nanorafa Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2011 Jeszcze jeden temat wakacyjny, jakie urządzenie do podtrzymywania zasilania, czyli jakiś inwerter 12V DC - 240V AC polecacie? Musi ładować akumulator w stanie spoczynku (czyli kiedy jest napięcie w sieci), i generować właściwy przebieg napięcia zmiennego tak aby ruszyły pompy cyrkulacyjne i odpieniacz. Jaki akumulator jest bezpieczny do postawienia w domu (żeby żadne gazy się z niego nie wydzielały)? Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danol Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2011 (edytowane) Witam Niestety nie odpowiedz na twoje pytanie ale polecam ci kupic UPSa od komputera i bedziesz mial wszystko w jednej skrzynce i napewno zadziala jak bedzie potrzebna. Ja mialem podlaczona przez rok ale juz nie uzywam bo dodatkowy wiatraczek to dodatkowy halas... Pozdrawiam Daniel Edytowane 9 Czerwca 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj 160x50x60, 75W LED + 216W T5... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2011 najlepiej, ale to najlepiej to poszukać w historii forum, bo temat nieraz wałkowany:) Cytuj Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darev Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2011 Ja kupiłem aku żelowy 63Ah plus przetwornice samochodową plus ładowarkę do aku plus przekaźnik na 230V 4-ro stykowy i to wszystko ładnie połączyłem i jest git Mogę wrzucić schemat podłączenia tego wszystkiego aby to miało ręce i nogi. Poprzednik pisał że wystarczy UPS od kompa, niby tak ale na jak długo? Tam jest aku zaledwie 7Ah. Przy mojej konfiguracji mam czas pracy ok 30 godzin przy obciążeniu 20W (wystarczą falowniki). Pozdrawiam Cytuj 200 litrów słonej wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2011 O dawaj schemat, bo przyznam, że w Lidlu widziałem przetwornicę za 70zł (chyba że to było 250zł a ja źle pamiętam ) Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2011 Cześć. Darev czy to działa gdy nikogo nie ma w domu albo śpią? Ja jadę na UPS-ach Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darev Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2011 Działa w pełnym automacie, ponieważ przekaźnik przełącza gdy mu zabraknie zasilania z sieci. Schemat zaraz wrzucę, muszę tylko ładnie narysować Wrzucam fotkę Wymaga to rozebrania przetwornicy i jak coś to służę pomocą. Pozdrawiam Cytuj 200 litrów słonej wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach