Skocz do zawartości
Bytek94

akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Nie wiem czy dobry dział wybrałem, ale najbardziej mi ten pasował.

Otóż będę zakładał akwarium z panelem 45 x 50(-10cm na panel) x 45 cm.

Nie znajdę nigdzie takiego akwarium, dlatego będę musiał je zamówić pod wymiar :)

I tu się pojawia moje pytanie: Czy zna ktoś sprawdzoną firmę na terenie Warszawy, która mogłaby wykonać dla mnie takie akwarium? Zaznaczam że nie jest to ogłoszenie o chęci zakupu akwarium, chcę tylko zorientować się w firmach które wykonają dla mnie to akwarium. Nie chciałbym aby był to wybór w ciemno. Wiem że w internecie masa firm oferuje się w tej kwestii, lecz ja szukam tych sprawdzonych :)

Pozdrawiam Wojciech Bytof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Diskus zoo. Zamawiałem dwa razy akwarium i oba bez zarzutu (konkurencyjne ceny)

140x70x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ nie chciałem zakładać nowego tematu spytam się co myślicie o zestawie:

akwarium 40x50x40 (10cm. panel)

pokrywa DIY z 3 świetlówkami tego typu:

http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=743c3ed474ce&UID_p=74d077d7c4e3&UID=14fa1406913e

http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=441a29c7c849&UID_p=9d29eeca3625&UID=14fa1406913e

i tu moje pytanie: Lepiej 2x aktynike i 1x białą czy na odwrót?

cyrkulacja: 2x koralia nano 900

odpieniacz: miniflotor

pompa obiegowa: eheim 600

PAnel podzielić na 2 części, w jednej odpieniacz w drugiej sama pompa czy nie ma to większego sensu? Może jeszcze jakieś dodatkowe media filtracyjne czy to strata czasu i nie warto sobie głowy zawracać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do oświetlenia to mam identyczne w tej chwili nad 42L kostką - 2x aktynika(blue2 i AM) i 10000k(AM) - mam dwie akry, dwie pavony, kilka monti i nie narzekają - przyrosty może nie jakieś astronomiczne ale są no i widmo jak dla mnie fajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast 3 x 24W nie lepiej już zastosowac 2x36W i jeden statecznik ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.