumam, dzięki, o to mi właśnie chodziło, tylko nieprecyzyjnie zadałem pytanie, powinno brzmieć czym się różni odciek z reaktora od stężonych roztworów CaCl2 i NaHCO3 podawanych razem, dzięki za wyjaśnienie, wychodzi na to że niczym, a raczej szczegółami nie mającymi znaczenia strategicznego Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 Seb no wlasnie jest zasadnicza roznica, bo jak lejesz CaCl2 bez NaHCO3 (lub tez w nierownych proporcjach) to Ci pozniej plywa w wodzie goly Chlor, poniewaz jony wapnia sa zuzywane. A gdy lejesz po rowno to zostaje NaCl, do ktorego dolewasz sol bez soli i proporcje zachowane blizsze naturze. Byc moze "nic sie nie dzieje", a byc moze Seb gdybys lal po rowno bylbys juz na ktoryms TOTMIE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2011 A skąd pewność że leję w nierównych proporcjach skoro leję nierówne dawki roztworów stężonych? A po drugie to co z tym jak to napisałeś gołym chlorem, na co wpływa czy szkodzi? Chemicy do tablicy proszę Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2011 Sam chlor (Cl2) jest szalenie toksyczny dla wszelakiego zycia. Tyle ze to nie chlor powstaje a jon chlorkowy Cl-, ktory oczywiscie sam w sobie nie jest toksyczny. Co do lania dawek to oczywiscie mozna tak dopasowac stezenia albo dawki zeby wszystko przereagowalo. problem w tym ze jesli dawki sa nierowne stechiometrycznie to cos zostaje w wodzie w nadmiarze. Jesli dawki sa wzglednie male to czywiscie regularne podmianki zalatwia sprawe. Jesli jednak dawki sa duze to nadmiar jakiegos zwiazku sie kumuluje. Jednak jesli seb pilnuje poziomow Mg i Ca to tu nie ma problemu. Natomiast nalezy pamietac ze jakies kationy musza rownowazyc nadmiar jonu chlorkowego czyli wraz ze wzrostem chlorkow rosnie cos jeszcze - problem w tym ze nie sprawdzamy calej tablicy Mendelejewa i trudno przewidziec co. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BIGBLUE Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2011 http://www.faunamarin.de/content/bedienungsanleitungen/ Może to Wam też troszke pomoże. Ja jadę wg tej zasady + 10% podmianki co tydzień. Cytuj Akwarium: 1000 l + sump 220 lOświetlenie: ATI PowerModule 8x80WPompa główna: RedDragon 6500Odpieniacz: BubleKinge 300Cyrkulacja: TUNZE 4x6105Filtracja: BP + PO4x4 + Węgiel aktywnyLight Balling Fauna Marine dozownie Grotech IIISterowanie IKS Aquaristik Computer140 kg skały żywej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2011 Jakbym czytał o swoim dawkowaniu, i gdzie tam roztwory wg ilości podanych przez Ballinga, równowaga jonowa itp? Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach