Skocz do zawartości
hubertk

RO/DI TDS itp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem od kolegi z forum filtry ro/di, wymieniłem wczoraj wszystko oprócz membrany czyli tego na górze w poziomie, żywicę też nie pamiętam jaką. Ponieważ nie mam pojęcia o ro/di mam pytania :)

1. Wyprodukowałem wczoraj 3 litry wody, ale odłączyłem ten pojemnik z żywicą i lałem tę wodę po tym poziomym filtrze, oczywiście do drugiego pojemnika ściek. I teraz pytanie wodą "docelowa" czyli ta po poziomym filtrze miała po 3 litrach 009. Czy po żywicy zejdzie do 000? Kiedy wiadomo, że trzeba zmienić membranę i filtry, przy jakim wskazaniu?

2. Kupowałem od roku wodę w Aquamedicu i wczoraj z ciekawości bo kupiłem też TDS zmierzyłem wodę w bańce kupowaną w AM 2 tyg temu i tu wskazanie jest 250!!!! Dlaczego tak, bańki używam tylko do ro/di. Cały czas mam problem z glonami na szybie a wyniki mam wręcz wzorcowe. Czy powodem może być to, że w oda z AM wcale nie była ro/di? Czy oni o tym nie wiedzą, że ich woda jest "brudna"?

h

120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi po filtrze ro TDS wskazuje 038 i żywica MB20 daję 000 ale np po 300 litrach już po żywicy mam 001 także u mnie szybko się kończy żywica, woda po ro/di jak ma 000 po pewnym czasie zaczyna wzrastać jej odczyn pewnie przez to że ma dostęp do powietrza i zachodzą tam jakieś zmiany w wodzie tak mi się wydaje.

b63d73112ec74cf8f521afe581428e01u1573a17

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Warszawie 9ppm po RO to taki średni chyba wynik, jak przed RO ma kolo 300 to jak membrana usuwa 97-98% to zostaje akurat 5-10ppm.

A wode z AM zmierz od razu jak ją odbierzesz, a najlepiej w samym sklepie, podejrzewalbym jednak ze warunki przechowywania spowodowały taki wzrost zanieczyszczeń. W szklanym zaciemnionym (dokładnie) w miare szczelnym (żeby kurz nie osiadał) pojemniku woda potrafiła utrzymać 0ppm przynajmniej tydzień.

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok teraz to już nie będę mierzył w AM bo kupiłem filtry żeby samemu produkować :) Czyli jeśli mam to 009 przed żywica to w miarę ok jest jak rozumiem bo teraz jak podłączę żywicę to mi wyczyści do 000? :) Czy powinienem jeszcze przepuścić bez żywicy żeby się coś poukładało, wypłukało itp czy mogę już podłączyć żywicę i produkować na świeże dolewki podmianki itd? U mnie w kranie idzie 285, ale jak mierzyłem tę ściekową to mi wychodziło ponad 500.

h.

120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak żywica ci da wodę o wskaźniku 000.

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mateusz słusznie pisze.

Pewnie temat już gdzieś jest na forum.

Z moich doświadczeń.

Woda po RO powinna mieć poniżej 10, wyżej to już jakieś słabsze działanie, słabsza membrana itd

Po DI spada do 0 - mierzona na świeżo przy odpływie.

Kiedy zmienić? zależy trochę od wody w kranie, restrykcyjnie to jeśli po DI nie ma 0 to żywica do wymiany; jednak jeśli nie ma za dużo krzemianów w kranówie to 1 czy 2 można jeszcze przeboleć jak ktoś chce oszczędzić a w akwarium brak problemów z krzemianami (nie zarasta na brązowo). Sama membrana w zależności od użytkowania do wymiany co ok 2 lata (wg niektórych do 4 lat), ale co ważne wkłady wstępne (węgiel i mikro) muszą być regularnie wymieniane (w zależności od kranówy, rodzaju wkładów i intensywności użytkowania max. co pół roku - zazwyczaj co 3-4 m-ce) jeżeli po RO woda ma powyżej 20 a membrana niezbyt stara - zazwyczaj po wymianie wkładów wstępnych wskaźnik spada do 10 i mniej.

dlatego zastanawiam się dlaczego dość wysoki wskaźnik u "Wiecznego" po RO; ale skoro na koniec do akwa wlewa 0 to w sumie ma OK

dużo zależy od "zawartości" wody kranowej; jak bardzo zła czasem opłaca się dublowanie RO, czasem dodatkowy pojemnik między RO a DI z pochłaniaczem krzemianów (np sery) - żywica wtedy dłużej pociągnie.

dobra, świeża RO to 3-4 ppm

po DI 0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qłko- u mnie to morze być spowodowane przez membranę dlatego zamówiłem nowa membranę i 2 wkłady i zobaczymy co będzie bo cały filtr ma około roku ale pracował połowę z tego.Woda w kranie 310

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w kranie 3stówy to chyba średnia Pl :)

najważniejszy efekt końcowy czyli 0ppm;

miałem kiedyś RO w przemysłowej dzielnicy Lublina - stare rury itp. mimo częstej wymiany wkładów membrana nigdy nie dożywała 2 lat.

a wracając do problemu z glonami na szybach "Huberta": jeżeli to jest zielony nalot to nie ma się czym martwić tylko czyścic co kilka dni jak to robi "reszta świata"

przy okazji zapytam czy ktoś wie jak zweryfikować przed zakupem wydajność wyjściową membran?- nie zauważyłem specjalnych oznaczeń na membranach powszechnie dostępnych, przy których piszą o wydajności 96-99%; czy dotyczy to krzemianów i azotanów jak w membranach typu HI-S?

eh; całe życie człowiek się musi uczyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.